Мобилно меню

Три изборни дела образуваха във Варна

Изборните резултати са оспорени от двама от кандидатите за районен кмет в Аспарухово, както и от един кандидат за общински съветник, участвал в местните избори
Три изборни дела образуваха във Варна

Две дела по жалби на кандидати за кмет на Район Аспарухово са образувани днес в Административен съд – Варна, информират от пресцентъра на институцията. Жалбоподателите – Красен С. и Сергей Хр. оспорват Решение № 259/30.10.2023 г на Общинската избирателна комисия (ОИК) Варна, с което на основание чл. 452 от Изборния кодекс и въз основа на получени данни от протоколите на Секционната избирателна комисия (СИК) Ивайло М. е обявен за избран на първи тур за кмет на район „Аспарухово“.

И в двете жалби се твърди, че процесното решение е незаконосъобразно и има допуснати съществени нарушения на Избирателния кодекс (ИК) при провеждане на изборния процес и отчитане на изборните резултати, като тези нарушения са довели до реална промяна на окончателния изборен резултат. Жалбоподателите считат, че в изборния процес в район „Аспарухово“ не са спазени правилата на Изборния кодекс при оформяне на протоколите на СИК, като са допуснати множество грешки и поправки, подписани от членовете не по установения ред; функцията на отделните членове в СИК в изборния ден не е била разпределена още в началото с решение, обективирано в протокол; допускани са да гласуват избиратели с придружители без нужда и без да е спазен законовият ред; присъствали са в изборното помещение и кабина кандидати извън времето за обявяване на изборния ден за открит и закрит; съществува несъответствие между копията на протоколите на СИК, раздавани на участниците и протокола, обективиращ работата на СИК.

Иска се съдът да назначи съдебна експертиза, вещото лице по която, след като извърши анализ на определените като действителни и недействителни бюлетини, да отговори на въпросите: Колко са действителните и недействителните бюлетини за избор на кмет на район „Аспарухово“? Същите съответстват ли на описаното в протоколите на СИК? Правилно ли са разпределени гласовете спрямо кандидатите? В случай, че действителните и недействителните бюлетини не съответстват на изборния резултат, установеният от експертизата такъв променя ли крайния резултат?

И в двете жалби има особено искане за спиране на оспореното решение на ОИК Варна.  

Образувано е административно дело и по жалба на Даниел Н., в качеството му на кандидат за общински съветник, участвал в местните избори на 29 октомври 2023 г., срещу  Решение № 260/30.10.2023 г. на Общинската избирателна комисия Варна /ОИК/, за обявяване на резултатите от избора и разпределението на мандатите за общински съветници само за листата на МК „Български гласъ“ /Съюз на свободните демократи. Земеделски народен съюз. Обединен блок на труда български лейбъристи. Социалдемократическа партия/.

Според жалбоподателя, Общинската избирателна комисия  неправилно приема, че е  получил само 615 валидни предпочитания /преференции/, вместо подадените, според него, 751. Даниел Н. иска от съда да обяви за недействителен избора на Антон  А. за общински съветник от листата на МК „Български гласъ“ /Съюз на свободните демократи. Земеделски народен съюз. Обединен блок на труда български лейбъристи. Социалдемократическа партия/ по процесното Решение и да върне делото като преписка на Общинската избирателна комисия Варна, за обявяването му за общински съветник.

2023 © Варна е

Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител.
Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна.

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това ще бъде първият му мандат като общински съветник. По-късно днес ще стане ясно в дейността на кои постоянни и временни комисии ще вземе участие.

Новоизбраният член на местния парламент е магистър по счетоводство и контрол в Икономически университет – Варна. Има дългогодишен опит в сферата на частния бизнес и корпоративното управление.

На днешното заседание предстои съветниците да решат кой да заеме мястото на Костадинов на постa председател на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“. В дневния ред фигурираше и точка за избор на заместник-председател на Общинския съвет, но тя беше оттеглена.

2024 © Варна е