Мобилно меню

Удължаване на Бюджет 2022 ще предложи служебният кабинет

Пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме, увери премиерът Гълъб Донев
Удължаване на Бюджет 2022 ще предложи служебният кабинет

Служебният кабинет ще предложи за гласуване в Народното събрание удължаване на Бюджет 2022. „Пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме“, увери премиерът Гълъб Донев при гостуване в Нова телевизия.

"Не съм броил последните 299 дни. Не съм се замислял дори, че е изминало толкова време откакто съм служебен премиер на страната. Това е една изключително голяма отговорност, която нося пред българското общество.“  

По думите на служебния премиер, правителството се е сблъскало с много кризи през изминалите 10 месеца.

„Това, което направихме може да бъде направено не от едно, а от две редовни правителства. Това е една изключителна отговорност, натоварване и изтощение не само за премиера, но и за екипа, който работи с министрите. В това включвам и държавната администрация, защото в тази специфична политическа ситуация – държавата има сигурност чрез действията и на държавните служители.“

Донев беше категоричен, че никога не е очаквал да остане толкова дълго на поста. „Още, когато встъпих в длъжност на 2 август казах, че съм готов да си тръгна още на следващия ден. И след предходните извънредни парламентарни избори отново заявих, че и аз и служебният кабинет имаме готовност да предадем властта на редовно правителство, защото това е нормалният ход, така е и по Конституция”.

Премиерът коментира въпроса колко близо сме до нови избори с думите: „След това, което за тези два месеца – от 2 април до сега гледаме, преговорите за съставяне на редовен кабинет, преговорите, които се оказаха замразени, се оказахме в ситуация в която, от ротация на управлението, се оказахме в ротация на скандали. Това, което всички гледаме – не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно. Че искат да вземат държавата на концесия.“

„Никой няма интерес да не се състави редовно правителство, избрано от НС. България по всяко време има кабинет, независимо дали е служебен или редовен – държавата не остава без функциониращо правителство, което да води делата ѝ. Не виждам кой има интерес да няма кабинет? Имаме функциониращ парламент, но доколко депутатите се занимават с работата си по Конституция, а именно да приемат закони, е друг въпрос”, коментира той.

„Въпросът с мандатите не означава само това през определен период от време да бъде връчвана и връщана папка с име. С връчването на мандата започва да тече обратното броене – седем дни да се представи състав на кабинет. Тук това не е само отговорност на мандатоносителя. Това е отговорност, която трябва да изпълниш и пред обществото. А президентът, връчвайки мандата, носи отговорност и пред българските граждани. Не мога да давам съвет на президента, но според мен, когато той връчва мандата, трябва да е убеден, че ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще”, отговори Донев на въпрос бави ли Румен Радев връчването на втория мандат.  

Според Гълъб Донев всички са очаквали да сработи идеята за ротацията на премиера, предложена от първата и втората политическа сила, въпреки че е нещо ново в нашия политически живот.

Донев подчерта, че в момента МС работи на пълни обороти.

„Това, което успяхме да направим в енергийната сфера са ниските цени на природния газ, на тока, компенсациите за бизнеса и гарантираното отопление и осветление за гражданите. Имаше и лоши сценарии, особено на фона на развиващата се криза. Но това, с което може да се похвалим, е, че успяхме да гарантираме спокойствие на гражданите и бизнеса”.

Гълъб Донев беше категоричен, че състоянието на финансите на държавата е стабилно и събираемостта на данъците върви изключително добре.

На въпрос е има ли време да се приеме нов бюджет, той отговори: „Това, което направи служебният кабинет е да внесе проект на закон за Бюджет 2023. Той беше внесен на 28 април, но е минал разглеждане в две комисии – по туризъм и за българите в чужбина, където е отхвърлен. А срокът на удължителния закон за държавния бюджет 2022 година изтича на 22 юни. Ще предложим на НС следващата седмица удължаване на Бюджет 2022. Пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по план и навреме. Това е нещо, за което служебното правителство направи, е да гарантира, че няма да има никакъв проблем с плащанията и те да се извършват регулярно. А след това отговорността е на народните представители”.

2023 © Варна е / източник: Нова телевизия

Настояват за държавни субсидии за междуселищните превози в област Варна

Транспортната свързаност е значим проблем за малките общини
Настояват за държавни субсидии за междуселищните превози в област Варна

Транспортът между наслените места в областта също е сред  „вечните“ проблеми за малките общини. На важния въпрос беше обърнато внимание и по време на втората среща на кметовете на общините, организирана по инициатива на областния управител проф. Андрияна Андреева. Домакин беше кметът на Вълчи дол Калоян Цветков.

Всички от присъстващите кметове и представители на администрациите бяха единодушни, че много от жителите на селата нямат достъп до обществен транспорт, с който да пътуват до общински център или близък град. Така те не могат да стигнат до лекар, до аптека, до институции или дори до магазин за ежедневни продукти. Причината: транспортните фирми отказват маршрути, по които пътниците са малко, а разходите – все повече. 

Решението, според кметовете, е да бъдат отпускани субсидии от държавния бюджет за междуселищни пътнически превози във Варненска област.

Зад идеята застанаха областният управител проф. Андрияна Андреева и зам. -областният управител Огнян Рачев, който също присъства на срещата във Вълчи дол.

„В сутрешните часове автобусите Белослав-Варна са претъпкани, но за следващите курсове  са почти празни, и линията е губеща“.

Така кметът на община Белослав Деян Иванов  подкрепи идеята за интегрирана транспортна схема за цялата страна.

Следващата среща на кметовете от областта ще е във Варна, а темите: здравеопазване и европейско финансиране

2024 © Варна е