Мобилно меню

Марио Смърков коментира оставката си

Ето официалното изявление на областния управител на Варна, който днес се оттегли от поста си
Марио Смърков коментира оставката си

Дълго мислих дали да направя публична тази своя позиция, тъй като казаното до момента се интерпретира злонамерено и се преиначава в социалните мрежи. Опитах се да бъда толерантен и дипломатичен. Трудно е човек да отстои позиция, дори и да е законосъобразна и правилна в дългосрочен план, когато срещу нея стои добре организирана група от хора, които разпространяват субективни данни и никой не си задава въпроса: „Защо?” Всеки сам избира в какво да вярва и очевидно владеещите уменията да манипулират обществено мнение, знаят как да използват страховете на хората и техните надежди.

„Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време“ е казал Ейбрахам Линкълн.

Когато разпоредих проверка на всички държавни имоти и хидротехнически съоръжения на територията на Община Варна започнаха да ме предупреждават : „Недей!”, „Знаеш ли на кого са?”. Наивно, както всички Вас, които искате прозрачен дебат за Морската градина и публичната собственост вярвах и още вярвам, че сме равни пред закона. Само, че за днес е насрочен протест пред сградата на Областната администрация, а не на входа на Морската градина до Делфинариума, през Зоопарка, пред ресторант „Хоризонт”, пред заведенията на буна Траката, под Аспарухов мост.

Нито един от публикувалите постове в социалните мрежи срещу мои решения не слезе на буна Траката да види масите, разположени върху скалите, наргилетата в пясъка. Там промяната в екосистемата е видима. Върху брегоукрепителното съоръжение са изградени гаражни клетки. Прекарани са ток и вода. В замяна на това уважаван от мен представител на политическа формация публикува мнение, че незаконните постройки били там вече 10 години.

Преди 10 г. там имаше само едно заведение! Аз апелирам всички да отидат и видят на място това, за което говоря и тогава да си отговорят на въпроса чии интереси се отстояват при запазване на това статукво. И държа да отбележа, че въобще не става дума за рибарите. Те са потърпевши навсякъде, защото към лодкостоянките не е подходено отговорно. През годините, и те са били употребявани от частни лица, които принуждават рибарите да им плащат, за да домуват лодките им там.

Изпитвам огромно уважение към първите членове на групите в социалните мрежи, поставили началото на битката за Морската градина на Варна, но не разбирам защо не търсят истината?

Законни или незаконни са част от обектите, намиращи се там и следва ли да се премахнат? В какъв размер е натрупаното задължение към държавата от пропуснати ползи? Ако съществуващите обекти са плащали дължимото с лихвите, до сега със сигурност щяха да са събрани средства за благоустрояване на крайбрежната алея, да речем?

Никога не съм предполагал и още не мога да повярвам - до завършването на настоящата проверка на всички държавни обекти, че и за т. нар. „градина“ на „Хоризонт“ няма издадено валидно разрешително за ползване. И за тази градина ли трябва да кажем, че е „търпима“, тъй като се ползва нерегламентирано от твърде дълго време?

Вие преценете дали е налице опит да се измести вниманието от същностните проблеми на гражданите на Варна и кой има бизнес интереси, както се твърди за направеното от мен, като областен управител? Или зад всичко това стоят политически амбиции. Бизнес интереси са имали други, отнесете въпросите си към тях. Аз ще ги задам като разчитам, че когато си тръгна от поста на областен управител на Варненска област ще има кой да продължи процеса на възстановяване и опазване на държавната собственост. И, че продължението на тези усилия ще бъде безкористно, равно отдалечено от всички политически влияния.

Сега ще кажа, какво според мен е безобразно:

Безобразно е да не е прочетена заповедта, която издадох на 08.06.2023, а да се твърди, че съм отворил за движение на автомобили крайбрежната алея във Варна. Истината вече няма значение. Да се твърди, че няма писмо на МРРБ, в което се казва, че става дума именно за алея, а не за дамба при положение, че такова писмо има. Допускам, че тези данни са налични в администрацията на Община Варна и са станали достояние на временно отстранения от длъжност главен архитект Виктор Бузев. За съжаление реакция от там липсва и до момента.
Безобразно е Морската градина да бъде използвана за удовлетворяване на политически интереси. Дори и да е прието, че областният управител не е надлежен орган за управлението ѝ, дадено е цялото необходимо време на общинската администрация и кмета на града, за да се произнесат по казуса с движението на автомобили по крайбрежната алея. Настоящото правно положение – със спряно движение на автомобили, се запазва до наличие на нова регулация. След това областният управител може да предприеме последващи действия по контрол при изпълнение на взетите решения. Никой не може да предвиди развоя на събитията, но още отсега темата се използва за постигането на политически цели. Не е важно кой ще създаде регулацията важно е да я има и тя да почива на закона. В противен случай актът, с който тя е наложена, може да бъде отменен от съда и за дълго да няма регулация, както се случва с другата част на Морската – от Зоопарка до спирка „Почивка“.

Ясно посочих, че по казуса с крайбрежната алея има висящо производство пред съда, където заповедта на предходния областен управител е оспорена и новите факти са налице – произнасяне на РДНСК и МРРБ. Според тези произнасяния той не е имал правото да издава заповед за регулиране на движение на автомобили по крайбрежната алея във Варна.

Защо се насаждат страхове у гражданите, а не се търси решение на база на новите факти? Хората сочещи с пръст отричат всичко постигнато. Вадят само факти, които са им политически изгодни и не проявяват никаква самокритичност.

Извън всичко посочено до тук - безобразно е морални съдници на моите действия да са хора, които са допуснали следното:
Автомобилът на предишния областен управител да се движи из града със синя лампа.

Същият този автомобил на предишния областен управител в продължение на 6 месеца да бъде паркиран всеки ден в сърцето на Морската градина, защото там движението на автомобили е допустимо и има частен паркинг.

В Областна администрация да бъдат назначавани служители на 4 часов работен ден и успоредно това да бъдат в трудово–правни отношения в частна компания.

Правното обслужване на Областната администрация да бъде обезпечавано от външен доставчик, при положение, че администрацията разполага с достатъчно на брой и компетентни юристи.

Търсете информация за всичко това! Има я налична и в Националната агенция по приходите и на други места.

За мене беше привилегия да изпълнявам длъжността областен управител на област с административен център Варна, разчитах на приемственост, да продължа да изпълнявам задълженията си в интерес на обществото, но като имате предвид, че във връзка с моя заповед №РД-23-7706-78/07.06.2023г., изменена със заповед №РД-23-7706-79/08.06.2023г. е планиран протест от ПП „Продължаваме промяната“, което води до извод за липса на доверие от страна на правителството към областния управител на област с административен център Варна, с настоящото и на основание чл.29, ал.3 от Закона за администрацията заявявам желанието си да бъда освободен от заеманата длъжност.

 

Марио Смърков,

областен управител на област с административен център Варна 

2023 © Варна е

Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Това обяви Бойко Борисов при посещение в морската столица, при което изтъкна също, че партията няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море
Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Николай Костадинов е новият лидер на общинската организация на ГЕРБ във Варна. Това съобщи при посещение в морската столица Бойко Борисов. На последните местни избори Костадинов бе преизбран за втори мандат като районен кмет на един от ключовите варненски райони - "Владислав Варненчик". При посещението на Бойко Борисов стана ясно също, че кметът на район "Младост" Христо Христов, който на последните избори се яви като конкурент на кандидата на ГЕРБ и бе подкрепен от местната коалиция "Алтернатива на гражданите", се връща в структурите на партията и става заместник на Костадинов. Организационен секретар ще е Тодор Балабанов - общински съветник и доскорошен председател на Общинския съвет във Варна, членове на общинското ръководство стават представители на младежката организация и общински съветници. Бившият кмет Иван Портних ще работи със структурите на ГЕРБ в областта, информира Радио Варна.

Борисов изтъкна, че целта на промените е връщане на доверието на избирателите.

При посещението си в морската столица Борисов отбеляза също, че ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море. Решението е категорично и в него са обединени 69-имата депутати от партията. Среща с ръководството на ГЕРБ във Варна инициираха представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори, за да получат подкрепата на най-голямата партия в Народното събрание. 

Народните представители от ГЕРБ няма да подкрепят законопроекта, тъй като е станало ясно, че той е бил предложен без обществено обсъждане и съобразяване с исканията на бранша. "Затова нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене", заяви Борисов, цитиран от Радио Варна.

Преговорите за съдбата на общото управление след ротацията ще започнат през следващата седмица, съобщи още Борисов при посещението си в морската столица.

"След понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по меморандума, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще постави условия кои от тях може да подкрепи и кои – не, както и разговори за състава на Министерския съвет. Конкретните преговори с ПП - ДБ може да започнат едва когато външният министър Мария Габриел и премиерът Николай Денков представят отчета за дейността на всички министри", уточни Борисов във Варна.

Той обобщи, че е нормално между партиите да има конфликти, но би трябвало да се обединяват около добрите неща, които са свършили и геостратегическата ориентация на страната, а не да се обиждат.

2024 © Варна е