Мобилно меню

Служители на НОИ излязоха на протест

Настояват за достойно заплащане на труда си, което да съответства на инфлацията
Служители на НОИ излязоха на протест

Служители на НОИ в цялата страна спряха работа за един час и излязоха на протест с настояване за достойно заплащане на труда си, което да съответства на инфлацията. Конкретното им искане е за 30% увеличение на заплатите със задна дата от 1 януари. Стачката е организирана от КНСБ и КТ "Подкрепа", информира БНТ.

Пред сградата на НОИ в София дойдоха и служители от всички дружества на столичния градски транспорт.

Служителите и от двете поделения на териториалната дирекция на НОИ в Пловдив спряха работа за час.

Те определиха акцията си като предупредителна стачка и заявиха, че ако не бъдат чути исканията им за по-високи и достойни възнаграждения, ще преминат към ефективни действия. Те ще се изразяват в спиране на работа, респективно преустановяване на изплащането на болнични и пенсии.

От синдикалните структури в местния осигурителен институт се оплакаха, че хората тук работят за заплати, отговарящи на нискоквалифициран труд и са много под средните за страната.

“Обидно е, че предвиденото увеличение за нас в бюджета е 0 процента”, коментираха протестиращи. Служителите са обидени на властите, че са единствената структура, която е била пренебрегната по време на ковид пандемията, въпреки че обемът работа е нараснал с над 20 процента. Управителят на НОИ, заяви, че за да бъде изпълнено искането за увеличение на заплатите са необходими 30 милиона лева. На този етап такива средства в проектобюджета на НОИ не са предвидени, стана ясно от думите на Ивайло Иванов.

И във Варна служители на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт излязоха на протест за достойно заплащане на труда им, което да съответства на инфлацията. По думите на протестиращите държавата е забравила, че изобщо съществуват служители на НОИ. Те заявиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще обявят безсрочни стачни действия.

В Русе протестиращите служители на НОИ коментираха, че заради ниското заплащане в системата има непрекъснато текучество.


„Да се задържат хората и да имат стимул за какво работят, защото така са обезверени. Виждат за какво става въпрос, за какво натоварване. Тази работа е специфична - не се работи и не се усвоява лесно, а тези, които са натрупали опит и го предават на другите, не искат да учат все нови и нови хора, защото никой не иска да се задържа при нас“, разказва Нели Тодорова - председател на секцията към КТ „Подкрепа“.

„Нашите очаквания са народните представители и новото правителство да чуят исканията ни и да ги имат предвид, когато приемат новия държавен бюджет, защото до момента в проекта за бюджет не са предвидени средства за увеличение на заплатите в НОИ“, допълва Кирил Черкезов – председател на Регионалната организация на КТ „Подкрепа“- Русе.

2023 © Варна е

Билетчето за влака поскъпва средно с 20%

Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон
Билетчето за влака поскъпва средно с 20%

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. Увеличението ще бъде средно с 20% и влиза в сила от 7 май 2024 г. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1,00 лв.

Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1.8%. Само за периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23.2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите, като се има предвид, че БДЖ е един от най-големите работодатели в страната. По данни на Националния статистически институт индексът на инфлация за периода 2021 - 2023 г. е 31.9%. Това е причината, според дружеството да актуализира цените си спрямо повишените разходи.

Цените на билетите за пътуване с влак ще бъдат увеличени средно с 20% в зависимост от вида на превозния документ. Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години.

2024 © Варна е / снимка: БДЖ