Мобилно меню

Емил Радев: Само с общоевропейски решения може да преодолеем глобалните предизвикателства

Нито една държава не може да се справи сама с проблемите, които пораждат например мигрантските вълни, пандемията, изменението на климата, тероризма, организираната престъпност, включително в киберпространството, подчерта варненският евродепутат
Емил Радев: Само с общоевропейски решения може да преодолеем глобалните предизвикателства

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев се включи в дискусия с ученици в рамките на провелата се във Варна регионална среща на училища посланици на Европейския парламент. Събитието се организира от Информационното бюро на ЕП в България и неговият ръководител Теодор Стойчев лично влезе в ролята на модератор на форума. Сред участниците бе и проф. д-р Ингрид Шикова от катедра "Европеистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Предизвикателствата на 21 век налагат да търсим общоевропейски подход за преодоляването им. Глобалните процеси засягат всички и нито една държава не може да се справи сама с проблемите, които пораждат например мигрантските вълни, пандемията, изменението на климата, тероризма, организираната престъпност, включително в киберпространството, и др.", подчерта Емил Радев по време на форума.

"За да се чува гласът на Европа на световната сцена, единствената алтернатива е държавите членки заедно да търсят решения на големите предизвикателства"

В непринуден разговор с учениците той изрази мнението, че ако ЕС има по-силна и изявена обща външна политика и отбрана, би отстоявал по-добре интересите си на международно ниво. "Европа например е най-потърпевша от мигрантските вълни, които породи военният конфликт в Сирия, но отсъства на масата на дипломатическите преговори", мотивира се евродепутатът. 

В отговор на въпросите на младите хора за Шенген той разясни, че вече 12 години България и Румъния прилагат Шенгенското законодателство и въпреки подкрепата на Европейския парламент и Европейската комисия, заради вето в Съвета на ЕС не могат да се възползват от предимствата за туризма и бизнеса, които дава свободното движение без вътрешни гранични проверки. Емил Радев изрази надежда, че предстоящото испанско председателство е възможност да станем пълноправни членове на Шенгенското пространство до края на годината.

Сред акцентите в дискусията бяха и перспективите на страната ни за присъединяване към еврозоната, руската военна агресия в Украйна, борбата с корупцията в България и в ЕС, ефективността на правосъдието и процесите на дигитализация в тази сфера, както и общоевропейските усилия за предотвратяване на трансграничните финансови престъпления. Учениците поставиха въпроси и за избирателните права, за  противодействието на наркотрафика и дискриминацията.

Емил Радев запозна учениците с механизма на вземане на решения в ЕС, изтъквайки ролята на Европейския парламент като място, където се срещат и националните, и европейските интереси. "Не е лесно де са постигне консенсус между представители на различни политически семейства и на 27 държави членки, а също и в тристранните преговори, при които търсим пресечна точка между позициите на Парламента, Комисията и Съвета. Но Европа се гради върху консенсуса – това е идеята на общите политики, на отворените пазари, на свързаните финансови системи, на свободното движение на хора и капитали, на стоки и услуги и благодарение на солидарността тези достижения са факт за 450 млн. европейски граждани", подчерта Емил Радев.

Той поздрави учениците за активната гражданска позиция, която изразяват като представители на училища посланици на ЕП, и за интереса към темите, важни за днешния, но и за утрешния ден. Емил Радев пожела на младите хора да не спират да търсят отговори и нови възможности и да са все така мотивирани да градят бъдещето, за което мечтаят в силна България в обединена Европа.

В регионалната среща се включиха ученици от 9 училища посланици на ЕП. Освен Първа езикова гимназия, която бе домакин на форума в морската столица, участие взеха и Прирoдоматематическата  гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Силистра, Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – гр. Търговище, Средно училище „Панайот Волов“ – гр. Шумен, СУ „Йордан Йовков“ – гр. Тутракан, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ – гр. Русе, СУЕО „Александър Пушкин“ и Трета ПМГ „Акад. Методий Попов“ в гр. Варна, Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” – гр. Добрич. В рамките на инициативата организаторите от Информационното бюро на ЕП провокираха учениците да решават казуси, да проверяват знанията си с викторина, да водят дебати относно европейските ценности и човешките права. Проведени бяха и различни интерактивни занимания и ролеви игри, както и дискусия за дезинформацията и разпространението на фалшиви новини в Европа.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Емил Радев

Окончателно: ГЕРБ-СДС спечели парламентарните избори

При 100% обработени протоколи 7 партии влизат в новия парламент
Окончателно: ГЕРБ-СДС спечели парламентарните избори

ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори у нас, с почти 8% преднина пред втория ДПС. Това става ясно от обявените от ЦИК резултати при 100% обработени протоколи. За ГЕРБ-СДС са гласували 530 602 избиратели, което е 24.7%. ДПС са подкрепили 366 562 избиратели (17.07%), за ПП-ДБ са гласували 307 848 (14.33%), а за "Възраждане" са дали гласа си 295 915 души (13.78%).

Общо 7 партии ще влязат в новия парламент, тъй като са преминали 4-процентната бариера. На пето място се нарежда БСП за България, подкрепена от 151 557 гласоподаватели (7.06%). 127 986 избиратели (5.96%) са подкрепили "Има такъв народ", а 99 852 (4.65%) са се доверили на"Величие".

Под прага от 4% са "Меч", "Синя България", "Солидарна България" и "Център". Само с няколко гласа ВМРО не успява да мине прага от 1% и остава на 0.99%.

63 911 от избирателите са гласували с "Не подкрепям никого".

Най-значителна подкрепа от чужбина отново е получило ДПС - 44 689 гласа или 31.74%. На голяма подкрепа от българите зад граница се радва ПП-ДБ - 19.69% (27 725 гласа). Трето място от вота на сънародниците ни в чужбина получава "Възраждане" - 14.01% (19 720 гласа). С "Не подкрепям никого" извън страната са гласували 2 767 души.

Във Област Варна, победители са ГЕРБ-СДС с 30.38%, следвани от "Възраждане" - 16.83% и , ПП-ДБ, са трети - с 15.05%. Четвърти са "Има такъв народ" с 7.30% от гласовете на варненци. На пето място гласоподавателите класираха "Величие" с 5.85%, които изпреварват ДПС и БСП за България, които са съответно шести и седми.

2024 © Варна е