Мобилно меню

Нова директива за отнемането и конфискацията на активи подготвя Европейският парламент

Варненският евродепутат Емил Радев участва в изготвянето на становище относно законодателната инициатива
Нова директива за отнемането и конфискацията на активи подготвя Европейският парламент

В правната комисия на Европейския парламент вече тече работа по новата директива за отнемането и конфискацията на активи. Варненският евродепутат, юристът Емил Радев участва в изготвянето на становище относно законодателната инициатива на ЕК, като докладчик на ЕНП.

В официалния си профил в социалните мрежи, Радев отбелязва:

Предложението има важна роля за борбата с трансграничната организирана престъпност и корупцията в ЕС. Очаква се то да укрепи капацитета на органите при отнемането на активи и да подобри сътрудничеството между тях, за да се гарантира по-бързото разкриване, разследване и предотвратяване на престъпните дейности. Това е особено наложително предвид актуални предизвикателства като прилагането на ограничителните мерки в отговор на руската военна агресия срещу Украйна, корупционния скандал Катаргейт и др.

Предстои съвсем скоро текстовете на директивата да бъдат прецизирани с конкретни изменения, съобщава Радев.

 
От правната комисия на ЕК изразяват надежда ефективното обсъждане да започне още през първото тримесечие, така че да завърши до края на годината и нормативният акт да стане факт в рамките на мандата. Положителен знак за наличието на политическа воля за ускорен законодателен процес дават и от шведското председателство на Съвета на ЕС.

2023 © Варна е

Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител.
Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна.

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това ще бъде първият му мандат като общински съветник. По-късно днес ще стане ясно в дейността на кои постоянни и временни комисии ще вземе участие.

Новоизбраният член на местния парламент е магистър по счетоводство и контрол в Икономически университет – Варна. Има дългогодишен опит в сферата на частния бизнес и корпоративното управление.

На днешното заседание предстои съветниците да решат кой да заеме мястото на Костадинов на постa председател на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“. В дневния ред фигурираше и точка за избор на заместник-председател на Общинския съвет, но тя беше оттеглена.

2024 © Варна е