Мобилно меню

Кметът: В община Варна няма внесени инвестиционни проекти за небостъргачи!

Темата със строителството във Варна със сигурност ще бъде пак предизборна дъвка, прогнозира Портних
Кметът: В община Варна няма внесени инвестиционни проекти за небостъргачи!

 

"Към настоящия момент в Община Варна няма внесени инвестиционни проекти за одобряване и разрешаване на строителството на небостъргачи както до Окръжна болница, така и в район "Аспарухово" и в други части на територията на Варна."

Това обяви пред медии кметът Иван Портних, по повод разпространена информация, която предизвика въпроси у гражданите.

"До Окръжна болница има издадено разрешение за строеж за търговски комплекс - за 3 надземни и 5 подземни етажа от страната на АГ болницата", уточни Портних.

"Всички градоустройствени разработки се разглеждат от Експертния съвет по устройство на територията и по закон, когато има и необходимост и се засягат други заинтересовани, проектите може да бъдат подложени на обществена дискусия", допълни той.

Темата със строителството във Варна със сигурност ще бъде пак предизборна дъвка, прогнозира Портних и подчерта:

"Това е процес, генериран далеч във времето назад, благодарение на приватизации и реституции. Припомням, че през 90-те години стотици квадратни метра земя във Варна е връщана безогледно, без планиране, без мисъл за бъдещето на квартали и паркове - и в междублоковите пространства, и на територията на Морската градина. Резултатът днес е, че тези терени са частна собственост, която струва милиони."

Портних подчерта, че по време на неговото управление в община Варна, което продължава през последните 10 години, с решения на Общинския съвет са продадени само два общински парцела в рамките на града и те са в кв. "Възраждане“.

Кметът обърна внимание, че в район "Младост" е наложително да бъде разрешен проблемът с липсата на помещения за районното кметство, което от години е настанено в приземните етажи на няколко жилищни блока. „Необходима е сграда, удобна не за чиновниците, а за гражданите, защото в района живеят над 90 000 души. Там планираме да изградим и нов парк“, отбеляза той.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител.
Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна.

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това ще бъде първият му мандат като общински съветник. По-късно днес ще стане ясно в дейността на кои постоянни и временни комисии ще вземе участие.

Новоизбраният член на местния парламент е магистър по счетоводство и контрол в Икономически университет – Варна. Има дългогодишен опит в сферата на частния бизнес и корпоративното управление.

На днешното заседание предстои съветниците да решат кой да заеме мястото на Костадинов на постa председател на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“. В дневния ред фигурираше и точка за избор на заместник-председател на Общинския съвет, но тя беше оттеглена.

2024 © Варна е