Мобилно меню

Отново затварят за автомобили част от Морската градина на Варна?

Достъпът им ще бъде ограничен ако Общинският съвет одобри актуализацията на Генералния план за организацията на движение
Отново затварят за автомобили част от Морската градина на Варна?
517

Достъпът на автомобили в част от Морската градина на Варна отново ще бъде ограничен, ако Общинският съвет утре одобри актуализацията на Генералния план за организацията на движение /ГПОД/. Това стана ясно на пресконференция с участието на кмета на Варна Иван Портних и заместник-кметовете Пламена Маринова и Тодор Иванов.

"Морската градина е най-красивият парк в България и тя трябва да бъде опазена, въпреки заложените "мини" в годините назад и въпреки опитите за нейната партийна употреба! Казвам го като човек, който положи и полага много усилия, за да бъде решен един огромен проблем, свързан със забраната на достъпа на автомобили в парка", каза кметът.

"Корените на този проблем се крият още в 90-те години с безобразната реституция и приватизация в Морската градина по време на управлението на Иван Костов, тъй като вместо собствениците да бъдат обезщетени с имоти в други райони на града, те са получавали зелени поляни в реални граници. На тези места сега има сгради, за които не аз съм издавал разрешения за строеж и точно тези собственици, със законните си имоти, получени някога чрез реституция или приватизация, имат претенции днес да стигат до тях с колите си. Това е причината всички мои заповеди през годините за забрана на колите в парка да падат в съда", коментира кметът.

По думите му, резултатът от тази "костовизация" на Морската градина е, че тя в момента "хем е парк, хем е пълна с частни терени, хем има алеи, които са държавна собственост, хем е дадена за стопанисване на общината. Не знам да има друг подобен случай в страната", заяви кметът. Той допълни, че според него днес Морската градина е плацдарм на костовистите за политически атаки, особено преди и по време на избори.

"Абсурдът е, че създателите на реституцията в парка, сега предлагат национализация, тоест общината да откупува за милиони различни частни терени, които да превръща в зелени площи. Подобни идеи лансира Стела Николова от ДБ", подчерта Портних. Той даде и други примери, онагледяващи позицията на Демократична България за Морската градина на Варна: "Кандидат-кметът на Реформаторския блок Чавдар Трифонов, който живееше в Морската градина, защитаваше колите в парка, заедно с Радан Кънев; Кандидат-депутат от ПП Благомир Коцев, с паркинги, заведение и коли в Морската градина, атакува в съда всяка заповед за спиране на автомобилите, но въпреки това е убеден, че е защитник на зелените площи. А през 2014 г. от ДСБ дори поискаха свиване на границите на Морската градина само до историческото ядро –  от басейн „Приморски“ до Шокъровия канал".

Иван Портних припомни позицията на Община Варна за Морската градина, която през годините на неговото управление винаги е била последователна:

"Приморският парк е от басейна до Евксиноград; В Морската градина има алеи, а не улици и те трябва да бъдат без автомобили".

"Актуализацията на Генералния план за организацията на движение /ГПОД/ е поредна стъпка за спирането на колите в парка. Сагата, която извървяхме, беше дълга, тежка и сложна, но е важно хората да знаят, че не сме се отказали", каза Пламена Маринова. Тя заяви, че "планът бе променен още през 2019 г., но последвалата заповед на кмета за спиране на автомобили в Приморския парк, пак е била оспорена в съда от собственици на имоти в Морската градина. Тогава ВАС се произнесе, че актуализация на ГПОД трябва да бъде разгледана от Общинския съвет", каза Пламена Маринова. 

Според нея подобно решение на съда било прецедент, затова Община Варна сезирала всички компетентни институции, които имат отношение по темата - Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията за движение по пътищата и прокуратурата. Успоредно с това Община Варна е поискала пълна проверка на всички общини в страната за това как са одобрени техните генерални планове за движение.

"Оказа се, че в останалите общини не е имало изискване за одобрение на генералните планове от местните общински съвети и те са си влезли в сила без такива решения", коментира Пламена Маринова.

"Странно как само за Варна съдът е решил, че има проблем и че трябва да има решение на Общинския съвет?! Вероятно защото този план касае забраната на автомобили в Морската градина", допълни кметът Иван Портних.

"Утре актуализираният ГПОД влиза за разглеждане на сесия на Общинския съвет и много внимателно ще наблюдаваме кой как гласува", коментира кметът.

Новият вариант на плана предвижда  въвеждане на забрана с пътни знаци на входовете на Морската градина. Изключения от тази забрана ще има за пътни превозни средства, собственост на живущи в зоната, и за лица, притежаващи документ за инвалидност. Автомобилите на МВР, Спешна медицинска помощ, Пожарна и аварийна безопасност ще имат неограничен достъп. Такъв ще имат и аварийни екипи на ВиК, Енерго про и др., когато работят по отстраняване на авария след изрично уведомяване на Община Варна. По утвърден ред и график ще могат да се обслужват и обекти в Приморския парк.

По алеите в Морската градина Общинска полиция не може да спира автомобили, може само да ги санкционира, ако не са в движение. Затова Община Варна е изпратила писмо до министъра на МВР, в което настоява да бъдат разширени правомощията на Общинска полиция. Отговорът, който получихме, беше, че КАТ и МВР са в състояние да се справят с контрола, поясни Пламена Маринова.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Окончателно: ГЕРБ-СДС спечели парламентарните избори

При 100% обработени протоколи 7 партии влизат в новия парламент
Окончателно: ГЕРБ-СДС спечели парламентарните избори

ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори у нас, с почти 8% преднина пред втория ДПС. Това става ясно от обявените от ЦИК резултати при 100% обработени протоколи. За ГЕРБ-СДС са гласували 530 602 избиратели, което е 24.7%. ДПС са подкрепили 366 562 избиратели (17.07%), за ПП-ДБ са гласували 307 848 (14.33%), а за "Възраждане" са дали гласа си 295 915 души (13.78%).

Общо 7 партии ще влязат в новия парламент, тъй като са преминали 4-процентната бариера. На пето място се нарежда БСП за България, подкрепена от 151 557 гласоподаватели (7.06%). 127 986 избиратели (5.96%) са подкрепили "Има такъв народ", а 99 852 (4.65%) са се доверили на"Величие".

Под прага от 4% са "Меч", "Синя България", "Солидарна България" и "Център". Само с няколко гласа ВМРО не успява да мине прага от 1% и остава на 0.99%.

63 911 от избирателите са гласували с "Не подкрепям никого".

Най-значителна подкрепа от чужбина отново е получило ДПС - 44 689 гласа или 31.74%. На голяма подкрепа от българите зад граница се радва ПП-ДБ - 19.69% (27 725 гласа). Трето място от вота на сънародниците ни в чужбина получава "Възраждане" - 14.01% (19 720 гласа). С "Не подкрепям никого" извън страната са гласували 2 767 души.

Във Област Варна, победители са ГЕРБ-СДС с 30.38%, следвани от "Възраждане" - 16.83% и , ПП-ДБ, са трети - с 15.05%. Четвърти са "Има такъв народ" с 7.30% от гласовете на варненци. На пето място гласоподавателите класираха "Величие" с 5.85%, които изпреварват ДПС и БСП за България, които са съответно шести и седми.

2024 © Варна е