Мобилно меню

Повишават заплатите на социалните работници във Варна с нов колективен трудов договор

Социалната политика на община Варна е най-мащабната в страната, подчерта кметът Иван Портних
Повишават заплатите на социалните работници във Варна с нов колективен трудов договор

Нов Колективен трудов договор в сферата на социалните услуги за периода 2022-2024 година беше подписан от кмета на Община Варна Иван Портних, Васко Василев, председател на КТ "Подкрепа" - Варна  и Веселин Рашев, председател на СБУ – Варна.

"Направихме поредната стъпка към утвърждаване на сътрудничеството между Община Варна и синдикатите. С подписването на Колективния трудов договор в сферата на социалните дейности Община Варна се доказа за пореден път като сигурен и коректен партньор. В днешните дни на икономически изпитания тази подкрепа е от изключително важно значение за хората, ангажирани с реализацията на социалната политика на Община Варна, която е най-мащабната в страната!“, заяви кметът Иван Портних.

През 2022 г. увеличението на заплатите в сектора е средно с 25%. Средната работна заплата към 30.11.2022 г. в сферата “Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ – държавни дейности е 1 397 лв., а за местни дейности е 1 316 лв.

Новите придобивки в КТД се отнасят за 6 второстепенни разпоредители, които управлява 20 социални услуги, в които са ангажирани 344 социални работници, обясни Таня Василева, директор на дирекция „Социални дейности“ в Община Варна.

Договорени отново са размерът на допълнителното месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит от 1,5% върху основното трудово възнаграждение. На работниците и служителите, членове на синдикатите, изплащане по една минимална работна заплата за страната за Световния ден на социалната работа, както и до една минимална работна заплата за коледните празници при финансова възможност.

Договорен е и по-висок размер на допълнителното възнаграждение за всеки отработен нощен час или част от него в интервала между 22.00 и 6.00 часа на работниците и служителите да се изплаща допълнително трудово възнаграждения в размер на 0,15 % от МРЗ за страната.

В хипотезата на чл.222, ал.3 от Кодекса на труда, за работещите в системата на социалните дейности, Община Варна осигурява допълнително обезщетение в размер на една работна заплата.

В момента на територията на община Варна се изпълняват 59 социални услуги. Общият им е капацитет е 3 378 места, от които 914 места за деца. На територията на община Варна са заети над 900 специалисти - социални работници, психолози, логопеди, специални и социални педагози, възпитатели, медицински сестри и обслужващ персонал.

„Доверието между нас е изградено в годините, за което сърдечно благодаря на кмета за доброто сътрудничество“, заяви Васил Василев.

Веселин Рашев припомни, че доброто социално партньорство между общината и синдикатите е традиционно и се надгражда всяка година.

2022 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Вдигат пенсиите с 11%

Увеличението ще е от първи юли, потвърди на специален брифинг служебният премиер
Вдигат пенсиите с 11%

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг. Той призова пенсионерите да са спокойни:

"Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване. И да ви призная  - никога не е стояло пред нас да се колебаем какво да направим. Не знам откъде излязоха всички тези спекулации, но, така или иначе, утре на Надзорен съвет на Националния осигурителен институт представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението, което ще направи социалният министър, за 11-процентно увеличение".

Социалният министър Ивайло Иванов беше категоричен, че 11-процентното увеличение на пенсиите е финансово обезпечено, то е разписано в бюджета на Държавното обществено осигуряване:

"През 2021 година по същия начин - след изчислението по Швейцарското правило, беше изчислено, че увеличението трябва да е в размер на 4,8%. Тогава, пак по предложение на тогавашния социален министър, тъй като в бюджета бяха заложени 5%, бяха увеличени пенсиите с 5%, така че това не е прецедент. Надзорният съвет е органът, който определя процента и размера, така че няма прецедент, правено е и преди."

2024 © Варна е