Мобилно меню

Окончателно: ГЕРБ-СДС е първа политическа сила

При 100% обработени протоколи 6 партии влизат в новия парламент
Окончателно: ГЕРБ-СДС е първа политическа сила
295

ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори у нас, с 2% преднина пред втория ПП-ДБ. Това става ясно от обявените от ЦИК резултати при 100% обработени протоколи. За ГЕРБ-СДС са гласували 669 361 избиратели, което е 26.51%. Коалицията ПП-ДБ са подкрепили 619 592 избиратели (24.54%).

Общо 6 партии ще влязат в новия парламент, тъй като са преминали 4-процентната бариера. За "Възраждане" са гласували 357 167 избиратели (14.15%). На четвърто място се нарежда ДПС, подкрепено от 346 437 гласоподаватели (13.72%). 225 814 избиратели (8.94%) са подкрепили БСП за България, а 103 641 (4.11%) са подкрепили "Има такъв народ". Извън народното събрание остава представената в последния парламент партия "Български възход", спечелила едва 3.08% от гласовете (77 804). Заявилата шумни амбиции за място в парламента коалиция "Левицата!" също остана под 4-процентната бариера с 56 453 гласа (2.24%).

И при този парламентарен вот над 4% от избирателите са гласували с "Не подкрепям никого" - 108 842.

Най-значителна подкрепа от чужбина отново е получило ДПС - 62 910 гласа или 36.75%. На голяма подкрепа от българите зад граница се радва и ПП-ДБ - 26.76% (45 806 гласа). Трето място от вота на сънародниците ни в чужбина получава "Възраждане" - 16.48% (28 211 гласа). Следват ГЕРБ-СДС - 8.32% (14 251 гласа), ИТН - 5.15% (8 815 гласа), БСП - 2.09% (3 579 гласа), "Български възход" - 1.35% (2 307 гласа), "Левицата!" - 0.91% (1 552 гласа). С "Не подкрепям никого" извън страната са гласували 4 543 души.

2023 © Варна е

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
14

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ