Мобилно меню

България с европейска титла от европейското по борба в Букурещ

Тръгнах с нагласата да стана шампион, заяви "златният" Георги Иванов
България с европейска титла от европейското по борба в Букурещ
59

Георги Иванов триумфира с титлата на европейското първенство по борба до 23 г. в Букурещ.

На финала при 125-килограмовите в свободния стил българинът бе категоричен срещу украинеца Володимир Кочанов и постигна технически туш с 10:0, като успехът дойде 1,42 мин преди края на редовното време. Малко късметът помогна на украинеца да стигне до тази фаза на шампионата, след като грузинец и азер се сбиха на полуфиналите и бяха дисквалифицирани.

Златото в Букурещ е най-големият успех в кариерата на младия Георги Иванов, който през миналата година стана бронзов медалист на първенството на континента до 20 години.

Иванов е шампион на България при мъжете и при юношите. Наскоро представителят на димитровградската школа участва на турнира "Дан Колов", но не успя да стигне до отличията, а на първенството в румънската столица бе във върховата си форма, отбелязват от родната федерация по борба. Преди решителната схватка за златото Георги Иванов постигна две убедителни победи - над Азамат Хосонов (Гърция) с 6:0 и над турчина Ал Ефе с 6:2 на полуфиналите.

"Още преди първенството тръгнах с нагласата да стана шампион", заяви след триумфа си Георги Иванов, съобщават още от родната федерация по борба.

"Надявам се оттук нататък да вървя само нагоре и на големи първенства при мъжте. Всички срещи ми бяха трудни, но добре се сборих, водех в резултата и контролирах развоя на срещите. Когато стигнах финала, разбира се, че се притеснявах, а и вече съм губил един финал, но си казах, че ако не спечеля златото, другото за мен ще е провал".

Младият състезател посвети титлата на покойния си баща. Георги е едно от петте деца в голямо семейство, като четирима от братята тренират борба. Всъщност Георги се запалва по борбата, точно благодарение на баща си, който бил голям почитател на този спорт. Един от талисманите на успешния ни борец е фланелка, подарена от баща му, с която той излиза на всяко състезание. Георги нито за миг не съжалява, че се е посветил на борбата и подчертава, че спортът му дава много - "...физическа подготовка, самочувствие, много приятелства...".

Първите си стъпки в борбата Георги прави при Салим Наим, който е негов личен треньор и до днес. 

Шампионът е щастлив и с подкрепата на годеницата си Веселина, която е учителка в детска градина. Двамата имат и тригодишна дъщеричка, която обаче се е ориентирала към танците и пеенето.

След първенството в Букурещ предстои кратка почивка за младия национал, за когото следващото голямо предизвикателство ще е европейското първенство за мъже в Загреб от 17 април. Георги не крие, че спечелената титла му дава повече самочувствие и увереност да преследва нови успехи.

2023 © Варна е / снимки: БФБ

70 състезатели се включват в национален параолимпийски турнир във Варна

Надпреварата ще е в "Спортпалас"
70 състезатели се включват в национален параолимпийски турнир във Варна
20

Около 70 състезатели от страната ще участват в националния параолимпийски турнир “Варна 2023”, който ще се проведе в периода 26 - 28 май. Събитието се организира от спортния клуб за интеграция "Атлет" към СУ за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" съвместно с Община Варна, Българската параолимпийска асоциация и с подкрепата на варненските спортни клубове за хора с увреждания.

Състезанията ще се проведат в Националната спортна база край Варна "Спортпалас". Участниците ще премерят сили в дисциплините шоудаун и тенис на маса.

В рамките на параолимпийски турнир "Варна 2023" надпревара ще има и на 17 - 18 юли. Тогава състезанията ще са по шоудаун и стрелба с лък, а домакин отново ще е НСБ "Спортпалас".

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна