Мобилно меню

Три изборни дела образуваха във Варна

Изборните резултати са оспорени от двама от кандидатите за районен кмет в Аспарухово, както и от един кандидат за общински съветник, участвал в местните избори
Три изборни дела образуваха във Варна

Две дела по жалби на кандидати за кмет на Район Аспарухово са образувани днес в Административен съд – Варна, информират от пресцентъра на институцията. Жалбоподателите – Красен С. и Сергей Хр. оспорват Решение № 259/30.10.2023 г на Общинската избирателна комисия (ОИК) Варна, с което на основание чл. 452 от Изборния кодекс и въз основа на получени данни от протоколите на Секционната избирателна комисия (СИК) Ивайло М. е обявен за избран на първи тур за кмет на район „Аспарухово“.

И в двете жалби се твърди, че процесното решение е незаконосъобразно и има допуснати съществени нарушения на Избирателния кодекс (ИК) при провеждане на изборния процес и отчитане на изборните резултати, като тези нарушения са довели до реална промяна на окончателния изборен резултат. Жалбоподателите считат, че в изборния процес в район „Аспарухово“ не са спазени правилата на Изборния кодекс при оформяне на протоколите на СИК, като са допуснати множество грешки и поправки, подписани от членовете не по установения ред; функцията на отделните членове в СИК в изборния ден не е била разпределена още в началото с решение, обективирано в протокол; допускани са да гласуват избиратели с придружители без нужда и без да е спазен законовият ред; присъствали са в изборното помещение и кабина кандидати извън времето за обявяване на изборния ден за открит и закрит; съществува несъответствие между копията на протоколите на СИК, раздавани на участниците и протокола, обективиращ работата на СИК.

Иска се съдът да назначи съдебна експертиза, вещото лице по която, след като извърши анализ на определените като действителни и недействителни бюлетини, да отговори на въпросите: Колко са действителните и недействителните бюлетини за избор на кмет на район „Аспарухово“? Същите съответстват ли на описаното в протоколите на СИК? Правилно ли са разпределени гласовете спрямо кандидатите? В случай, че действителните и недействителните бюлетини не съответстват на изборния резултат, установеният от експертизата такъв променя ли крайния резултат?

И в двете жалби има особено искане за спиране на оспореното решение на ОИК Варна.  

Образувано е административно дело и по жалба на Даниел Н., в качеството му на кандидат за общински съветник, участвал в местните избори на 29 октомври 2023 г., срещу  Решение № 260/30.10.2023 г. на Общинската избирателна комисия Варна /ОИК/, за обявяване на резултатите от избора и разпределението на мандатите за общински съветници само за листата на МК „Български гласъ“ /Съюз на свободните демократи. Земеделски народен съюз. Обединен блок на труда български лейбъристи. Социалдемократическа партия/.

Според жалбоподателя, Общинската избирателна комисия  неправилно приема, че е  получил само 615 валидни предпочитания /преференции/, вместо подадените, според него, 751. Даниел Н. иска от съда да обяви за недействителен избора на Антон  А. за общински съветник от листата на МК „Български гласъ“ /Съюз на свободните демократи. Земеделски народен съюз. Обединен блок на труда български лейбъристи. Социалдемократическа партия/ по процесното Решение и да върне делото като преписка на Общинската избирателна комисия Варна, за обявяването му за общински съветник.

2023 © Варна е

Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Това обяви Бойко Борисов при посещение в морската столица, при което изтъкна също, че партията няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море
Николай Костадинов става общински лидер на ГЕРБ във Варна

Николай Костадинов е новият лидер на общинската организация на ГЕРБ във Варна. Това съобщи при посещение в морската столица Бойко Борисов. На последните местни избори Костадинов бе преизбран за втори мандат като районен кмет на един от ключовите варненски райони - "Владислав Варненчик". При посещението на Бойко Борисов стана ясно също, че кметът на район "Младост" Христо Христов, който на последните избори се яви като конкурент на кандидата на ГЕРБ и бе подкрепен от местната коалиция "Алтернатива на гражданите", се връща в структурите на партията и става заместник на Костадинов. Организационен секретар ще е Тодор Балабанов - общински съветник и доскорошен председател на Общинския съвет във Варна, членове на общинското ръководство стават представители на младежката организация и общински съветници. Бившият кмет Иван Портних ще работи със структурите на ГЕРБ в областта, информира Радио Варна.

Борисов изтъкна, че целта на промените е връщане на доверието на избирателите.

При посещението си в морската столица Борисов отбеляза също, че ГЕРБ няма да подкрепи законопроекта за ветропарковете в Черно море. Решението е категорично и в него са обединени 69-имата депутати от партията. Среща с ръководството на ГЕРБ във Варна инициираха представители на сдружения от сектор "Рибарство", екоактивисти, хотелиери и ресторантьори, за да получат подкрепата на най-голямата партия в Народното събрание. 

Народните представители от ГЕРБ няма да подкрепят законопроекта, тъй като е станало ясно, че той е бил предложен без обществено обсъждане и съобразяване с исканията на бранша. "Затова нашата партия взе решение да оттеглим подкрепата при второ четене", заяви Борисов, цитиран от Радио Варна.

Преговорите за съдбата на общото управление след ротацията ще започнат през следващата седмица, съобщи още Борисов при посещението си в морската столица.

"След понеделник, когато стане ясна оценката за работата на министрите, ГЕРБ ще започне да води разговори по меморандума, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ще постави условия кои от тях може да подкрепи и кои – не, както и разговори за състава на Министерския съвет. Конкретните преговори с ПП - ДБ може да започнат едва когато външният министър Мария Габриел и премиерът Николай Денков представят отчета за дейността на всички министри", уточни Борисов във Варна.

Той обобщи, че е нормално между партиите да има конфликти, но би трябвало да се обединяват около добрите неща, които са свършили и геостратегическата ориентация на страната, а не да се обиждат.

2024 © Варна е