Мобилно меню

Ето кои ще са депутатите от Варна

ЦИК обяви окончателния списък с народните представители в 49-ия парламент
Ето кои ще са депутатите от Варна
107

Окончателният списък с имената на народните представители, които влизат в 49-ия парламент, беше обявен от Централната избирателна комисия, след като изтече срокът, в който избраните от два района кандидати трябваше да уточнят от кой район предпочитат да бъдат депутати. За Варненския многомандатен избирателен район това бяха Костадин Костадинов от Възраждане и Борислав Гуцанов от БСП, които решиха да представят Варна.

Общо 16 народни представители бяха излъчени от Варненския многомандатен избирателен район - 6 от тях са от ГЕРБ-СДС, 4 - от ПП-ДБ, 3 - от Възраждане и по 1 от ДПС, БСП и ИТН.

Ето и пълния списък с варненските депутати в 49-ия парламент:

ГЕРБ-СДС

 1. Даниел Павлов Митов
 2. Славена Димитрова Точева
 3. Красен Кирилов Кралев
 4. Павел Алексеев Христов
 5. Бранимир Николаев Балачев
 6. Медиха Енвер Мехмед-Хамза

Продължаваме Промяната - Демократична България

 1. Даниел Максим Лорер
 2. Стела Димитрова Николова
 3. Ивайло Христов Митковски
 4. Калоян Тонев Икономов

Възраждане

 1. Костадин Тодоров Костадинов
 2. Коста Георгиев Стоянов
 3. Светослав Тодоров Тодоров

ДПС

Филиз Хакъева Хюсменова

БСП за България

Борислав Гуцанов Гуцанов

Има такъв народ

Драгомир Стефанов Петров

Имената на всички народни представители, може да видите ТУК.

2023 © Варна е

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
14

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ