Мобилно меню

Портних: Проблемите на хората се решават с работа, а не с избори и празни приказки

Стартираме мащабни ремонти във всички райони на града, съобщи кметът на Варна
Портних: Проблемите на хората се решават с работа, а не с избори и празни приказки
53

До местните избори има време, а дотогава имаме да свършим много работа. Проблемите на хората се решават с работа, а не с избори и празни приказки. Годината ще бъде достатъчно тежка за всички нас, за да говорим само за избори. Искам да кажа на всички, които не могат и не желаят да ни помогнат, поне да не ни пречат да работим за хората

Това заяви в ефира на радио Варна кметът на морската столица Иван Портних, като не отговори конкретно на въпроса ще се кандидатира ли за нов мандат. Според Портних хората са уморени от избори, а поредицата от парламентарни избори през последните две години е вкарала държавата в несигурност. Бави се реализацията и на много проекти.

"През последните две години на практика не се обелва и дума за важните за Варна инфраструктурни проекти, за които преди това имахме уверението на държавата, че ще получим подкрепа да се случат. Няма как да говорим за Черноморска икономическа зона, без реализацията на АМ Хемус. Допреди две години интересът за инвестиции в региона беше значителен - имаме си прекрасни университети, от които излизат млади образовани кадри, разполагаме с летище, пристанище, развита жп инфраструктура. Без развита автомагистрала в района обаче няма как да привлечем сериозни инвеститори. Освен за изграждането на АМ Хемус, трябва да говорим и за АМ Черно море. Защо вече никой не говори за втори Аспарухов мост?! Ако няма завършени АМ Хемус и АМ Черно море, какво реално ще свързва той?!", коментира Портних.

Кметът на Варна подчерта, че през последните години държавата не е оказала съдействие на нито една голяма община за реализиране на нейните проекти. Той определи това като "тежка некомпетентност или престъпни намерения".

"Търсеният от Промяната ефект не беше постигнат, независимо от смешното им самочувствие, подхранвано от опиянението им от властта. Слава Богу тяхното управление не нанесе тежки поражения на Варна, но предизвика значително забавяне на важни за гражданите проекти, които на практика бяха замразени. Ако не се беше случило това вече щеше да е на финален етап разширяването на булевард "Цар Освободител" и изграждането на лекото метро - проект, толкова значим, колкото изграждането на бул. "Левски", който на практика щеше да реши проблема с трафика в града. Ако проектът не беше стопиран, щяхме вече да разполагаме с алтернативна връзка на летището с града, също и с булевард Левски, а оттам безсветофарно към Златни пясъци. Планирано беше и изграждането на естакада на ул. "Девня", която да отвежда трафика от големи камиони директно към пристанището. Предстои да стартираме ремонт на ул. "Девня", като се надяваме да бъде осъществено и мащабното продължение на проекта, което няма как да стане без подкрепата на държавата. Ако не беше прекъсването през изминалите две години, вече щеше да се работи по новата сграда на библиотеката и на Математическата гимназия, както и на целия математико-технически кампус, който бяхме планирали. Надяваме се тези проекти да бъдат подновени, но вече цените ще са различни, заради инфлацията и ще са нужни много по-големи инвестиции", подчерта Портних.

Предстои осъществяването и на голям проект на ВиК, касаещ изграждането на канализация в селищните образувания и подмяната на канализационни тръби под ключови улици и булеварди като "Прилеп" и "Христо Смирненски", както и в участъка от Траката до Златни пясъци и по пътя за Виница. Едва след като той бъде реализиран може да се мисли за рехабилитация на пътната мрежа. “Поради забавянето обаче предвидените 160 млн. лв. няма да бъдат достатъчни за всички дейности, планирани от ВиК, заради инфлацията ще достигнат може би само за половината и отново десетки хиляди варненци ще останат без канализация, което оказва негативно влияние, както от екологична гледна точка, така и от гледна точка на свлачищните процеси в региона”, подчерта Портних. "Преди две години ние очаквахме, че ВиК ще започне своите ремонти и бяхме готови веднага след приключването им да влезем, за да рехабилитираме пътната мрежа. Това обаче не се случи. Хубавото е, че заделените средства все още са в сметката на общината и ще се заемем веднага, когато получим възможност", каза още Портних.

Кметът на Варна подчерта, че въпреки общата несигурност в държавата, финансовото състояние на община Варна е добро, което се дължи на далновидното управление. Към септември 2022 година приходната част в бюджета е преизпълнена със 7%. През ноември за поредна година бе препотвърден кредитният рейтинг на община Варна. "Искам да подчертая, че всяка една стотинка от заемите, които сме поели е била целева и е насочена към конкретни проекти. Нашите дългови инструменти винаги са използвани за развитие и за постигане на конкретни цели. Кредитите на община Варна са обмислени много добре и се обслужват своевременно, което се потвърждава от добрия кредитен рейтинг на общината. Завършваме всяка година без просрочени задължения, което е много важно! Искам да подчертая, че това се случва, въпреки драматичният скок на цените и галопиращата инфлация, не съм убеден, че държавата може да се похвали също с добър кредитен рейтинг след управлението на Промяната", подчерта Портних. Той отбеляза, че на държавно ниво са били теглени пари, за които никой не е видял къде са отишли. "Да сте видели при управлението на Промяната една зала построена, една площадка, една детска градина, една улица, един булевард. И не говорим само за Варна, в цялата страна е така", подчерта Портних.

Той изрази тревога, че за поредна година се бави държавният бюджет, без който няма как да бъде утвърден и общински бюджет за новата година. "През миналата година бюджетът на държавата беше приет с безпрецедентно за историята на България закъснение. В настоящата ситуация, в която не е много ясно ще има ли редовно правителство и какъв ще бъде бюджетът, най-вероятно се върви към продължаване на действието на миналогодишния бюджет, който влезе в сила почти в средата на годината и ще може да бъдат правени разчети стъпвайки единствено върху него, само че ситуацията много се е променила. Това са наистина сложни и неприятни процеси, но въпреки хаоса в държавата, въпреки икономическата криза, въпреки частично блокирания от Промяната бюджет на града за миналата година, Варна се справя с предизвикателствата", увери Портних. "В момента работим по проекти, планирани от преди 2 години, които бяха замразени с идването на Промяната и това касае не само големите инфраструктурни проекти, но и текущите - за облагородяване на улици и междублокови пространства. Хората очакваха това да се случи още преди две години, както бяхме обещали и наистина щеше да стане така, ако не бяхме блокирани. В настоящия момент сме си наложили бързи темпове на работа и скоро гражданите ще видят реалните резултати", подчерта кметът на Варна.

Друго от притесненията на кмета на Варна е, че все още не са утвърдени европейски програми за новия програмен период. "Средствата, които получавахме по линия на европейските проекти бяха по програми от предходния програмен период, който приключи в края на 2020-а. Би следвало от 1 януари 2021-ва да бъдат открити нови. Две години по-късно няма отворена нито една програма за България, а всички големи общини се интересуват от това, не само Варна. Европейските програми, които касаят общините, не са договорени все още с Брюксел, а няма изглед и скоро да се случи, тъй като през изминалите две години никой не е работил в посочената посока. Тепърва трябва да се договарят, след което да се формулират национални критерии, които да бъдат спуснати към общините, те от своя страна да се запознаят и адаптират, да си изберат проекти, в които биха искали да се включат, да намерят консултанти, да проектират, да кандидатстват, да ги одобрят... Нали съзнавате колко време отнема това... Както посочих и по-рано, става въпрос или за абсолютна некадърност на управляващите от Промяната или за престъпен умисъл за бойкотиране на кметовете, но по този начин те наказаха и гражданите на съответните общини", подчерта Портних.

Кметът на Варна увери, че е изключително отговорен човек и никога не е обещал на гражданите на общината неща, които не е убеден как и в какъв срок може да се случи. "За всичките години, в които съм начело на общината, смея да твърдя, че нямаме неспазени обещания, с изключение на такива, които по някакъв начин, не са зависели единствено от нас", поясни Портних. Той изрази надежда, че разумът ще надделее и държавата скоро ще има своето редовно правителство, в лицето на което община Варна ще срещне доверен партньор за реализиране на планираните проекти.

2023 © Варна е
Още по темата: Иван Портних
Още по темата: Иван Портних

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
20

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ