Мобилно меню

Експерт съветва: Настоявайте в магазина да ви доставят рекламираните стоки, които търсите!

Често търговците привличат потребители с обявени промоции, а се оказва, че намалените стоки липсват, веднъж посетили търговския обект, клиентите купуват подобни, но по-скъпи стоки, а това е нелоянта практика, обясни Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“
Експерт съветва: Настоявайте в магазина да ви доставят рекламираните стоки, които търсите!

Най-популярният и ефективен маркетингов подход за насърчаване на продажбите и по празниците си остават намаленията и специалните оферти, които обещават на потребителите спестяване на средства. Често обаче клиентите се сблъскват с фалшиви намаления и липсващи наличности на промоционални стоки в брошури и реклами. Тези похвати граничат с нелоялни търговски практики, коментира в сутрешния блок на Nova News Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

По празниците около Коледа и Нова година се пазаруват доста продукти за трапезата. Разпространява се огромно количество брошури с промоционални стоки. Когато хората отидат в обекта, още в първия ден от кампанията и в първите часове от работното време на магазина, се оказва, че точно тези продукти са изчерпани. Около тях има артикули от други марки от същата продуктова група. Тогава потребителите или купуват от тях, или нещо друго.

Съгласно Закона за защита на потребителите, ако търговец отправи покана за покупка на стоки или услуги на дадена цена за определен период от време, той е длъжен да осигури за посочения период разумно количество от тях при обявените условия съобразно обема на направената реклама. В случай че той не е в състояние да предостави тях или равностойни на тях стоки, включително и чрез друг търговец, и не посочи разумни основания за това, то това е нелоялна практика.

Ако попаднете в подобна ситуация, може да поискате от търговеца да достави липсващите стоки при рекламираните условия и то в разумен срок. В случай че умишлено не го направи и ви предложи като алтернатива друга стока или услуга само и само с цел да насърчи продажбата им, също имате право да възразите, защото това отново е нелоялна търговска практика, разясняват експертите.

Можете да подадете писмена жалба до търговеца. Ако той откаже съдействие за разрешаването на казуса, сезирайте контролните органи. Би трябвало Комисията за защита на потребителите да може да докаже нелоялната практика и да наложи санкция, която по закон достига до 50 000 лв. Отделно от това те следва да бъдат забранявани за прилагане в бъдеще, а председателят може да разпореди рекламодателят и/или рекламната агенция да огласи за своя сметка и по подходящ начин акта, с който е установено нарушението, което вече става и обществено порицание и носи със себе си допълнителни – репутационни, щети за икономическия оператор.

Неспазването на законовите изисквания при обявяване на съобщения за намаление – старата цена да е прилагана поне 30 дни преди кампанията за отстъпки, може да не е просто административно нарушение, а нелоялна търговска практика и нарушава икономическите интереси на потребителите.

Със съобщение за намаление, включено в рекламен текст, потребителят е привлечен да купи именно от този търговец, а после разбира, че е бил подведен, обясни още Руменова.

2023 © Варна е / Източник: Nova News

Пръскат срещу комари паркове и дерета във Варна

Обработките се извършват във време, когато няма интензивно движение на хора
Пръскат срещу комари паркове и дерета във Варна

Започна обработка против комари на терени с обществено значение, съобщиха от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. Вече са обработени Морската градина, включително районът около Летния театър и Зоопарка. С топъл аерозол са напръскани парковете във Възраждане, Младост и район „Вл. Варненчик“, както и част от деретата. Предстои обработка на парка в „Аспарухово“. В периода от 17 до 28 юни ще се обработват и териториите в петте села на община Варна.

Обработките ще се извършват във време, когато няма интензивно движение на хора,  при подходящи климатични условия - температура, влажност, вятър, валежи. Използваната при тях дезинфекционна техника, която представлява генератори за топъл и студен аерозол, вдига шум, посочват от предприятието и молят за извинение гражданите. Използваните биоциди са предназначени за битова употреба, микрокапсулирани, с ниска токсичност.

2024 © Варна е