Мобилно меню

ГЕРБ-СДС ще разговаря с всички партии за съставянето на правителство

Бойко Борисов обяви, че ще влезе в 49-ия парламент като депутат и лично ще води преговорите за кабинет, като подчерта, че пред него и партията му няма разделителни линии
ГЕРБ-СДС ще разговаря с всички партии за съставянето на правителство
67

ГЕРБ-СДС ще покани на разговори за съставяне на кабинет всички партии, но ще преговаря по политики само с тези, които се съгласят да участват в бъдещо управление. Това стана ясно след пресконференция на лидера на партията Бойко Борисов в първия му коментар след изборите на 2 април, отбелязва БНТ.

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че ще влезе в 49-ия парламент като депутат и лично ще води преговорите за кабинет.

Борисов изтъкна, че Народното събрание трябва да излъчи редовно правителство, независимо каква е цената за партиите.

Той посочи, че най-стабилно би било управлението на коалиция между големите партии, а естествените партньори на ГЕРБ-СДС са партиите които подкрепят Украйна, активното ни членство в НАТО и присъединяването към Шенген и еврозоната.

"Българските избиратели казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП-ДБ не може... Нормално е тези, които са счупили държавата, да участват в поправянето на нещата, а не да казват че са им важни местните избори. Общините не могат да работят без редовно правителство. В противен случай, ние ще направим правителство, вината за нестабилността, обаче, ще бъде тяхна", посочи Борисов.

Вратата за преговори за кабинет остава отворена за всички, включително и за "Възраждане", стана ясно още на пресконференцията. От ГЕРБ-СДС нямат против да разгледат предложение за министри дори от страна на президента Румен Радев.

"Редовно, стабилно правителство, в посока Европа и подкрепа на НАТО - ако иска и президентът Радев да участва и мисли, че има министри, които да участват, ще го обсъдим на масата за преговори. Нямам разделителни линии с никого. Добре дошли са и "Възраждане" - с тях ще говорим много сериозно. За тях гласуваха и много висшисти, така че не трябва да се омаловажават. Трябва да работим с всички, които българските граждани са избрали. Тези, които не искат да участват, ще останат в опозиция. На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи без правителство. И обратно - с правителство ще се приемат всички реформи, така че, когато се събират и говорят, нека имат предвид това", допълни лидерът на ГЕРБ.

Той напомни, че международните партньори се притесняват за нестабилността у нас.

Припомняме, че коалиция ГЕРБ-СДС спечели проведените в неделя парламентарни избори, като получи подкрепата на 26,49% от упражнилите правото си на глас. С близо 2 на сто след тях остана втората сила - ПП-ДБ. Третото място е за "Възраждане", които водят с по-малко от процент разлика пред ДПС. Пета е БСП, "Има такъв народ" също влизат в състава на парламента с 4.11%.

2023 © Варна е

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
14

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ