Мобилно меню

Варненски депутат предлага промени в Наказателния кодекс

Минимум 3 години затвор трябва да е присъдата за незаконен трафик на мигранти, категоричен е адвокат Бранимир Балачев
Варненски депутат предлага промени в Наказателния кодекс
40

Присъдата за хора, които превозват нелегални мигранти през границата трябва да е минимум три години затвор, без право на условна присъда. Това заяви от трибуната на народното събрание варненският депутат от ГЕРБ адвокат Бранимир Балачев, който настоява за промени в Наказателния кодекс.

Ефективните присъди за този вид престъпления в българските съдилища до момента са под 5%, разкри вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на питане на варненския депутат, който е член на Правната комисия в Парламента. "Българското законодателство в момента не е съобразено с актуалното ниво на обществена опасност, което деяния като каналджиство и трафик на мигранти предизвикват, а все повече хора от криминалния контингент се насочват към тях. Налагат се условния наказания или пробация, но ефективните присъди са малко", допълни служебният министър на вътрешните работи.

Според Иван Демерджиев не само българи, но и италиански и полски граждани, извършват тези престъпления на наша територия. В ГД на "Гранична полиция“ от началото на 2022-ра до края на ноември има 363 заявителски матариали и към наказателна отговорност са привлечени 304 лица - 137 от България, 22 от Украйна, 21 от Сирия, 10 от Румъния, 12 от Сърбия, 7 от Ирак, 5 от Русия и др. Направените опити за превеждане през граница са 2605, като най-много са от Сирия и Афганистан. "Трудно е да постигнем превенция по тези престъпления с предвидените в закона ни наказания. Възпирането на тези, които искат да преминат нашата граница не е достатъчно, трябва да бъдат наложени и адекватни санкции. В момента ситуацията е: ако ги хванем, хванем и тогава само пробация или 3 месеца условно. Това трябва да се промени, за да се справим устойчиво с проблема", категоричен е варненският депутат адвокат Бранимир Балачев.

2022 © Варна е / снимка: Пресцентър ГЕРБ-Варна

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
14

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ