Мобилно меню

Обсъждат партньорство между Варна и Сплит по важни проекти

Възможностите на морската ни столица в сферите образование, култура и туризъм представи кметът Портних пред хърватския посланик
Обсъждат партньорство между Варна и Сплит по важни проекти

Кметът на Варна Иван Портних проведе среща с посланика на Република Хърватия Н. Пр. Ясна Огняновац. Той я запозна с възможностите, които предлага градът в сферите на образованието, културата и туризма. Кметът подчерта, че големият потенциал на морската столица са образованите млади хора и припомни, че през 2017 г. Варна бе избрана за Европейска младежка столица.

Н. Пр. Ясна Огняновац изтъкна изключително добрите през годините двустранни отношения между България и Хърватия в исторически, икономически, политически план, като подчерта, че е важно да се работи и за развитие на контактите на регионално и местно ниво. 

В тази връзка тя очерта общи характеристики между градовете Варна и Сплит - важни пристанища, развит туризъм, наличие на международни летища, университетски центрове, които, според нея, са предпоставки за добро сътрудничество. 

Кметът Иван Портних потвърди, че връзката между градовете и хората е изключително важна и подчерта, че партньорството с хърватския град може да се реализира чрез работата по общи проекти в различни сфери от взаимен интерес.

2023 © Варна е

Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Това обяви Бойко Борисов при посещение в морската столица, при което изтъкна също, че партията няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море
Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Николай Костадинов е новият лидер на общинската организация на ГЕРБ във Варна. Това съобщи при посещение в морската столица Бойко Борисов. На последните местни избори Костадинов бе преизбран за втори мандат като районен кмет на един от ключовите варненски райони - "Владислав Варненчик". При посещението на Бойко Борисов стана ясно също, че кметът на район "Младост" Христо Христов, който на последните избори се яви като конкурент на кандидата на ГЕРБ и бе подкрепен от местната коалиция "Алтернатива на гражданите", се връща в структурите на партията и става заместник на Костадинов. Организационен секретар ще е Тодор Балабанов - общински съветник и доскорошен председател на Общинския съвет във Варна, членове на общинското ръководство стават представители на младежката организация и общински съветници. Бившият кмет Иван Портних ще работи със структурите на ГЕРБ в областта, информира Радио Варна.

Борисов изтъкна, че целта на промените е връщане на доверието на избирателите.

При посещението си в морската столица Борисов отбеляза също, че ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море. Решението е категорично и в него са обединени 69-имата депутати от партията. Среща с ръководството на ГЕРБ във Варна инициираха представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори, за да получат подкрепата на най-голямата партия в Народното събрание. 

Народните представители от ГЕРБ няма да подкрепят законопроекта, тъй като е станало ясно, че той е бил предложен без обществено обсъждане и съобразяване с исканията на бранша. "Затова нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене", заяви Борисов, цитиран от Радио Варна.

Преговорите за съдбата на общото управление след ротацията ще започнат през следващата седмица, съобщи още Борисов при посещението си в морската столица.

"След понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по меморандума, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще постави условия кои от тях може да подкрепи и кои – не, както и разговори за състава на Министерския съвет. Конкретните преговори с ПП - ДБ може да започнат едва когато външният министър Мария Габриел и премиерът Николай Денков представят отчета за дейността на всички министри", уточни Борисов във Варна.

Той обобщи, че е нормално между партиите да има конфликти, но би трябвало да се обединяват около добрите неща, които са свършили и геостратегическата ориентация на страната, а не да се обиждат.

2024 © Варна е