Мобилно меню

78 български каратисти участват в две световни купи в Камчия на 4 и 5 юли

Започна международният летен лагер на Световния киокушин съюз и Българската карате киокушин федерация, който се провежда в курорта край Варна
78 български каратисти участват в две световни купи в Камчия на 4 и 5 юли

Стартира международният летен лагер на Световния киокушин съюз (KWU) и Българската карате киокушин федерация (БККФ), който среща световни бойни величия с над 1200 бойци, готови да научат всяка техника и умение, показани им от тях в рамките на една незабравима и мотивираща седмица, провеждана от 2 до 9 юли в Камчия. 

С началото на летния боен лагер се проведе регистрацията, на която стана ясно кои са участниците, които ще се включат в оспорваните двубои за Световната купа KWU Варна за юноши, девойки и кадети и Световната купа KWU за мъже и за жени в отворена категория. 

На 4 юли от 10 часа в Спортно-оздравителния комплекс в Камчия ще започне дългоочакваното издание за купа Варна, а регистрираните за него са близо 400 бойци от 27 държави. Един срещу друг в битка за купата ще се изправят юноши, девойки и кадети в три възрастови групи – 14-15 години, 16-17 години и 18-21 години. Българското присъствие отново ще бъде силно, като на татамитата ще излязат 72 Българи бойци. 

Шампионите и призьорите (1-3 място) във възрастовите категории 14-15 години и 16-17 години се награждават с медали и грамоти, както и с купи от съответния клас. В категорията 18-21 години класиралите се от 1-4 място ще получат и парични награди. 

Ден по-късно, на 5 юли, отново от 10 часа ще стартира Световната купа KWU за мъже и за жени в отворена категория, което прави турнира още по-атрактивен и непредвидим. Локацията на провеждане остава същата, а заявилите своето участие са 21 жени и 55 мъже от общо 25 държави. 6-ма са българите, които ще се борят за Световната купа. 

Световната купа на KWU в отворена категория ще награди победителите и призьорите в състезанието от 1-4 място с медал, купа, грамота и парична награда. 

Всеки желаещ може да проследи двубоите на сайта на Световния киокушин съюз (KWU) и Българската карате киокушин федерация (БККФ).

XVII международен летен лагер се организира съвместно от БККФ и KWU, като цели повишаване нивото на майсторството на участниците, повишаване на квалификацията на треньорите, засилване на приятелството между членове на отделните федерации, които са част от KWU. По време на международния лагер в България се провеждат и изпити за повишаване на стиловата квалификация на състезатели и треньори.

Освен двата турнира, почитателите на бойните спортове могат да присъстват и на 17-ото издание на професионалната елитна бойна гала вечер SENSHI на 8 юли, в която ще вземат участие бойни звезди от няколко континента. Тя ще се проведе в гр. Варна, на плажа пред ресторант "Море" в К.К. "Св. Св. Константин и Елена" с начало 18 часа.

2023 © Варна е / снимки: Българска Карате Киокушин Федерация

2 от 3 за варненските бойци на ринга на SENSHI 22

Едуард Алексанян защити европейската си титла с нокаут и предложи брак на любимата жена
2 от 3 за варненските бойци на ринга на SENSHI 22

 

22-рото издание на SENSHI се превърна в едно от най-емоционалните в историята на бойната верига. Гала вечерта на плажа в курорта Св. Св. Константин и Елена беше изпълнена с поредица от изненади, като за първи път на ринга на SENSHI беше отправено и предложение за брак.

Варненският боец Едуард Алексанян, известен като Mr. Action, защити европейската си титла по категоричен начин, като постигна нокаут срещу германеца Якоб Стюбен във втория рунд, а след това предложи брак на любимата жена.

"Исках да направя нещо голямо за нея, а какво по-голямо от това", коментира Еди след победата и предложението си за брак към любимата Светла, с която са заедно от доста години.

Неведнъж в свои интервюта той е заявявал, че тя най-голямата му опора.

Победа с нокаут постигна и вторият варненски представител на ринга на SENSHI 22 - Делян Георгиев. Той оправда очакванията за успех с нокаут срещу Лукас Тенорио от Испания. Преди това двубоят беше доста оспорван, но Делян показа нужната сила, тактика и нюх в най-важния момент.

Паметно завръщане след известен период на отсъствие от ринга на SENSHI направи Драгомир Петров. Драго се наложи с единодушно съдийско решение над Бартош Ботвина от Полша. Арбитрите край ринга бяха категорични в преценката си, че българинът многократно превъзхожда като класа своя опонент в този двубой.

За съжаление най-обичаният и титулуван български боец в SENSHI Атанас Божилов не успя да защити европейската си титла срещу словенеца Само Петче.

Голяма аркада се отвори над лявото око на Наката в третия рунд. Лекарят не успя да спре кръвотечението в рамките на 1-2 минути и това стана основание за прекратяване на мача с медицински нокаут. Преди това първият рунд отиде в актива на словенеца, благодарение на тежките му десни хайкикове. Вторият рунд пък по-скоро бе спечелен от Божилов с оглед по-добрите и точни комбинации, които пласира. Победата в крайна сметка отиде при Само Петче и той ще отнесе в Словения европейската титла при 75-килограмовите.

В останалите двубои без българско участие на ринга на SENSHI 22 Марсио де Хесус от Бразилия се наложи с технически нокаут над Мадалин Карчуника от Румъния, а победи с нокаут извоюваха Раде Опачич от Сърбия срещу Даниел Лентие от Камерун, Джими Ливинус от Нидерландия срещу Мбамба Каувенберг от Белгия и Ариел Мачадо от Бразилия срещу Янис Стофоридис от Гърция. Двубоят между Мачадо и Стафоридис също може да се причисли към изненадващите на ринга на SENSHI 22. Бразилецът обърна изхода на двубоя, след като падна в два нокдауна още в първия рунд. Изглежда, че гонгът за край на първата част наистина го спаси, защото сякаш бе готов да загуби в рамките само на три минути. Обратът настъпи във втората част, когато в един клинч Янис пусна гарда, въпреки ясните инструкции, че трябва да се пази през цялото време. Точно тогава Ариел пласира дясно кроше и го повали, за да постави началото на обрата. Стофоридис даде знак, че може да продължи, но няколко секунди по-късно отново бе свален и не успя да се изправи повече.

По традиция в края на SENSHI 22 бяха раздадени и специалните призове на вечерта. Отличието за боен дух заслужено отиде при любимеца на публиката Атанас Божилов. Наградат за нокаут на вечерта получи Едуард Алексанян, който защити европейската си титла. Приза за най-добра техника бе присъден на Янис Стофоридис, въпреки изненадващото му поражение от Ариел Мачадо.

По време на 22-рото издание на SENSHI бяха излъчени и носителите на титлите в отделните категории на KWU SENSHI World Cup за аматьори. Виктор Ксавиер триумфира при 70-килограмовите след успех срещу Алишер Карменов. Двубоят бе доста оспорван и съперниците имаха нужда от допълнителен рунд, за да излъчат победителя.

Аржентинецът Анхел Бауза заслужи титлата в категория до 75 кг, след като отвори голяма аркада на главата на Айбек Аманов още в първия рунд от двубоя им и съперникът от Казахстан нямаше как да продължи.

Двама българи спориха за отличието от KWU SENSHI World Cup за аматьори в категория до 80 кг. Митко Илиев от Стара Загора и варненецът Атанас Личев се изправиха един срещу друг. За съжаление на варненската публика само един можеше да излезе победител, а това се оказа старозагорецът Митко Илиев.

Рикардо Лукей от Бразилия триумфира с титлата световен шампион за аматьори на KWU SENSHI World Cup в категория до 85 кг., след като се наложи с трудно съдийско решение над Никита Гарас.

Аржентинецът Пабло Молина е новият първенец в категория до 90 кг. от KWU SENSHI World Cup за аматьори след неединодушно съдийско решение срещу Вукан Роганович.

В края на вечерта специални награди получиха и най-изявените състезатели от KWU SENSHI World Cup за аматьори. Никита Гараш бе удостоен с приза "Боен дух", Митко Илиев получи отличието за "Нокаут на вечерта", а Рикардо Лукей взе наградата за "Най-добра техника".

2024 © Варна е / снимки: Senshi