Мобилно меню

С 1,6 млн. лева ще финансират проекти по фонд "Култура" във Варна

Общият проектобюджет на общината в направление "Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" е 30 млн. лева
С 1,6 млн. лева ще финансират проекти по фонд "Култура" във Варна

 

1,6 млн. лева са предвидени в местната хазна за финансиране на проекти на конкурсен принцип от общинския фонд „Култура“ във Варна. Сумата e заложена в бюджетните разчети и лимити на Община Варна за функция "Култура, спорт и почивни дейности", които бяха разгледани на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет.

Средствата по фонд "Култура" са с 600 хил. лева повече спрямо тези в бюджета за миналата година. За финансиране на фестивали, конкурси и проекти в сферата на културата общината е планирала 1 млн. лева. Други 400 хил. лева са заделени за проектни предложения в областта на любителското изкуство – музикално, сценично, визуално, творчески работилници и др., които се реализират с участието на деца и младежи до 18г. Включени са също 200 000 лева за подкрепа и стимулиране на качествени медийни проекти.

Проекторамката за функция "Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" е в размер на 30 млн. лева. Почти 4,5 млн. лева от тях са за организиране и финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, включително на проектите по фонд "Култура".

Има заложени средства за ремонта на къщата на създателя на Морската градина във Варна Антон Новак. Тя се намира в Приморския парк и е в много лошо състояние. Община Варна работи за нейното възстановяване и превръщането й в "Посетителски център – Антон Новак" към РИМ - Варна, с постоянна експозиция, отразяваща живота и делото на Антон Новак, с възможности за провеждане на семинари, обучения, презентации, постоянни и временни изложби, конференции и други събития.

През 2023 г. ще продължат ремонтните дейности в зоокъта, който също е част от функция "Почивно дело, култура и религиозни дейности". Планирано е и разширение на системата за видеонаблюдение в зоопарка.

По време на заседанието съветниците подкрепиха инициативата на сдружение "Български родолюбци" за изграждане на бюст-паметник на българския генерал Иван Колев по повод 160 години от рождението му, които се навършват на 15 септември 2023 г.

2023 © Варна е

Билетчето за влака поскъпва средно с 20%

Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон
Билетчето за влака поскъпва средно с 20%

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. Увеличението ще бъде средно с 20% и влиза в сила от 7 май 2024 г. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1,00 лв.

Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1.8%. Само за периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23.2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите, като се има предвид, че БДЖ е един от най-големите работодатели в страната. По данни на Националния статистически институт индексът на инфлация за периода 2021 - 2023 г. е 31.9%. Това е причината, според дружеството да актуализира цените си спрямо повишените разходи.

Цените на билетите за пътуване с влак ще бъдат увеличени средно с 20% в зависимост от вида на превозния документ. Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години.

2024 © Варна е / снимка: БДЖ