Мобилно меню

Във Варна тази събота ще е ден на недоволството

"Майки срещу войната" ще излизат на шествие в морската столица
Във Варна тази събота ще е ден на недоволството
37

Съботата на 26 ноември се очертава протестен ден за Варна. Поредно гражданско недоволство ще бъде изразено в почивния ден. След като "Майки срещу войната" обявиха, че излизат на шествие в морската столица, това направиха и други граждани, обединени от недоволството срещу обезличаването на Варна: систематично, тайно, непрекъснато чрез действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, Общински съвет, пишат организаторите.

"Сенчестото градско планиране се случва без реален дебат с гражданите, без съдействието на специалисти и само във основа на един неуместен общ устройствен план! Протестът не е просто за Гъбата, а срещу унищожаването на всички емблематични сгради за Варна!", жалва се Николай Танчев, екоактивист от "Демократична България", а поводът е ново предстоящо строителство в града."Високото строителство в малките улички екологично, архитектурно, инфраструктурно, транспортно, пространствено е неподходящо за многоетажни жилищни сгради. Не само, защото някои от тях щръкват на 30 м над околните къщи, а защото в района има подземни води с огромен дебит", обяснява Танчев.

"Предстои постоянно течащата по улица Стефан Стамболов подземна река да се отклони от пътя и при основите на планираната сграда на мястото на "Гъбата". Дали тази вода ще компрометира необратимо конструкцията на тази сграда или на околните къщи, дали ще се появят пукнатини и пропадания в околните сградите, дали те могат да станат опасни и необитаеми: това са въпроси, които бяха заметени под килима. Теренът не бе адекватно обследван. Изискваме общината да се съобразява с конституционно гарантираните ни права на добра, здрава, безопасна градска среда, да действа прозрачно в името на обществените интереси", обяснява той и се заканва: "Ние ще изискваме преразглеждане на Общия Устройствен План и въставаме срещу обезличаването на Варна!".

Протестът е организиран под формата на "жива верига" в събота от 11:30 на пл. "Севастопол".

2022 © Варна е

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
14

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ