Мобилно меню

Такситата във Варна поскъпват от 1 май

Минималната дневна тарифа се повишава с 23.8%., а нощната – с 30.4%
Такситата във Варна поскъпват от 1 май

Общинският съвет одобри искане на таксиметровите превозвачи за актуализация на цените за таксиметров превоз на пътници за километър пробег. Предложението беше прието с 38 гласа "За", 1 – "Против" и 1 – "Въздържал се".

Поскъпването е аргументирана с увеличението на минималната работна заплата – с 31% спрямо 2022 г., както и по-високите цени за труд и резервни части в автосервизите.

Минималната дневна тарифа се повишава с 23.8%, от 1.05 на 1.30 лв. за километър пробег, а нощната – с 30.4%, от 1.15 на 1.50 лв. 

Максималните тарифи остават непроменени. Дневната се запазва 2 лв., а нощната – 3 лв. за километър пробег.

2024 © Варна е

Вдигат пенсиите с 11%

Увеличението ще е от първи юли, потвърди на специален брифинг служебният премиер
Вдигат пенсиите с 11%

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг. Той призова пенсионерите да са спокойни:

"Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване. И да ви призная  - никога не е стояло пред нас да се колебаем какво да направим. Не знам откъде излязоха всички тези спекулации, но, така или иначе, утре на Надзорен съвет на Националния осигурителен институт представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението, което ще направи социалният министър, за 11-процентно увеличение".

Социалният министър Ивайло Иванов беше категоричен, че 11-процентното увеличение на пенсиите е финансово обезпечено, то е разписано в бюджета на Държавното обществено осигуряване:

"През 2021 година по същия начин - след изчислението по Швейцарското правило, беше изчислено, че увеличението трябва да е в размер на 4,8%. Тогава, пак по предложение на тогавашния социален министър, тъй като в бюджета бяха заложени 5%, бяха увеличени пенсиите с 5%, така че това не е прецедент. Надзорният съвет е органът, който определя процента и размера, така че няма прецедент, правено е и преди."

2024 © Варна е