Мобилно меню

Какви са правата ни, ако променят условията за провеждане на събитие, за което сме закупили билет

Вижте за какво да настоявате, ако организаторите променят датата, населеното място или предварително обявената локация на събитието
Какви са правата ни, ако променят условията за провеждане на събитие, за което сме закупили билет

През летния сезон във Варна не са рядкост културни събития, предварително обявени за провеждане на открито, които поради прогнози за влошена метеорологична обстановка, в крайна сметка се преместват на закрити сцени, които в повечето случаи са със значително по-малък капацитет. Тези промени винаги са свързани с негативни емоции за потребителите, предварително заделили от бюджета си, за да закупят билети на определени места на открито. Те не рядко са унижавани и задължавани от организаторите на събитията да приемат новите условия. Какви обаче са правата ни в подобна ситуация? ВАРНА Е потърси за коментар експерта от платформата "Ние, потребителите", Габриела Руменова. Ето и нейното становище: 

Когато бъдат променени датата или населеното място, където е планирано да се проведе дадено събитие, тогава зрителите могат да поискат да върнат билетите и да получат обратно цялата сума, която са заплатили за тях. В случай на промяна на мястото на провеждане на събитието в рамките на населеното място и при запазване на началния час, потребителите нямат право да поискат цялата сума. Изключение биха били казусите, при които предварително в общите си условия организаторът е поел подобен ангажимент - тогава той трябва да изпълни стриктно своите предварително оповестени правила. Организаторите трябва да се стремят да спазват логиката на разпределение на местата по ценови категории, дори когато се налага реорганизация заради промяна на залата, където то ще се проведе. Ако не бъде създадена организация така, че хората с по-високи цени на билетите да разполагат с по-предни или удобни места, те имат право да поискат отбив от цената. В този случай тя може да бъде намалена до тази на продадените по-късно билети за местата от категорията в сектора, където са настанени. Ако не са продавани допълнително билети за този сектор, то тогава, трябва да се направи справедлив отбив от цената. Относно опцията да се предложи алтернативно събитие - такава може да бъде поставена на масата, но не като принуда от страна на организацията, а само като възможно решение, с което и двете страни трябва да се съгласят. Само при постигането на взаимно съгласие казусът ще се счита за уреден по този начин“.

Повод да потърсим за коментар Габриела Руменова е следното писмо от читател, което получихме на нашата редакционна поща.

„Закупихме си фамилен билет за семейство с дете за събитие в Летния театър. Избрахме места на първия ред на партера пред сцената, за да се чувства добре детето и да може спокойно да вижда добре представлението. Няколко дни преди събитието обаче, с обяснение за очаквана неблагоприятна метеорологична прогноза, то беше преместено на закрита сцена, с изрично уточнение, че билетите важат без презаверка, поради което нямаше как да разберем предварително какви места организаторите са предвидили на закритата сцена да съответстват на нашите. Трябва да уточним, че на закритата сцена местата са значително по-малко, в сравнение с летния театър. Решихме все пак да отидем, с надеждата, че фамилните билети за семейства с деца са разпределени на първите редове, за да се спази идеята децата да се докоснат до изкуството, да бъдат запленени от него и превърнати във верни зрители, каквато смятахме, че е целта на въпросната промоция. При отиване за събитието обаче ни беше заявено че местата ни не са нито на партер, нито дори на първи балкон, а на втори балкон, където трябваше да се настаним заедно с детето. Качихме се до там, въпреки че местата са доста отдалечени от сцената. На самия втори балкон ни беше обяснено, че можем да седнем където пожелаем, само да не е на третия ред. Добре и това приехме някак, тъкмо седнахме обаче, въпросният разпределител отново дойде да ни вдигне от местата, които сме заели, въпреки че не са на посочения от него трети ред, за да ни обясни, че трябва да станем и да изчакаме прави до началото на представлението, защото „може и да има хора с билети закупени направо за закритата зала", тази на която беше преместено събитието. Сами разбирате, че ситуацията е доста обидна и унизителна. Опитахме да обясним, че ние също имаме билети, закупени при това доста по-рано, тъй като ако някой си е закупил билет за закритата зала то е било в последните два дни, след обявяване на преместването.
Настояхме разпределителят да слезе на касата и да провери кои места са закупени, за да седнем на другите, но той категорично отказа да го направи. И така доста хора, предимно семейства с деца, явно закупили билети от обявената като фамилна промоция, бяха принудени да изчакат прави над 20 минути, за да разберат къде да седнат и то на втори балкон. Отделно, че всички закупили билети за летния театър бяха наричани „онези от летния театър“, вместо например да им се предложи някакъв комплимент от организаторите като благодарност, че са закупили билети по-рано и са приели неудобството с промяна на мястото на събитието.“

В обобщение може да кажем, защитавайте правата си и не приемайте всичко, което организаторите ви предложат!

И най-малкото, не купувайте отново билет за подобно събитие, от чиято организация сте били разочаровани по подобен начин!

2023 © Варна е

Експерт настоява за специални проверки на таксиметровите услуги

Нарушават ли закона водачите на таксита, когато не връщат ресто, какви са другите нелоялни практики в бранша
Експерт настоява за специални проверки на таксиметровите услуги

Отказът на таксиметровите шофьори да връщат ресто на клиентите им може да бъде разгледано като нелоялна търговска практика. Това обясни основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в ефира на Радио Фокус. Тя уточни, че става дума за случаите, в които има повторяемост на това поведение от страна на един и същи водач на такси или на дадена компания.

Руменова се позова на Закона за защита на потребителите и подчерта, че всеки търговец трябва да изпълнява своята дейност професионално и добросъвестно.

"В конкретния случай това означава шофьорите да са си набавили достатъчно количество монети и банкноти, за да имат възможност във всеки един момент да връщат на клиентите си точно толкова, колкото им дължат.

"Те ежедневно упражняват тази дейност, имат представа хората с какви пари идват, какво им връщат. Ако се наложи, периодично може допълнително да се снабдяват с още", коментира тя и призова при повече жалби Комисията за защита на потребителите да разглежда тези случаи за евентуално наличие на нелоялна търговска практика, която да бъде санкционирана и забранена. Другата компетентна институция, към която хората могат да се обръщат, е ИА "Автомобилна администрация". При ескалиране на ситуацията пък да се звъни на 112 или на полицията.

"Но най-сигурният коректив на дейността на търговците, най-голямата санкция идва от клиента", изтъкна тя и призова хората да дават отпор на подобни практики.

"Независимо от мотива на потребителя да ползва таксиметрова услуга – бърза, търси комфорт или друго, той трябва да я получи със съответното качество и коректност. Апелирам към всички, когато им се дължи ресто, а с едно или друго обяснение то не им се връща, да настояват в диалог с шофьора това да се случи, да го предупредят, че иначе ще информират таксиметровата компания и ще сезират отговорните институции, а при необходимост - действително да го сторят.", посочи Руменова. Тя препоръча също да се правят снимки с данните за името на водача на автомобила и номера му, за да може после, заедно с евентуално издаден касов бон, да се приложат към официална жалба. "Когато клиентите информират фирмата, а контролните органи извършат необходимите проверки, ще се разбере и дали това е практика на отделния шофьор или политика на компанията", добави експертът.

Руменова разказа и за друга некоректна практика на таксита – след като чуят адреса, посочват твърда сума и ако клиентът не приеме, отказват да го закарат.

"Важно е потребителите да не се съгласяват с никакъв вид практики, които им се струват нечестни, съмнителни и незаконни, да ги парират с поведението си."

Експертът по права на потребителите препоръча пазарът на таксиметровите услуги да бъде подложен на специален мониторинг, тъй като по думите ѝ не всички компании и шофьори са некоректни, а изрядните също като потребителите страдат от нелоялните практики на недобросъвестните. "Институциите трябва да бъдат чувствитени към проблемите на потребителите и да прилагат всичките си правомощия и цялата строгост на закона, за да установяват нарушенията, да ги санкционират и забраняват. Ако не го правят, а гражданите са активни до един момент, те ще спрат да бъдат такива, след като виждат, че няма адекватна реакция.", каза още тя.  

Според Габриела Руменова би могло да се помисли дали не са необходими законодателни промени в общия закон или в специален, така че шофьорите на таксита да бъдат задължени да разполагат с достатъчна наличност на монети и банкноти за връщане на ресто и/или пък абсолютно всички да приемат безкасови плащания.

2024 © Варна е