Мобилно меню

Възстановяват прекъснато уличното осветление в части на Варна

Правят разчет за рехабилитация на пешеходната зона
Възстановяват прекъснато уличното осветление в части на Варна

Възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, е възложено на фирмите за поддръжка, стана ясно по време на редовната оперативна среща на кмета Благомир Коцев с общинската администрация, с която започва всяка работна седмица. По данни на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. "Цар Освободител" (в района на автоборсите) и в централната част на район "Владислав Варненчик" (по бул. „Св. Елена“, ДКЦ III).

Ще бъдат възстановени откраднатите кабели и в един от най-критичните участъци – този под автогарата на територията на район "Младост", както и в участъка от кръстовището на бул. "Христо Ботев" до началото на Аспаруховия мост и в пешеходния подлез на спирка "Осми декември" на територията на район "Одесос". С това поетапно започва възстановяването на уличното осветление, което редовно става обект на кражби и други вандалски набези.

Продължават ремонтите на платформите и асансьорите за хора в неравностойно положение и майки с колички. Вече е възстановена работата на 9 асансьора и 7 платформи в подлезите. Предстои изготвянето на доклад за състоянието на детските площадки в града, както и да бъде изяснена собствеността на всяка от тях. Целта е Община Варна да има готовност да кандидатства за финансиране по различни проекти и програми за изграждане на нови площадки на мястото на старите. Тези, които бяха изградени преди няколко години, изобщо не са ремонтирани. Единствената дейност, която се извършва по райони, е да се демонтират опасните съоръжения, стана ясно още по време на работната среща.

Във връзка с подобряването на градската среда в централната част беше решено да се изготви разчет за необходимите средства за рехабилитация на компрометираните участъци от паважа по пешеходната зона, както и да се изчислят разходите за префугиране на алеята, водеща до входа на Морската градина след края на летния сезон.

Наредено беше още да се ремонтират пейките от градинката на Търговската гимназия до площад "Независимост", както и тези на площад "Атлантическа солидарност" (до ГХГ "Борис Георгиев"). През есента по пешеходната зона ще бъдат засадени нови дървета на мястото на липсващите. Дотогава да бъдат отстранени дънерите и да бъдат ремонтирани металните решетки, нареди кметът Коцев.

До седмици ще бъдат доставени 20 седемкубикови контейнера за зелен отпадък, които да бъдат разпределени в новообразуваните жилищни зони около Варна.

2024 © Варна е

Правописният маратон “Бъди грамотен” гостува във Варна

Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10 до 13 часа на сцена "Раковина" в Морската градина
Правописният маратон “Бъди грамотен” гостува във Варна

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата  “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10 до 13 часа на сцена „Раковина“ в Морската градина. Организатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община Варна.

По време на състезанието жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации. Организаторите са подготвили тестове в три възрастови групи, а за най-малките са предвидени забавни игри с буквите.

Всички участници, които решат тестовете си без грешка, ще получат награди.

Инициативата "Бъди грамотен" се провежда от 2009 г. с цел да възпитава любов към родния език и да мотивира младите хора да пишат правилно. 

 

2024 © Варна е / снимки: Академика БГ