Мобилно меню

Ето кои са номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите на 2 април (ВИДЕО)

"БСП за България" ще са под номер 1, ГЕРБ-СДС - номер 2, "Възраждане" с номер 3, ПП-ДБ - 12, ДПС - 13, "Български възход" под номер 15
Ето кои са номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите на 2 април (ВИДЕО)

ЦИК изтегли жребия за номерата на партиите и коалициите в бюлетината за парламентарните избори на 2 април. Предизборната кампания започва на 3 март.

Освен за партия или коалиция, избирателите отново ще имат право да изразят предпочитание и за конкретен кандидат от листата на политическата сила, за която гласуват. Това е т.нар. преференция, която може да размести позициите и да изпрати в парламента претендент, който е бил назад в съставения от централата списък. Ако не е посочено предпочитание, гласът отива за първия в листата.

Ето пълният списък с номерата и политическите формации в бюлетината:

 1. БСП
 2. ГЕРБ-СДС
 3. "Възраждане"
 4. "Има такъв народ"
 5. "Народна партия Истината и само истината"
 6. "Неутрална България"
 7. "Българско национално обединение"
 8. "Заедно"
 9. "Български национален съюз"
 10. НДСВ
 11. "КОД"
 12. "Продължаваме промяната - Демократична България"
 13. ДПС
 14. "Левицата!"
 15. "Български възход"
 16. "МИР"
 17. "Българска социалдемокрация - Евролевица"
 18. "Български съюз за директна демокрация - БСДД"
 19. "Глас Народен"
 20. "Социалистическа партия Български път"
 21. "Вън от ЕС и НАТО"

2023 © Варна е
Още по темата: Избори Жребий ЦИК
Още по темата: Избори Жребий ЦИК

Как можем да гласуваме, ако нямаме валиден документ за самоличност

Звената „Български документи за самоличност“ при ОДМВР Варна ще съдействат на граждани, с подобни затруднения, да упражнят правото си на глас
Как можем да гласуваме, ако нямаме валиден документ за самоличност

В седмицата преди 9 юни 2024 г., когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 • В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
 • При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 7 юни 2024 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР Варна, РУ и участък към РУ за дните от 4 юни до 8 юни 2024 г. от 8.30 ч. до 17.00 ч. и на 9 юни 2024 г. от 8.30 ч. до 19.00 ч.
 2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и избори за народни представители за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация. То може да послужи само пред Секционната Избирателна Комисия (СИК) и е валидно за изборния ден 9 юни 2024 г.

2024 © Варна е