Мобилно меню

С какви трикове ни подвеждат търговците през пролетта

При обявена промоция, много малко от артикулите действително са намалени, а отстъпката е минимална, подчертава експертът Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите"
С какви трикове ни подвеждат търговците през пролетта
129

В очакване на пролетта много търговци стартираха кампании с намаление на артикули от есенно-зимните си колекции. Промоции се предлагат и за продукти от минали години. За какви нелоялни търговски практики да внимават клиентите, обръща внимание експертът Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите" в интервю за БНР.

Едно от често срещаните нарушения е, че не е посочен точен период на промоцията. В повечето случаи не е уточнен и обхватът от намалени стоки. Посочена е отстъпка от 20 до 50 %, но най-често тя е за минимален брой артикули, а за масата стоки намалението е незначително или липсва.

Търговци твърдят, че обикновено прибягват до кампании за намаления в преходните сезони, като предлагат с отстъпки артикули от колекциите от отминаващия сезон.

"След като разгледахме изложените артикули в някои обекти, установихме, че много малка част от тях са намалени, не са отделени, а са смесени с всички останали – с новата колекция, със стоките от по-стари колекции на редовните им цени. Освен това, не попаднахме на нито един случай, в който намалението да е 50% - отстъпката на артикулите е около 20-30%. Това подвежда потребителите, тъй като трябва поне известен процент от намалените стоки да достигат такъв размер на намалението"

Анкета на БНР сред потребители показва и различният подход на клиентите при пазаруване. Някои признават, че намаленията ги привличат. Други гледат скептично на тях, тъй като "...не вярват, че в България всички намаления са реални". Трети споделят, че когато харесат нещо, не се интересуват дали е намалено или не, а ако имат нужните средства веднага си го купуват.

Експертът Габриела Руменова даде съвети при пазаруване от намаления:

"Когато потребителите си харесат дадена стока от намаление, да проверят в интернет при различните търговци точно тази стока на какви цени се предлага. Така ще могат да си съставят мнение за нейната средна цена в момента. Особено при техниката, много внимателно да прочетат характеристиките, защото понякога ни се струва, че сравняваме едни и същи неща, но се оказва, че не е така"

2023 © Варна е

Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение

Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение
Цена за 500 грама ягоди без изписана и цената за килограм е нарушение
191

Търговците на плодове и зеленчуци в насипно състояние са длъжни да обявяват цените за килограм, напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите“ по повод медийни публикации и коментари в социалните мрежи, че тези продукти масово се продават с цени за 100 грама или за половин килограм. Това може да заблуди клиентите, че стоката е по-евтина.

Съгласно Закона за защита на потребителите, търговците са длъжни за продаваните в насипно състояние стоки да посочват цената за единица мярка, като в случая това е килограм.

Ако плодовете са поставени в опаковка, трябва да са известни цената за количеството в нея и цената за един килограм. Изключение правят случаите, в които продажната цена и цената за единица мярка са идентични. Това означава, че дори търговецът да реши да продава 500 гр ягоди в кутийка, той не може да заобиколи разпоредбите и да посочи само цената за съответното количество – трябва да посочи и колко струва 1 килограм.

Освен това, при предлагане на предварително опаковани стоки, обозначените продажна цена и цена за единица мярка следва да се отнасят за нето тегло на стоката. Т.е. недопустимо е да се включва и да се заплаща от потребителя теглото на опаковката.

Обозначаването на продажната цена и цената за единица мярка става чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин. Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.

Редно е търговците да коригират поведението си, а потребителите да бъдат по-внимателни за обозначаването на цените, когато пазаруват.

2023 © Варна е