Мобилно меню

С бебе на път: Задължително носете вода!

Когато пътувате до нова дестинация, винаги използвайте бутилирана вода, съветват експерти
С бебе на път: Задължително носете вода!

Пътуванията винаги са свързани с хубави емоции, особено, когато са споделени със семейството. Ако имате бебе или малко дете, е напълно нормално да се притеснявате дали всичко ще бъде наред преди, по време и след пътуването. Споделяме няколко съвета, които ще са ви полезни във всяка ситуация извън дома и ще ви помогнат да се чувствате по-спокойни, когато сте на път.

На първо място, не забравяйте да се консултирате с педиатъра, особено ако ви предстои дълго пътуване или сте избрали по-екзотична дестинация. Опитайте се да носите достатъчно вода – за вас и за бебето, защото ако му е много топло, може да се изпоти и да се дехидратира. Напомняме, че Българската педиатрична асоциация (БПА) препоръчва изворната вода, като най-подходяща за бебета и малки деца. Внимателно четете етикета, за да се уверите, че водата, която сте купили е изворна и се препоръчва от БПА.

Ако пътувате с кола е желателно да следите и вътрешната температура в автомобила – 21 градуса е оптималната. При много топло време се препоръчва разликата в градусите извън и в автомобила, да не е съществена – максимум 6-7 градуса. По възможност, планирайте почивки на всеки 2 часа и не забравяйте да давате на детето вода. Както знаете, важно е да не оставяте бебето само в колата, дори да е паркирана на сенчесто място.

При пътуване със самолет, въздухът в него е доста по-сух и бебето може да ожаднява по-бързо. В тези моменти е хубаво то да приема достатъчно вода, а ако кърмите, това се отнася и за вас. Подгответе и бутилка с биберон, за да я дадете, ако бебето усети напрежение в ушите при излитане или кацане. Въпреки че количеството течности, които може да носите със себе си в самолета, е ограничено, при пътуване с бебе, се правят някои изключения. Желателно е да проверите предварително с авиокомпанията какви са възможностите за пренос на течности.

По време на престоя на желаната дестинация, особено ако сте избрали топло място, детето ще има нужда от повече вода. Може да изчислите по 30 мл. на килограм, за всеки градус над 30. Хубаво е да избягвате да излагате бебето на директна слънчева светлина. Можете да мокрите личицето и телцето му, когато е горещо, за да го освежите бързо. На новата локация се препоръчва да консумирате само бутилирана вода с ясни указания, че подходяща за бебета и по възможност, използвайте собствена бутилка за пиене. Съхранявайте водата на прохладно място.

Спазвайки тези простички съвети и някои други, свързани с начина на придвижване, изхранването и престоя, предизвикателството определено няма да е толкова голямо и ще имате своите лични моменти, в които да се отпуснете и насладите на почивката.

2024 © Варна е снимка: Freepik

Събират опасни отпадъци във Варна от 26 до 29 юни

Вижте къде ще бъдат разположени пунктовете в дните на кампанията
Събират опасни отпадъци във Варна от 26 до 29 юни

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Провеждането ѝ е в изпълнение на ангажиментите по Закона за управление на отпадъците.

Кампанията ще се проведе в четири поредни дни – от 26 до 29 юни 2024 г. на територията на всички райони на Варна. Мобилните събирателни пунктове ще бъдат разположени както следва:

Район "Приморски" - 26.06.2024 г. (сряда),
от 09:00 ч. до 12:45 ч. - пазар "Чаталджа", паркинга на ул. "Цар Асен" от 13:45 ч. до 17:30 ч. - кв. "Виница";

Район "Аспарухово" - 27.06.2024 г. (четвъртък),
от 09:00 ч. до 12:45 ч. - пазара на ул. "Моряшка";

Район "Одесос" - 27.06.2024 г. (четвъртък),
от 13:45 ч. до 17:30 ч. - площад "Лаврентий" и ул. "Коста Тюлев";

Район "Младост", 28.06.2024 г. (петък),
от 09:00 ч. до 12:45 ч. - паркинга до газостанцията на ул."Вяра", срещу бл.138;

Район "Владислав Варненчик" - 28.06.2024 г. (петък),
от 13:45 ч. до 17:30 ч. - паркинга до "Супермаркет 5", срещу бл.302;

Сградата на Община Варна - 29.06.2024 г. (събота),
от 09:00 ч. до 16:30 ч. - до бариерата в близост до бул. "Осми Приморски полк".

От дирекция "Екология и опазване на околната среда" напомнят на гражданите, че могат да предават безвъзмездно следните видове отпадъци:

  • Лакове и бояджийски материали (бои, лакове, политури, разтворители, лепила, разредители);
  • Домакински препарати и химикали (почистващи препарати, дезинфектанти, белина, препарати за растителна защита и борба с вредители, киселини, основи, реактиви);
  • Мастила и замърсени опаковки;
  • Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност);
  • Отпадъци, съдържащи живак (живачни термометри, луминесцентни тръби и др. подобни).
2024 © Варна е