Мобилно меню

Българските хандбалисти амбицирани да спечелят Световната купа във Варна

Турнирът в Двореца на културата и спорта започва на 25 април, а в първия си мач България среща Азербайджан - от 19 часа
Българските хандбалисти амбицирани да спечелят Световната купа във Варна
89

Пределно мобилизирани са играчите от националния ни отбор по хандбал преди старта на Световната купа за мъже в Двореца на културата и спорта във Варна. Българите не крият амбициите си да спечелят турнира.

„Отборът ни е доста млад, но сме амбицирани за първото място. Смятам, че сме добре подготвени физически и можем да се справим с останалите отбори и да вземем златото. Атмосферата е доста добра. Момчетата имат настроение, има дух за игра. При нас вече е и нашият капитан Светлин Димитров, който е в топ форма. Присъедини се и Кристиан Василев, като те двамата са основни фактори в отбора“, каза Преслав Станчев, на когото допълнително самочувствие дава и фактът, че стана голмайстор на българското първенство.

Подобно мнение изрази и вторият ни капитан Божидар Симеонов, който изведе съотборниците си при победата срещу Австралия.

„Амбициите ни са за добро класиране. Все пак сме домакини и искаме да се представим добре. Имаме нужда от подкрепа от публиката и се стремим да станем първи или най-малкото да играем финал. Атмосферата в отбора е добра. Сплотени сме, има настроение, има и шегувания, но когато трябва да сме сериозни, сме. Защото трябва да успеем да направим добро класиране. Треньорът Илиян Василев ни беше наставник и като юноши, сега вече изиграхме с него един турнир в Косово. Добър треньор, с когото се работи отлично. Фактът, че изведох отбора с капитанската лента срещу Австралия ме мотивира допълнително и се опитвам да предам това и на останалите момчета“, заяви Симеонов.

С отбора вече тренира и Кристиан Василев, който пристигна от Франция.

България стартира Световната купа в 19 часа във вторник (25 април) с мач срещу Азербайджан. Отново в 19 в сряда (26 април) срещаме Нигерия. Откриващият мач на първенството в Двореца на културата и спорта е Малта – Андора от 12.15 часа на 25 април. Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.

Всички мачове от турнира ще се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а най-интересните срещи ще може да гледате по телевизия B1B.BOX.

2023 © Варна е

Кметът Портних изпрати варненския представител в игрите Спешъл Олимпикс

Велико Великов ще се бори за отличие в конната езда
Кметът Портних изпрати варненския представител в игрите Спешъл Олимпикс
28

Състезателят по конна езда Велико Великов е единственият варненец, който ще участва на Световните летни игри Спешъл Олимпикс, които ще се проведат в периода 17-25 юни в Берлин. Той е един от атлетите с интелектуални затруднения, които България изпраща на игрите. Спортистът беше официално изпратен от кмета Иван Портних, който му подари знамето на Варна.

"С вълнение изпращаме за пореден път Велико на Спешъл олимпикс! Благодарение на него Варна има "запазено място" на този елитен спортен форум! Благодаря на Велико, на неговите треньори за упоритата работа. Вярвам, че той отново ще се върне с отличия, защото всички помним емоциите от последните 2 олимпиади, когато Велико, Ваня и Таня ни радваха със своите награди!", заяви кметът.

"Участвам за трети път в този форум и съм все по-амбициран да покажа не 100, а 1000 % от себе си. Благодаря на Община Варна и на всички хора, които ме подкрепят, на Слънчевата къща, на моето семейство и на моя треньор, който ме подготви за много кратко време“, каза Велико Великов. Той е носител на два златни медала по конна езда от Световните летни игри в Лос Анджелис през 2015 и сребърен медал от Световните летни игри в Абу Даби през 2019. Негов личен треньор е Веселин Петров. Велико тренира много активно в „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда ”. Състезател е на спортен клуб по конен спорт „Варна“.

Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта. 20 000 доброволци ще помагат в организацията. Спешъл Олимпикс България получи квота от 45 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис, ролкови кънки и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна