Мобилно меню

Емил Радев: Само с общоевропейски решения може да преодолеем глобалните предизвикателства

Нито една държава не може да се справи сама с проблемите, които пораждат например мигрантските вълни, пандемията, изменението на климата, тероризма, организираната престъпност, включително в киберпространството, подчерта варненският евродепутат
Емил Радев: Само с общоевропейски решения може да преодолеем глобалните предизвикателства
36

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев се включи в дискусия с ученици в рамките на провелата се във Варна регионална среща на училища посланици на Европейския парламент. Събитието се организира от Информационното бюро на ЕП в България и неговият ръководител Теодор Стойчев лично влезе в ролята на модератор на форума. Сред участниците бе и проф. д-р Ингрид Шикова от катедра "Европеистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Предизвикателствата на 21 век налагат да търсим общоевропейски подход за преодоляването им. Глобалните процеси засягат всички и нито една държава не може да се справи сама с проблемите, които пораждат например мигрантските вълни, пандемията, изменението на климата, тероризма, организираната престъпност, включително в киберпространството, и др.", подчерта Емил Радев по време на форума.

"За да се чува гласът на Европа на световната сцена, единствената алтернатива е държавите членки заедно да търсят решения на големите предизвикателства"

В непринуден разговор с учениците той изрази мнението, че ако ЕС има по-силна и изявена обща външна политика и отбрана, би отстоявал по-добре интересите си на международно ниво. "Европа например е най-потърпевша от мигрантските вълни, които породи военният конфликт в Сирия, но отсъства на масата на дипломатическите преговори", мотивира се евродепутатът. 

В отговор на въпросите на младите хора за Шенген той разясни, че вече 12 години България и Румъния прилагат Шенгенското законодателство и въпреки подкрепата на Европейския парламент и Европейската комисия, заради вето в Съвета на ЕС не могат да се възползват от предимствата за туризма и бизнеса, които дава свободното движение без вътрешни гранични проверки. Емил Радев изрази надежда, че предстоящото испанско председателство е възможност да станем пълноправни членове на Шенгенското пространство до края на годината.

Сред акцентите в дискусията бяха и перспективите на страната ни за присъединяване към еврозоната, руската военна агресия в Украйна, борбата с корупцията в България и в ЕС, ефективността на правосъдието и процесите на дигитализация в тази сфера, както и общоевропейските усилия за предотвратяване на трансграничните финансови престъпления. Учениците поставиха въпроси и за избирателните права, за  противодействието на наркотрафика и дискриминацията.

Емил Радев запозна учениците с механизма на вземане на решения в ЕС, изтъквайки ролята на Европейския парламент като място, където се срещат и националните, и европейските интереси. "Не е лесно де са постигне консенсус между представители на различни политически семейства и на 27 държави членки, а също и в тристранните преговори, при които търсим пресечна точка между позициите на Парламента, Комисията и Съвета. Но Европа се гради върху консенсуса – това е идеята на общите политики, на отворените пазари, на свързаните финансови системи, на свободното движение на хора и капитали, на стоки и услуги и благодарение на солидарността тези достижения са факт за 450 млн. европейски граждани", подчерта Емил Радев.

Той поздрави учениците за активната гражданска позиция, която изразяват като представители на училища посланици на ЕП, и за интереса към темите, важни за днешния, но и за утрешния ден. Емил Радев пожела на младите хора да не спират да търсят отговори и нови възможности и да са все така мотивирани да градят бъдещето, за което мечтаят в силна България в обединена Европа.

В регионалната среща се включиха ученици от 9 училища посланици на ЕП. Освен Първа езикова гимназия, която бе домакин на форума в морската столица, участие взеха и Прирoдоматематическата  гимназия „Св. Климент Охридски“ – гр. Силистра, Първо СУ „Свети Седмочисленици“ – гр. Търговище, Средно училище „Панайот Волов“ – гр. Шумен, СУ „Йордан Йовков“ – гр. Тутракан, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ – гр. Русе, СУЕО „Александър Пушкин“ и Трета ПМГ „Акад. Методий Попов“ в гр. Варна, Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” – гр. Добрич. В рамките на инициативата организаторите от Информационното бюро на ЕП провокираха учениците да решават казуси, да проверяват знанията си с викторина, да водят дебати относно европейските ценности и човешките права. Проведени бяха и различни интерактивни занимания и ролеви игри, както и дискусия за дезинформацията и разпространението на фалшиви новини в Европа.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Емил Радев

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
20

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ