Мобилно меню

Даниел Митов отново ще води листата на ГЕРБ-СДС във Варна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще оглави листата на коалицията в 25 МИР София град и 16 МИР Пловдив град
Даниел Митов отново ще води листата на ГЕРБ-СДС във Варна

Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите с кандидати за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за предстоящите избори.

Всички листи ще бъдат регистрирани утре в Районните избирателни комисии в цялата страна, съобщиха от партията.

За втори пореден път водач на листата на ГЕРБ-СДС във Варна ще е Даниел Митов. Той беше начело на листата и за изборите на 2 октомври 2022-ра, когато ГЕРБ-СДС победи убедително в областта с 30.72% и заслужи 5 депутатски места, изпреварвайки с почти 10% ПП - с 21.48%.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще оглави листата на коалицията в 25 МИР София град и 16 МИР Пловдив град. Листите в два многомандатни избирателни района ще оглави и председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в последния парламент - Десислава Атанасова. Тя ще е начело в Русе и Разград. Бившият образователен министър Красимир Вълчев също ще поведе две листи на ГЕРБ-СДС - в Стара Загора и Шумен.

Избраният след безпрецедентни дебати председател на последното народно събрание, Вежди Рашидов, ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС в 17 МИР Пловдив област.

Бившият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов отново ще оглави листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново, бившият социален министър Деница Сачева ще е водач в Добрич. Бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов ще оглави листата на ГЕРБ-СДС в 26 МИР София област, а бившият външен министър Екатерина Захариева ще оглави листата в Пазарджик. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова ще е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Търговище, а бившият земеделски министър Десислава Танева ще е начело в Сливен. Председателят на младежката структура на ГЕРБ Георг Георгиев ще е водач на листата в Перник.

Знакови фигури на ГЕРБ ще оглавят листите на коалицията и в други населени места: Росен Желязков (Благоевград), Томислав Дончев (Габрово), Цвета Караянчева (Кърджали), Николай Нанков (Ловеч), Тома Биков (24 МИР София град), Делян Добрев (Хасково).

Лидерът на СДС Румен Христов ще оглави листата на коалицията в 23 МИР София град.

2023 © Варна е

Как можем да гласуваме, ако нямаме валиден документ за самоличност

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР Варна ще съдействат на граждани, с подобни затруднения, да упражнят правото си на глас
Как можем да гласуваме, ако нямаме валиден документ за самоличност

В седмицата преди 9 юни 2024 г., когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

  • В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  • При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 7 юни 2024 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР Варна, РУ и участък към РУ за дните от 4 юни до 8 юни 2024 г. от 8.30 ч. до 17.00 ч. и на 9 юни 2024 г. от 8.30 ч. до 19.00 ч.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. То може да послужи само пред Секционната Избирателна Комисия (СИК) и е валидно за изборния ден 9 юни 2024 г.

2024 © Варна е