Мобилно меню

ЦИК: Граждани, които не фигурират в избирателния списък, не може да гласуват!

Секционните избирателни комисии не трябва да допускат да гласуват лица, които не са включени в избирателните списъци и да ги дописват в тях, подчерта говорителят на ЦИК Росица Матева
ЦИК: Граждани, които не фигурират в избирателния списък, не може да гласуват!

Избирател, който се е явил в секцията, но не е включен в списъка, не може да бъде дописван, посочват от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Секционните избирателни комисии не трябва да допускат да гласуват лица, които не са включени в избирателните списъци и да ги дописват в тях. Това обясни говорителят Росица Матева:

"За тези избори е особено важно изискването са уседналост, така че избирател, който се е явил в секцията, но не е включен в избирателния списък, не може да бъде дописван. Много малко са изключенията на тези категории лица. Това са именно членовете на секционните избирателни комисии, които примерно са служебно заети, или охраната на секцията, но в други случаи, особено ако лицето е включено в така наречения "забранителен списък", той може да бъде дописан, само ако представи удостоверение от общинската администрация, че основанието, поради което е включен в "забранителния списък", е отпаднало.

Избирателите, които желаеха да гласуват по настоящ адрес, трябваше да подадат заявление да бъдат включени в списъка до 14 октомври. Ако избирател не е включен в списъка, той не бива да бъде допускан да гласува, защото в противен случай ще гласува в нарушение на изборните правила". 

2023 © Варна е / източник: Радио Варна

Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител.
Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна.

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това ще бъде първият му мандат като общински съветник. По-късно днес ще стане ясно в дейността на кои постоянни и временни комисии ще вземе участие.

Новоизбраният член на местния парламент е магистър по счетоводство и контрол в Икономически университет – Варна. Има дългогодишен опит в сферата на частния бизнес и корпоративното управление.

На днешното заседание предстои съветниците да решат кой да заеме мястото на Костадинов на постa председател на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“. В дневния ред фигурираше и точка за избор на заместник-председател на Общинския съвет, но тя беше оттеглена.

2024 © Варна е