Мобилно меню

Ето кои са номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите на 2 април (ВИДЕО)

"БСП за България" ще са под номер 1, ГЕРБ-СДС - номер 2, "Възраждане" с номер 3, ПП-ДБ - 12, ДПС - 13, "Български възход" под номер 15
Ето кои са номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите на 2 април (ВИДЕО)
112

ЦИК изтегли жребия за номерата на партиите и коалициите в бюлетината за парламентарните избори на 2 април. Предизборната кампания започва на 3 март.

Освен за партия или коалиция, избирателите отново ще имат право да изразят предпочитание и за конкретен кандидат от листата на политическата сила, за която гласуват. Това е т.нар. преференция, която може да размести позициите и да изпрати в парламента претендент, който е бил назад в съставения от централата списък. Ако не е посочено предпочитание, гласът отива за първия в листата.

Ето пълният списък с номерата и политическите формации в бюлетината:

 1. БСП
 2. ГЕРБ-СДС
 3. "Възраждане"
 4. "Има такъв народ"
 5. "Народна партия Истината и само истината"
 6. "Неутрална България"
 7. "Българско национално обединение"
 8. "Заедно"
 9. "Български национален съюз"
 10. НДСВ
 11. "КОД"
 12. "Продължаваме промяната - Демократична България"
 13. ДПС
 14. "Левицата!"
 15. "Български възход"
 16. "МИР"
 17. "Българска социалдемокрация - Евролевица"
 18. "Български съюз за директна демокрация - БСДД"
 19. "Глас Народен"
 20. "Социалистическа партия Български път"
 21. "Вън от ЕС и НАТО"

2023 © Варна е
Още по темата: Избори Жребий ЦИК
Още по темата: Избори Жребий ЦИК

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
20

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ