Мобилно меню

Кметът Иван Портних поиска оставката на главния архитект Виктор Бузев

Той обобщи, че, ако не бъде депозирана оставката на главния архитект до края на деня, ще предприеме всички законови стъпки за неговата смяна
Кметът Иван Портних поиска оставката на главния архитект Виктор Бузев
515

Кметът на Варна Иван Портних поиска оставката на главния архитект Виктор Бузев. Причините са липсата на цялостна визия за развитието на града, презастрояване в отделни зони, пасивност по отношение на ключови проекти за града и липса на организация, контрол и ясни правила за работата на Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/.

"Преди няколко години, когато си стиснахме ръцете, плановете бяха едни, и за съжаление към днешна дата, голяма част от проектите не се случиха. Въпреки многократните опити за публична дискусия за развитието на града, сме свидетели, че такава не се проведе", коментира кметът.

Иван Портних посочи, че вижда пасивност в главния архитект по отношение на паметниците на културата, възстановяването на къщата на Антон Новак и превръщането ѝ в музей, както и обявяването на международен конкурс за терена на т. нар. "Дупка" и други.

По думите на Портних в действията на главния архитект има ясни опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости. За пример той посочи, че зад гърба му, той е разписал разрешителното за преместваеми обекти към ресторант Хоризонт, без да има право за това. Друг такъв случай се наблюдава с незаконните бараки в курорта Златни пясъци, където главният архитект прави всякакви опити в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената ми позиция, да подпише разрешенията за поставяне на бараките, обясни кметът.

Той обобщи, че, ако не бъде депозирана оставката на главния архитект до края на деня, ще предприеме всички законови стъпки за неговата смяна.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна
Още по темата: Иван Портних
Още по темата: Иван Портних

Окончателно: ГЕРБ-СДС спечели парламентарните избори

При 100% обработени протоколи 7 партии влизат в новия парламент
Окончателно: ГЕРБ-СДС спечели парламентарните избори

ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори у нас, с почти 8% преднина пред втория ДПС. Това става ясно от обявените от ЦИК резултати при 100% обработени протоколи. За ГЕРБ-СДС са гласували 530 602 избиратели, което е 24.7%. ДПС са подкрепили 366 562 избиратели (17.07%), за ПП-ДБ са гласували 307 848 (14.33%), а за "Възраждане" са дали гласа си 295 915 души (13.78%).

Общо 7 партии ще влязат в новия парламент, тъй като са преминали 4-процентната бариера. На пето място се нарежда БСП за България, подкрепена от 151 557 гласоподаватели (7.06%). 127 986 избиратели (5.96%) са подкрепили "Има такъв народ", а 99 852 (4.65%) са се доверили на"Величие".

Под прага от 4% са "Меч", "Синя България", "Солидарна България" и "Център". Само с няколко гласа ВМРО не успява да мине прага от 1% и остава на 0.99%.

63 911 от избирателите са гласували с "Не подкрепям никого".

Най-значителна подкрепа от чужбина отново е получило ДПС - 44 689 гласа или 31.74%. На голяма подкрепа от българите зад граница се радва ПП-ДБ - 19.69% (27 725 гласа). Трето място от вота на сънародниците ни в чужбина получава "Възраждане" - 14.01% (19 720 гласа). С "Не подкрепям никого" извън страната са гласували 2 767 души.

Във Област Варна, победители са ГЕРБ-СДС с 30.38%, следвани от "Възраждане" - 16.83% и , ПП-ДБ, са трети - с 15.05%. Четвърти са "Има такъв народ" с 7.30% от гласовете на варненци. На пето място гласоподавателите класираха "Величие" с 5.85%, които изпреварват ДПС и БСП за България, които са съответно шести и седми.

2024 © Варна е