Мобилно меню

Възможностите за саниране на жилищни сгради обсъдиха кметът на Варна и посланикът на Дания

Портних изтъкна подкрепата, която общината оказва на гражданите, за да облекчи включването им в Националната програма за саниране
Възможностите за саниране на жилищни сгради обсъдиха кметът на Варна и посланикът на Дания
36

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с посланика на Дания Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен. Това е второ посещение на Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен в морската столица. По време на срещата бяха обсъдени теми за предстоящия летен туристически сезон и сигурността на туристите, икономическата обстановка, бежанската криза.

Кметът Иван Портних заяви, че въпреки всички предизвикателства, Варна е в пълна готовност да посрещне летния сезон. Той посочи, че в последните две години, политическата нестабилност и икономическата криза са оказали негативно влияние върху бюджетите на общините.

Дипломатът прояви интерес към възможностите за саниране на многофамилни жилищни сгради. Кметът Иван Портних запозна своите гости с финансовата подкрепа, която Община Варна осигури за жилищни кооперации, които имат желание да се включат в Националната програма за саниране, като осигури средства за изготвяне на технически паспорти и енергийна ефективност.

Разисквана бе и темата, свързана с бежанците от Украйна. Кметът обясни, че Община Варна работи активно с гражданите, потърсили подслон във Варна, с местния неправителствен сектор, с УНИЦЕФ и с Върховния комисариат за бежанци.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!

Нецелесъобразно е да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България, но трябва да спазя Конституцията, отбеляза Румен Радев
Президентът към ПП-ДБ: Вашият мандат вече е дискредитиран!
20

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна партия - коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България". Атанас Атанасов от ДБ каза пред президента да възложи на акад. Николай Денков да предложи състав на кабинет, който да бъде внесен в Народното събрание за гласуване.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна, да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев.

„Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазване на остатъците от нормалност и доверие в политическата система за съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа на България пред европейските ни партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран“, добави президентът.

От своя страна, акад. Николай Денков посочи пред държавния глава, че България има нужда от стабилно правителство:

"Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България. България обаче има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците, а без бюджет те не могат да се случат. Затова е много важно парламентът да продължи да работи редовно и да взима своите решения. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително и тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система".

Денков подчерта, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили, за да се състави редовно правителство, което да постигне целите и задачите, залегнали в тяхната управленска и законодателна програма.

"Надявам се искрено това наше усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно излъчено стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна и деликатна, но не и невъзможна", каза още акад. Николай Денков.

2023 © Варна е / източник: БНТ