Мобилно меню

Емил Радев във Варна: Прилагаме всички правила на Шенген, но сме лишени от ползите, които дава

Темата за присъединяването на България и Румъния към Шенген e част от дневния ред на Европейския парламент, увери варненският евродепутат
Емил Радев във Варна: Прилагаме всички правила на Шенген, но сме лишени от ползите, които дава

От години прилагаме шенгенските правила, но заради вътрешнополитически проблеми на други държави членки сме лишени от ползите, които дава членството в европейското пространство без гранични проверки. Това коментира при срещата си с членове на организацията на ГЕРБ във варненския район „Одесос” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Той увери, че темата за присъединяването на България и Румъния към Шенген e част от дневния ред на Европейския парламент, като припомни гласуваните резолюции и разгледаните български петиции, които миналата седмица бяха оставени отворени с вота на всички политически групи. Евродепутатът цитира и позицията на експерти, изказана пред комисиите на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по петициите, според която липсата на решение за приемането ни в Шенген дава основания да се внесе иск в Съда на ЕС.

"Испанското председателство е решено да постави въпроса за пълноправното ни членство, така че той да получи своето решение в Съвета още до края на тази година. Европейската комисия също полага усилия, като най-после направи важна крачка напред и за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешния ред. За България той не работи от 2019 г., но формално не е свален и Нидерландия го използва като аргумент срещу приемането ни."

„Когато стоките за Унгария например не влизат през пристанищата във Варна или Констанца, а заради граничните проверки маршрутът им минава през пристанище Амстердам, бариерите за присъединяването на към Шенген се отразяват пряко и на нашата конкурентоспособност”, заяви Емил Радев в отговор на поставените въпроси относно икономическите интереси зад решението на Австрия и Нидерландия.

„Чакането по границите генерира загуби за редица сектори като транспорт, логистика, туризъм. Само превозвачите ни губят над 150 млн. евро годишно”, отбеляза евродепутатът и допълни, че се нанасят сериозни вреди и на околната среда. 

Той подчерта, че несправедливите двойни стандарти, заради които България и Румъния вече 12 години остават извън Шенген, насаждат евроскептицизъм. Като причина за антиевропейските настроения у нас Емил Радев определи и политическите спекулации относно членството в еврозоната. Евродепутатът изрази мнението, че е необходимо да се проведе разяснителна кампания, която да тушира неоправданите страхове и фалшивите новини по темата.

„При тази инфлация и бюджетния дефицит, които имаме, е рано да говорим за влизане в еврозоната. За разлика от други държави членки, обаче имаме привилегията да знаем при какъв курс на еврото ще влезем в т.нар. „клуб на богатите”. Членството в него ще даде повече сигурност на банковата ни система, ще допринесе за привличането на инвестиции, а чрез тях и за повишаването на доходите, ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите”, коментира Емил Радев и даде за пример Хърватия, която влезе в еврозоната само преди няколко месеца.

„Няма негативи от членството ни в ЕС – винаги сме давали ¼ от това, което получаваме, но за съжаление, през последните години работата по европейските програми буксува и в момента не сме усвоили и 4% от Плана за възстановяване и устойчивост, а ни остават още 2 години за работа по него”, отчете евродепутатът, отговаряйки на въпроси за европейското финансиране, което се осигурява за страната ни.

В рамките на вчерашната среща в район „Одесос” той запозна присъстващите и със законодателните досиета, по които работи в ЕП. Специално внимание обърна на затягането на правилата в ЕС за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма, както и на предвижданите мерки за по-ефективен контрол върху вноса, износа и транзита на огнестрелни оръжия, техните основни компоненти и боеприпаси.

2023 © Варна е / снимка: Фейсбук

Варненският евродепутат Емил Радев: Предизвикателствата ни научиха да действаме заедно!

С българските колеги в европарламента винаги сме успявали да преодолеем партийните си различия, за да защитаваме нашите национални каузи, изтъкна Емил Радев
Варненският евродепутат Емил Радев: Предизвикателствата ни научиха да действаме заедно!

Предизвикателствата, които връхлетяха Европа през последните години, ни дадоха ценен урок, че трябва да действаме заедно, вместо да се спасяваме поединично. Показаха ни колко е важно да реагираме изпреварващо, още по-координирано и ефективно, за да сме устойчиви при кризи. Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев коментира на пресконференция във Варна отиващия си мандат на Европейския парламент и трудностите, пред които се изправиха държавите членки на ЕС.

Евродепутатът представи пред медиите отчет за дейността си през мандат 2019-2024 г. и информира, че ще го публикува и в електронен вариант. „С българските колеги от представените в ЕП политически сили винаги сме успявали да преодолеем партийните си различия, за да защитаваме нашите национални каузи“, изтъкна Радев. Той даде за пример единните усилия за приемането ни в Шенген, за окончателното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка, станал символ на двойните стандарти, и дори за включването на дългогодишната идея за изграждане на плавателен канал между Русе и Варна сред приоритетните проекти в обхвата на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). „ГЕРБ се ползва с доверие в ЕНП, затова, отстоявайки позиции, винаги сме получавали подкрепата на най-голямото политическо семейство в Европа“, подчерта Емил Радев.

Той отчете пред журналистите акценти от работата си по 13 доклада и 14 становища като докладчик от страна на ЕП и ЕНП, 6 предложения за резолюции, 35 парламентарни въпроса към ЕК и Съвета, стотици речи и изказвания в пленарната зала и в парламентарните комисии. „Сухата статистика обаче не отразява обема на свършеното през мандата, защото например само по досието за създаването на новия орган за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AMLA), по което работих като докладчик, бяха подадени над 1000 изменения, а колеги пресметнаха, че разискванията по текста са продължили повече от 500 часа“, отбеляза Радев. Той уточни, че пакетът за борба с изпирането на пари, който предстои следващата седмица да се гласува окончателно на пленарна сесия, бе сред приоритети на ЕС през мандата. 

Евродепутатът напомни, че относно бъдещата агенция след решение на Съда на ЕС Европейският парламент за първи път участва при избора на седалище на равни начала със Съвета. Германският град Франкфурт бе избран за домакин на AMLA измежду кандидатурите на 9 държави. „Уви, България не бе сред тях – дори „не си пуснахме фиша“, въпреки че сме единствената страна членка, в която няма седалище на европейска агенция“, допълни Радев. Като слабост на страната ни в тази област той посочи и включването ѝ в „сивия списък“ на глобалния надзорен орган за борба с изпирането на пари – Financial Action Task Force (FATF), в резултат на което сме под засилено наблюдение наред с други 22 юрисдикции по света. „Това е сериозен репутационен удар върху финансовата ни система и ясен знак за управленски пропуски през 2021–2022 г., когато са изготвяни докладите с тревожната оценка за България“, коментира евродепутатът.

Той обобщи пред медиите законодателния напредък, постигнат в ЕП по отношение на дигитализацията на съдебните системи – тема, по която активно работи, допринасяйки за съкращаване на сроковете на съдебното производство и намаляване на разходите по делата. „Пандемията ни принуди да реорганизираме работата си. Тя значително ускори цифровия преход и днес сред знаковите решения през мандата можем да отчетем и първия в света законодателен акт за изкуствения интелект, който проправя път за глобален и основан на риска подход към етичен, безопасен и надежден изкуствен интелект“, каза Емил Радев.

Той постави фокус и върху законодателните мерки за облекчаване на бюрократичните процедури за гражданите и бизнеса. По думите му с въвеждането на повече цифрови инструменти в дружественото право например се премахват формалности, които според прогнозите на Еврокомисията ще спестяват на компаниите в ЕС 437 млн. евро годишно. 

Сред личните си каузи евродепутатът, който е и посланик на библиотеките в ЕП, отчете ангажимента си към инициативи, насърчаващи интереса на младите хора към процесите в ЕС. Специално внимание обърна и на изложбата „Провадия-Солницата – най-древният солодобивен и градски център в Европа (5600–4350 г. пр. Хр.)“, която организира в ЕП, продължавайки усилията си от предходния мандат за популяризиране на богатото културно-историческо наследство на България.

По повод предстоящите на 9 юни евроизбори Емил Радев заяви, че

пълноправното членство в Шенген и еврозоната остава сред големите цели на страната ни.

„Със сигурност актуална ще бъде и темата за миграцията, по която доста се спекулира. Отдавна беше ясно, че Дъблинският регламент не работи добре, но до края на този мандат ще гласуваме новия пакт за миграцията, който дава възможност за по-силен и ефективен контрол на външните граници на ЕС, за по-адекватни действия при кризи и по-бързо връщане на икономическите мигранти към държавите, от които идват“, информира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ. 

„Евроизборите у нас са с традиционно ниска избирателна активност, но в повечето страни членки се надига вълна от крайнодесен екстремизъм и популизъм, която може да бъде изключително опасна“, предупреди той, като добави, че не очаква рязък завой в политиката на ЕП след вота, тъй като според прогнозите ЕНП ще повиши резултата си и проевропейските сили отново ще имат мнозинство. 

Емил Радев изрази надежда следващото българско правителство да подобри комуникацията между изпълнителната власт и евродепутатите. „Тя е важна за добрата защита на националните интереси в ЕС, защото директивите, които днес приемаме в Европарламента, само до 2-3 години ще трябва да бъдат въведени в нашето законодателство“, поясни той и увери, че гласът на България се чува в европейските институции. „Не сме наблюдател на процесите, а равностоен участник във вземането на решения за бъдещето на Европа“, заключи Емил Радев. 

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Емил Радев