Мобилно меню

С 1,6 млн. лева ще финансират проекти по фонд "Култура" във Варна

Общият проектобюджет на общината в направление "Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" е 30 млн. лева
С 1,6 млн. лева ще финансират проекти по фонд "Култура" във Варна
72

 

1,6 млн. лева са предвидени в местната хазна за финансиране на проекти на конкурсен принцип от общинския фонд „Култура“ във Варна. Сумата e заложена в бюджетните разчети и лимити на Община Варна за функция "Култура, спорт и почивни дейности", които бяха разгледани на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет.

Средствата по фонд "Култура" са с 600 хил. лева повече спрямо тези в бюджета за миналата година. За финансиране на фестивали, конкурси и проекти в сферата на културата общината е планирала 1 млн. лева. Други 400 хил. лева са заделени за проектни предложения в областта на любителското изкуство – музикално, сценично, визуално, творчески работилници и др., които се реализират с участието на деца и младежи до 18г. Включени са също 200 000 лева за подкрепа и стимулиране на качествени медийни проекти.

Проекторамката за функция "Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" е в размер на 30 млн. лева. Почти 4,5 млн. лева от тях са за организиране и финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, включително на проектите по фонд "Култура".

Има заложени средства за ремонта на къщата на създателя на Морската градина във Варна Антон Новак. Тя се намира в Приморския парк и е в много лошо състояние. Община Варна работи за нейното възстановяване и превръщането й в "Посетителски център – Антон Новак" към РИМ - Варна, с постоянна експозиция, отразяваща живота и делото на Антон Новак, с възможности за провеждане на семинари, обучения, презентации, постоянни и временни изложби, конференции и други събития.

През 2023 г. ще продължат ремонтните дейности в зоокъта, който също е част от функция "Почивно дело, култура и религиозни дейности". Планирано е и разширение на системата за видеонаблюдение в зоопарка.

По време на заседанието съветниците подкрепиха инициативата на сдружение "Български родолюбци" за изграждане на бюст-паметник на българския генерал Иван Колев по повод 160 години от рождението му, които се навършват на 15 септември 2023 г.

2023 © Варна е

Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение

Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение
Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение
77

Търговците на плодове и зеленчуци в насипно състояние са длъжни да обявяват цените за килограм, напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите“ по повод медийни публикации и коментари в социалните мрежи, че тези продукти масово се продават с цени за 100 грама или за половин килограм. Това може да заблуди клиентите, че стоката е по-евтина.

Съгласно Закона за защита на потребителите, търговците са длъжни за продаваните в насипно състояние стоки да посочват цената за единица мярка, като в случая това е килограм.

Ако плодовете са поставени в опаковка, трябва да са известни цената за количеството в нея и цената за един килограм. Изключение правят случаите, в които продажната цена и цената за единица мярка са идентични. Това означава, че дори търговецът да реши да продава 500 гр ягоди в кутийка, той не може да заобиколи разпоредбите и да посочи само цената за съответното количество – трябва да посочи и колко струва 1 килограм.

Освен това, при предлагане на предварително опаковани стоки, обозначените продажна цена и цена за единица мярка следва да се отнасят за нето тегло на стоката. Т.е. недопустимо е да се включва и да се заплаща от потребителя теглото на опаковката.

Обозначаването на продажната цена и цената за единица мярка става чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин. Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.

Редно е търговците да коригират поведението си, а потребителите да бъдат по-внимателни за обозначаването на цените, когато пазаруват.

2023 © Варна е