Мобилно меню

Емил Радев: Антиевропейските настроения в България и Румъния се засилват заради бариерите пред членството ни в Шенген

Присъединяването ни към Шенген на практика ще означава по-малко опашки по границите, по-бързо придвижване на хора и стоки, което от своя страна ще доведе и до намаляване на разходите и в крайна сметка до по-висока ефективност за сектори като транспорт, логистика, туризъм, подчерта варненският евродепутат
Емил Радев: Антиевропейските настроения в България и Румъния се засилват заради бариерите пред членството ни в Шенген

Бариерите пред пълноправното ни членство в Шенгенското пространство засилват антиевропейските настроения в България и Румъния. За това предупреди евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев на заседание на Комисията по петиции в Европейския парламент, на което днес бяха разгледани две български петиции относно правото на страната ни да се присъедини към Шенген.

В изказването си Емил Радев призова разумът да надделее, за да се сложи край на политическото лицемерие, което държи вратите на Шенгенското пространство затворени за България и Румъния и вече 12 години гражданите на двете държави – близо 26 млн. души, са подложени на несправедливи и унизителни двойни стандарти. Българският евродепутат изтъкна отрицателните последици за бизнеса, като припомни, че от граничните проверки страдат цели сектори.

„Заради времето, което отнема чакането на българо-румънската граница, например превозвачите ни губят 150 млн. евро годишно”, отбеляза Радев. Той обърна специално внимание и на вредите, които се нанасят на околната среда.

„Присъединяването ни към Шенген на практика ще означава по-малко опашки по границите, по-бързо придвижване на хора и стоки, което от своя страна ще доведе и до намаляване на разходите и в крайна сметка до по-висока ефективност за сектори като транспорт, логистика, туризъм”, отчете евродепутатът и от името на ЕНП настоя двете български петиции, внесени от Нено Димов и Ивайло Дерменджиев, да останат отворени. За това се обявиха и български евродепутати от другите политически семейства в Европейския парламент. 

Силна позиция в подкрепа на приемането ни в Шенген до края на годината беше изразена по-рано и при проведеното в сътрудничество с Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП публично изслушване на представители на ЕК и експерти относно постъпили жалби, свързани с контрола по вътрешните шенгенски граници.

В рамките на дебатите Емил Радев изрази позицията, че ако има пропуски в сигурността на Шенген, то решението не бива да се търси в затягане и усложняване на вътрешно граничните проверки, а в споделената отговорност при управлението на външните граници. „За тази цел ЕС има нужда от България и Румъния в Шенген и то незабавно – още преди да се появи следващата голяма мигрантска криза”, смята евродепутатът.

Той бе категоричен, че за да бъде сигурно и проспериращо място, ЕС не бива да издига бариери пред собствените си граждани и бизнес. „Изпълняваме всички критерии за членство в Шенгенското пространство. Доказват го редица проверки на място, проучвания, доклади. Това го знаем ние в ЕП, знае го Комисията, добре го знае и Съветът, макар някои държави членки да използват вътрешнополитически причини, за да блокират нашето присъединяване”, заяви още Емил Радев.

Той взе участие и в обсъждането на петиции относно повторното въвеждане на контрол по вътрешните граници, от което страдат граждани на няколко държави членки. По думите на евродепутата то трябва да се прилага като последна мярка, в изключителни ситуации и при зачитане на принципа на пропорционалност.

„За съжаление, позоваването на опасения, свързани с миграция или тероризъм, а впоследствие и с пандемията от COVID-19, позволи досега на някои държави членки да запазят граничния си контрол през последните 8 години на практика непрекъснат, въпреки че не може да надвишава максималната продължителност от 6 месеца”, отбеляза Радев. Според него това поредно незачитане на правилата също поражда разделение и дискриминация, затова изрази надежда, че ЕП час по-скоро ще приеме изменението на Кодекса на шенгенските граници.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Емил Радев

Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител.
Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна.

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това ще бъде първият му мандат като общински съветник. По-късно днес ще стане ясно в дейността на кои постоянни и временни комисии ще вземе участие.

Новоизбраният член на местния парламент е магистър по счетоводство и контрол в Икономически университет – Варна. Има дългогодишен опит в сферата на частния бизнес и корпоративното управление.

На днешното заседание предстои съветниците да решат кой да заеме мястото на Костадинов на постa председател на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“. В дневния ред фигурираше и точка за избор на заместник-председател на Общинския съвет, но тя беше оттеглена.

2024 © Варна е