Мобилно меню

Гласуваме и с машини на балотажа в неделя

Предстои подготовката на машините за балотажа и изпращането им по места
Гласуваме и с машини на балотажа в неделя

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК във връзка с машинния вот на местните избори на втори тур. Това означава, че може да се гласува с машини на балотажа в неделя. Жалбите, касаещи изборите, проведени вчера, са отхвърлени, информира БНТ.

Около час след произнасянето на съдебния състав, от пресцентъра на ВАС разпространиха и решението, което не подлежи на обжалване.

След близо пет часово заседание Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно решението на ЦИК на балотажа на 5 ноември да се гласува само с хартиена бюлетина.

Така в неделя ще избираме и с машини, и с хартиени бюлетини.

Върховните магистрати приемат, че за провеждането на балотажа може да се изпълнят изискванията на Изборния кодекс при спазване на законоустановената процедура като удостоверяването по чл. 213а, ал.2 от Кодекса се извърши от компетентните органи.

ВАС обаче отхвърля останалите жалби срещу решението на ЦИК на първия тур да се гласува само с хартия, именно заради липсата на решение за удостоверяване на машините от Министерството на електронното управление, и двата института по метрология и стандартизация.

"Върховните магистрати приемат, че това е достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие на устройствата за машинно гласуване по предвидения за това ред и от компетентните органи, което препятства гарантирането на принципите по чл. 3 на Изборния кодекс за прозрачност и сигурност на машинното гласуване".

Затова решението на ЦИК, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. само с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно.

Предстои подготовката на машините за балотажа и изпращането им по места.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Това обяви Бойко Борисов при посещение в морската столица, при което изтъкна също, че партията няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море
Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Николай Костадинов е новият лидер на общинската организация на ГЕРБ във Варна. Това съобщи при посещение в морската столица Бойко Борисов. На последните местни избори Костадинов бе преизбран за втори мандат като районен кмет на един от ключовите варненски райони - "Владислав Варненчик". При посещението на Бойко Борисов стана ясно също, че кметът на район "Младост" Христо Христов, който на последните избори се яви като конкурент на кандидата на ГЕРБ и бе подкрепен от местната коалиция "Алтернатива на гражданите", се връща в структурите на партията и става заместник на Костадинов. Организационен секретар ще е Тодор Балабанов - общински съветник и доскорошен председател на Общинския съвет във Варна, членове на общинското ръководство стават представители на младежката организация и общински съветници. Бившият кмет Иван Портних ще работи със структурите на ГЕРБ в областта, информира Радио Варна.

Борисов изтъкна, че целта на промените е връщане на доверието на избирателите.

При посещението си в морската столица Борисов отбеляза също, че ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море. Решението е категорично и в него са обединени 69-имата депутати от партията. Среща с ръководството на ГЕРБ във Варна инициираха представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори, за да получат подкрепата на най-голямата партия в Народното събрание. 

Народните представители от ГЕРБ няма да подкрепят законопроекта, тъй като е станало ясно, че той е бил предложен без обществено обсъждане и съобразяване с исканията на бранша. "Затова нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене", заяви Борисов, цитиран от Радио Варна.

Преговорите за съдбата на общото управление след ротацията ще започнат през следващата седмица, съобщи още Борисов при посещението си в морската столица.

"След понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по меморандума, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще постави условия кои от тях може да подкрепи и кои – не, както и разговори за състава на Министерския съвет. Конкретните преговори с ПП - ДБ може да започнат едва когато външният министър Мария Габриел и премиерът Николай Денков представят отчета за дейността на всички министри", уточни Борисов във Варна.

Той обобщи, че е нормално между партиите да има конфликти, но би трябвало да се обединяват около добрите неща, които са свършили и геостратегическата ориентация на страната, а не да се обиждат.

2024 © Варна е