Мобилно меню

Отново затварят за автомобили част от Морската градина на Варна?

Достъпът им ще бъде ограничен ако Общинският съвет одобри актуализацията на Генералния план за организацията на движение
Отново затварят за автомобили част от Морската градина на Варна?
187

Достъпът на автомобили в част от Морската градина на Варна отново ще бъде ограничен, ако Общинският съвет утре одобри актуализацията на Генералния план за организацията на движение /ГПОД/. Това стана ясно на пресконференция с участието на кмета на Варна Иван Портних и заместник-кметовете Пламена Маринова и Тодор Иванов.

"Морската градина е най-красивият парк в България и тя трябва да бъде опазена, въпреки заложените "мини" в годините назад и въпреки опитите за нейната партийна употреба! Казвам го като човек, който положи и полага много усилия, за да бъде решен един огромен проблем, свързан със забраната на достъпа на автомобили в парка", каза кметът.

"Корените на този проблем се крият още в 90-те години с безобразната реституция и приватизация в Морската градина по време на управлението на Иван Костов, тъй като вместо собствениците да бъдат обезщетени с имоти в други райони на града, те са получавали зелени поляни в реални граници. На тези места сега има сгради, за които не аз съм издавал разрешения за строеж и точно тези собственици, със законните си имоти, получени някога чрез реституция или приватизация, имат претенции днес да стигат до тях с колите си. Това е причината всички мои заповеди през годините за забрана на колите в парка да падат в съда", коментира кметът.

По думите му, резултатът от тази "костовизация" на Морската градина е, че тя в момента "хем е парк, хем е пълна с частни терени, хем има алеи, които са държавна собственост, хем е дадена за стопанисване на общината. Не знам да има друг подобен случай в страната", заяви кметът. Той допълни, че според него днес Морската градина е плацдарм на костовистите за политически атаки, особено преди и по време на избори.

"Абсурдът е, че създателите на реституцията в парка, сега предлагат национализация, тоест общината да откупува за милиони различни частни терени, които да превръща в зелени площи. Подобни идеи лансира Стела Николова от ДБ", подчерта Портних. Той даде и други примери, онагледяващи позицията на Демократична България за Морската градина на Варна: "Кандидат-кметът на Реформаторския блок Чавдар Трифонов, който живееше в Морската градина, защитаваше колите в парка, заедно с Радан Кънев; Кандидат-депутат от ПП Благомир Коцев, с паркинги, заведение и коли в Морската градина, атакува в съда всяка заповед за спиране на автомобилите, но въпреки това е убеден, че е защитник на зелените площи. А през 2014 г. от ДСБ дори поискаха свиване на границите на Морската градина само до историческото ядро –  от басейн „Приморски“ до Шокъровия канал".

Иван Портних припомни позицията на Община Варна за Морската градина, която през годините на неговото управление винаги е била последователна:

"Приморският парк е от басейна до Евксиноград; В Морската градина има алеи, а не улици и те трябва да бъдат без автомобили".

"Актуализацията на Генералния план за организацията на движение /ГПОД/ е поредна стъпка за спирането на колите в парка. Сагата, която извървяхме, беше дълга, тежка и сложна, но е важно хората да знаят, че не сме се отказали", каза Пламена Маринова. Тя заяви, че "планът бе променен още през 2019 г., но последвалата заповед на кмета за спиране на автомобили в Приморския парк, пак е била оспорена в съда от собственици на имоти в Морската градина. Тогава ВАС се произнесе, че актуализация на ГПОД трябва да бъде разгледана от Общинския съвет", каза Пламена Маринова. 

Според нея подобно решение на съда било прецедент, затова Община Варна сезирала всички компетентни институции, които имат отношение по темата - Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията за движение по пътищата и прокуратурата. Успоредно с това Община Варна е поискала пълна проверка на всички общини в страната за това как са одобрени техните генерални планове за движение.

"Оказа се, че в останалите общини не е имало изискване за одобрение на генералните планове от местните общински съвети и те са си влезли в сила без такива решения", коментира Пламена Маринова.

"Странно как само за Варна съдът е решил, че има проблем и че трябва да има решение на Общинския съвет?! Вероятно защото този план касае забраната на автомобили в Морската градина", допълни кметът Иван Портних.

"Утре актуализираният ГПОД влиза за разглеждане на сесия на Общинския съвет и много внимателно ще наблюдаваме кой как гласува", коментира кметът.

Новият вариант на плана предвижда  въвеждане на забрана с пътни знаци на входовете на Морската градина. Изключения от тази забрана ще има за пътни превозни средства, собственост на живущи в зоната, и за лица, притежаващи документ за инвалидност. Автомобилите на МВР, Спешна медицинска помощ, Пожарна и аварийна безопасност ще имат неограничен достъп. Такъв ще имат и аварийни екипи на ВиК, Енерго про и др., когато работят по отстраняване на авария след изрично уведомяване на Община Варна. По утвърден ред и график ще могат да се обслужват и обекти в Приморския парк.

По алеите в Морската градина Общинска полиция не може да спира автомобили, може само да ги санкционира, ако не са в движение. Затова Община Варна е изпратила писмо до министъра на МВР, в което настоява да бъдат разширени правомощията на Общинска полиция. Отговорът, който получихме, беше, че КАТ и МВР са в състояние да се справят с контрола, поясни Пламена Маринова.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
14

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ