Мобилно меню

Осем общини в област Варна преизбраха кметове на ГЕРБ на първи тур

Досегашните кметове запазват позициите си в Дългопол, Суворово, Девня, Белослав, Долни Чифлик, Аксаково, Ветрино и Бяла
Осем общини в област Варна преизбраха кметове на ГЕРБ на първи тур

Кметове на ГЕРБ са избрани за нов мандат в 8 общини на област Варна сочат данни на ЦИК при 100% обработени протоколи. В рекордния си седми мандат ще встъпи кметът на община Аксаково Атанас Стоилов, който заслужи 73,57% от одобрението на избирателите.

Четвърти пореден мандат начело на община Ветрино спечели Димитър Димитров с 69,98%.

Третите си мандати заслужиха кметът на Девня Свилен Шитов с 82,87%, кметът на Долни Чифлик - Красимира Атанасова - с 81.23%, кметът на Белослав - Деян Иванов - с 74,53%, както и рекордьорът по одобрение на първия тур в област Варна - Георги Георгиев от Дългопол, за когото са гласували 87,20% от жителите на общината с право на глас. Начело на община Бяла за втори път застава Пеньо Ненов, спечелил 50,90% от вота на гражданите. В Суворово също заложиха на предишния кмет Даниел Йорданов, който заслужи 85.59% от гласовете.

Балотаж освен във Варна, ще има също в Аврен, Вълчи дол и Провадия.

За кметското място в Аврен на балотажа ще спорят досегашният кмет Емануил Манолов от ГЕРБ, заслужил 47.26% от одобрението на гражданите на първи тур и Симеон Костадинов, подкрепен от ИТН, Левицата и ВМРО - БНД, получил 20.47% от гласовете.

Балотажът във Вълчи дол ще е между досегашния кмет Георги Тронков от ГЕРБ с 45.43% и Калоян Цветков от Местна коалиция "Свобода" (БСП за България, ИТН, ВМРО-БНД, "Левицата", ПП "Величие", ПП "Партия Консервативна България", ПП "Български Земеделски Народен Съюз") с 30.27%.

Балотажът за кметския пост в Провадия ще противопостави Димо Димов от ГЕРБ, заслужил 27.91% от гласовете на първи тур и Анатоли Атанасов от БСП за България с 21.37%.

2023 © Варна е

Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Това обяви Бойко Борисов при посещение в морската столица, при което изтъкна също, че партията няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море
Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Николай Костадинов е новият лидер на общинската организация на ГЕРБ във Варна. Това съобщи при посещение в морската столица Бойко Борисов. На последните местни избори Костадинов бе преизбран за втори мандат като районен кмет на един от ключовите варненски райони - "Владислав Варненчик". При посещението на Бойко Борисов стана ясно също, че кметът на район "Младост" Христо Христов, който на последните избори се яви като конкурент на кандидата на ГЕРБ и бе подкрепен от местната коалиция "Алтернатива на гражданите", се връща в структурите на партията и става заместник на Костадинов. Организационен секретар ще е Тодор Балабанов - общински съветник и доскорошен председател на Общинския съвет във Варна, членове на общинското ръководство стават представители на младежката организация и общински съветници. Бившият кмет Иван Портних ще работи със структурите на ГЕРБ в областта, информира Радио Варна.

Борисов изтъкна, че целта на промените е връщане на доверието на избирателите.

При посещението си в морската столица Борисов отбеляза също, че ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море. Решението е категорично и в него са обединени 69-имата депутати от партията. Среща с ръководството на ГЕРБ във Варна инициираха представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори, за да получат подкрепата на най-голямата партия в Народното събрание. 

Народните представители от ГЕРБ няма да подкрепят законопроекта, тъй като е станало ясно, че той е бил предложен без обществено обсъждане и съобразяване с исканията на бранша. "Затова нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене", заяви Борисов, цитиран от Радио Варна.

Преговорите за съдбата на общото управление след ротацията ще започнат през следващата седмица, съобщи още Борисов при посещението си в морската столица.

"След понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по меморандума, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще постави условия кои от тях може да подкрепи и кои – не, както и разговори за състава на Министерския съвет. Конкретните преговори с ПП - ДБ може да започнат едва когато външният министър Мария Габриел и премиерът Николай Денков представят отчета за дейността на всички министри", уточни Борисов във Варна.

Той обобщи, че е нормално между партиите да има конфликти, но би трябвало да се обединяват около добрите неща, които са свършили и геостратегическата ориентация на страната, а не да се обиждат.

2024 © Варна е