Мобилно меню

Варненка оглави 50-ото Народно събрание

131 депутати подкрепиха кандидатурата на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС за председател на парламента
Варненка оглави 50-ото Народно събрание

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС бе избрана за председател на 50-ото Народно събрание. Това стана във втория ден на новия парламент. В гласуването участваха общо 236 народни представители, от които 131 депутати подкрепиха кандидатурата на Рая Назарян, 66 се обявиха против, а 39 гласуваха с "въздържал се".

След избора си Рая Назарян благодари за оказаната висока чест и за полученото доверие.

"С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. Народното събрание независимо от степента на общественото доверие е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Затова нашата обща отговорност като народни представители, независимо от ролите на опозиция и управляващи е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси и да отговорим на очакванията на обществото за стабилност, сигурност и справедливост. Независимо от политическите си различия, всички ние носим отговорност за качеството на политическите дебати и за актовете на Народното събрание, които трябва да съответстват на общоприетите разбирания за авторитет и достойнство.

Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия в тази насока.

На мен може да разчитате за диалогичност, справедливост, равнопоставеност и безусловно спазване на Конституцията, законите и правилника на дейността на Народното събрание".

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. във Варна. Средното си образование завършва във варненската Хуманитарна гимназия "Константин Преславски", след което следва "Право" в Университета за национално и световно стопанство. Назарян е адвокат с повече от 12 години юридически стаж, от които десет - като адвокат със специалност в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право и свързания с това богат процесуален опит по търговски, граждански и административни съдопроизводства пред българския съд. Специалист по медиация и извънсъдебно уреждане на правни спорове. Член е на Софийската адвокатска колегия, съдружник и съучредител на Адвокатско дружество.

Депутат е в 48-ото, 49-ото и настоящото Народно събрание.

По време на днешното заседание, депутатите избраха и седем заместник-председатели на парламента - Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС, Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Цончо Ганев от Възраждане, Драгомир Стойнев от БСП, Андрей Чорбанов от ИТН и Виктория Василева от Величие. След гласуването на номинациите „анблок", те заеха местата си до вече избрания председател на 50-ия парламент Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.

2024 © Варна е

Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител.
Юлиян Минчев е новият общински съветник във Варна

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна.

Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това ще бъде първият му мандат като общински съветник. По-късно днес ще стане ясно в дейността на кои постоянни и временни комисии ще вземе участие.

Новоизбраният член на местния парламент е магистър по счетоводство и контрол в Икономически университет – Варна. Има дългогодишен опит в сферата на частния бизнес и корпоративното управление.

На днешното заседание предстои съветниците да решат кой да заеме мястото на Костадинов на постa председател на ПК „Европейски въпроси и международно сътрудничество“. В дневния ред фигурираше и точка за избор на заместник-председател на Общинския съвет, но тя беше оттеглена.

2024 © Варна е