Мобилно меню

Даниел Митов отново ще води листата на ГЕРБ-СДС във Варна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще оглави листата на коалицията в 25 МИР София град и 16 МИР Пловдив град
Даниел Митов отново ще води листата на ГЕРБ-СДС във Варна
49

Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидати за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предстоящите избори.

Всички листи ще бъдат регистрирани утре в Районните избирателни комисии в цялата страна, съобщиха от партията.

За втори пореден път водач на листата на ГЕРБ-СДС във Варна ще е Даниел Митов. Той беше начело на листата и за изборите на 2 октомври 2022-ра, когато ГЕРБ-СДС победи убедително в областта с 30.72% и заслужи 5 депутатски места, изпреварвайки с почти 10% ПП - с 21.48%.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще оглави листата на коалицията в 25 МИР София град и 16 МИР Пловдив град. Листите в два многомандатни избирателни района ще оглави и председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в последния парламент - Десислава Атанасова. Тя ще е начело в Русе и Разград. Бившият образователен министър Красимир Вълчев също ще поведе две листи на ГЕРБ-СДС - в Стара Загора и Шумен.

Избраният след безпрецедентни дебати председател на последното народно събрание, Вежди Рашидов, ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС в 17 МИР Пловдив област.

Бившият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов отново ще оглави листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново, бившият социален министър Деница Сачева ще е водач в Добрич. Бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов ще оглави листата на ГЕРБ-СДС в 26 МИР София област, а бившият външен министър Екатерина Захариева ще оглави листата в Пазарджик. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Търговище, а бившият земеделски министър Десислава Танева ще е начело в Сливен. Председателят на младежката структура на ГЕРБ Георг Георгиев ще е водач на листата в Перник.

Знакови фигури на ГЕРБ ще оглавят листите на коалицията и в други населени места: Росен Желязков (Благоевград), Томислав Дончев (Габрово), Цвета Караянчева (Кърджали), Николай Нанков (Ловеч), Тома Биков (24 МИР София град), Делян Добрев (Хасково).

Лидерът на СДС Румен Христов ще оглави листата на коалицията в 23 МИР София град.

2023 © Варна е

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
14

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ