Мобилно меню

Емил Радев предупреди: Проблемът с фалшивите новини в Европа се изостря!

Мислете и четете критично, обърна се варненският евродепутат към ученици
Емил Радев предупреди: Проблемът с фалшивите новини в Европа се изостря!

 

„Проверявайте новините и внимавайте за източниците им! Мислете и четете критично, защото проблемът с фалшивите новини в Европа се изостря, а пропагандата набира сила, особено преди избори.“ Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев при срещата си с участниците в регионална среща на училищата посланици на Европейския парламент.

„Въпреки че и на европейско, и на национално ниво се води борба с дезинформацията, редица актуални за ЕС теми са обект на фалшиви новини“, предупреди Радев и даде пример със спекулациите, че чрез споразумението за Шенген България се е съгласила да приеме обратно от Австрия хиляди мигранти.Е

„През миналата година Австрия ни е върнала 213 души, мнозинството от които със сигурност отново са заминали към Западна Европа“, отчете евродепутатът и разясни в непринуден разговор с учениците какво предвижда Дъблинският регламент. „На практика не могат да ни връщат мигранти, влезли на територията на ЕС преди повече от 12 месеца. България, освен това, не носи отговорност за тези, които макар и да са поискали убежище тук, са живели 5 месеца в Австрия“, отбеляза Емил Радев и допълни, че страната ни има право да преценява доказателствата, а относно нелегалната миграция те често са косвени.

„Свободното движение в ЕС носи само ползи, но пряко зависи от сигурността на външните граници. За да бъдат максимално непропускливи за нелегална миграция, се изискват солидарни усилия от всички държави членки“.

Срещата му с над 100 младши и старши посланици от 10 училища в Североизточна България се проведе в рамките на форум във Варна, организиран от Бюрото на ЕП в България. Домакин на събитието бе варненската Първа езикова гимназия.  В отговор на въпросите на учениците за присъединяването на България към сухопътния Шенген Емил Радев прогнозира, че заради изборите в Австрия през есента то би било реалистично да се очаква най-рано от началото на 2025 г. „Не подкрепям призивите за бойкот на австрийския бизнес у нас, тъй като от него зависят доходите на много български семейства, но очаквам по-твърда позиция от държавата ни спрямо Австрия. Можем да окажем натиск при решения на международно ниво, които се взимат с единодушие, тъй както например Румъния наложи вето за двама австрийски офицери в НАТО“, посочи евродепутатът. „Но ако сме обвързани със северната ни съседка в усилията за пълноправно членство в Шенгенгенското пространство, то присъединяването ни към еврозоната е битка, която водим самостоятелно“, уточни Радев. Той увери, че за разлика от други държави, които вече са част от еврозоната, ние ще се присъединим при сегашния фиксиран курс, тъй като чрез валутния борд нашият лев отдавна е вързан към еврото.

„Еврозоната ще направи икономиката ни по-конкурентоспособна и стабилна, ще повиши контрола върху банките, ще подобри инвестиционния климат, а това има пряко отражение върху доходите. Въпреки спекулациите за скок на цените в Хърватия например, статистика сочи, че доходите там са се повишили с до 14% след влизането в еврозоната. Именно членството в еврозоната осигури на Гърция подкрепата, с която се спаси от фалит преди няколко години“, припомни Радев. „Достатъчно е да погледнете обявите за продажба на имоти у нас, за да се убедите, че еврото отдавна е част от живота ни. Всички, които се занимават с външнотърговски операции, губят от превулатирането“, допълни евродепутатът.

В разговора с него беше поставен и въпрос за възможността ЕС да има своя армия. Емил Радев обясни, че докато преди Великобритания е налагала вето по тази тема, след Брекзит има напредък, макар и с много бавни крачки. „Войната срещу Украйна също катализира този процес и показа необходимостта от сътрудничество във военната област. Ясно е, че нито една държава не може да се изправи сама пред заплахите на 21 век. Това силно личи от тревогите на Прибалтийските републики – Литва, Латвия и Естония, които се чувстват застрашени от военната агресия на Русия“, каза още евродепутатът.

По повод предстоящите евроизбори той призова гимназистите, които вече могат да гласуват, да се възползват от правото си на глас, защото позицията на младите хора е важна за бъдещето на Европа.

„ЕП е единствената евроинституция с пряко избираеми членове, а чрез вота си можете да въздействате върху цялостната европейска политика, но и върху защитата на националните ни интереси в Европа“.

Той благодари на ръководителя на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев и на проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, които остават ангажирани с подкрепата за училищата посланици на Европейския парламент. В рамките на регионалната среща учениците за пореден път имаха възможност да се включат в интерактивни занимания и творчески работилници, посветени на политиките на ЕС и съвременните предизвикателства пред Европа.  

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Емил Радев

Как можем да гласуваме, ако нямаме валиден документ за самоличност

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР Варна ще съдействат на граждани, с подобни затруднения, да упражнят правото си на глас
Как можем да гласуваме, ако нямаме валиден документ за самоличност

В седмицата преди 9 юни 2024 г., когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

  • В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  • При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 7 юни 2024 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР Варна, РУ и участък към РУ за дните от 4 юни до 8 юни 2024 г. от 8.30 ч. до 17.00 ч. и на 9 юни 2024 г. от 8.30 ч. до 19.00 ч.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. То може да послужи само пред Секционната Избирателна Комисия (СИК) и е валидно за изборния ден 9 юни 2024 г.

2024 © Варна е