Мобилно меню

Десети "Чудобой" ще се проведе на 10 септември

Надпреварата за ентусиасти ще е в района на природната забележителност "Чудните скали" и язовир Цонево, до село Аспарухово
 Десети "Чудобой" ще се проведе на 10 септември

Десетото издание на състезанието "Чудобой" ще се проведе на 10 септември (неделя) в района на природната забележителност "Чудните скали" и язовир Цонево, до село Аспарухово. Стартът ще бъде даден от 07:00 часа на площада в центъра на селото, до кметството. Очаква се около 200 ентусиасти да се включат в екстремна надпревара организирана от СК "Чудните скали" и Велоклуб "Устрем".

"Чудобой" е отборно състезание за любители на изживяванията сред природата. В програмата му са включени различни спортни дисциплини като катерене, колоездене, бягане, гребане с каяк, плуване, ориентиране с карта и компас, рапел и самоизвличане, творчески и интелектуални задачи, както и множество Х-етапи, неизвестни на участниците до момента, в който не достигнат до тях.

Организаторите отбелязват, че състезанието е подходящо, както за хора с добра физическа подготовка и технически умения, така и за тези, които искат просто да се забавляват и да научат нещо ново и полезно.

"Точно това е и основната идея на „Чудобой“ - да бъде различно състезание, в което не само да събере любителите на приключения на едно място, но и да спомогне участниците да научат нови полезни за тях неща, да се докоснат за първи път до различните видове спортове, които може да се практикуват в района, да преодолеят страховете си, да се научат на взаимопомощ и да работят в екип, и всичко това да се случи в условията на приятелска атмосфера, весели и усмихнати хора!"

Отборите се формират от по двама души, като поне единият от тях трябва да е пълнолетен. Те може да се включат в състезанието в три различни групи – "Елит", "Хоби" и "Айляк", в които предизвикателствата са с различна техническата сложност и дължина на трасето, изискващи различна физическа подготовка - най-добра за група „Елит“, последвана от „Хоби“ и най-ниска за група „Айляк“.

Група "Елит" е подходяща за хора, които са добре подготвени за по-сериозни физически натоварвания и предпочитат състезателния характер на предизвикателството.

Група "Хоби" е подходяща за хора със средна физическа подготовка, които са готови да стигнат до комфортната зона на физическото си натоварване, и освен приключенския, харесват и състезателния характер на изживяването.

Група "Айляк" е подходяща за хора със слаба физическа подготовка, както и родители с децата си, които търсят по-скоро приключенския, отколкото състезателен характер на изживяването.

Ориентировъчна дължина на трасето:

  • Елит - 35км (колоездене); 20км (пеш); 4км (гребане с каяк); скално катерене (около 15м, до 6-та категория по UIAA); D+ 1900м;
  • Хоби - 15км (колоездене); 15км (пеш); 2км (гребане с каяк); скално катерене (около 15м, до 5-та категория по UIAA); D+ 800м;
  • Айляк - 10км (пеш); 1км (гребане с каяк); скално катерене (8-12м, до 4-та категория по UIAA); D+ 400м.

Разстоянията са ориентировъчни, поради възможността отборите сами да избират маршрута/трасето до следващия етап.

www.chudoboy.com

2023 © Варна е / снимка: Фейсбук Чудобой

Започва 24-тата Студентска Универсиада във Варна

Вижте пълния график на състезанията, които ще се проведат от 11 до 25 април
Започва 24-тата Студентска Универсиада във Варна

Община Варна, звената по спорт в Университетите и студентските съвети за поредна 24-та година организират съвместно най-мащабното състезание за студенти в града - Варненска студентска Универсиада. Всички спортни състезания ще се проведат в периода от 11 до 25 април 2024 г.

Студенти от всички университети в града ще премерят сили в спортните зали, стадиони и игрища в девет вида спорт: волейбол за мъже и жени, стрийтбол 3х3 за мъже и жени, мини футбол, тенис, плуване, лекоатлетически крос, тенис на маса, шахмат и боулинг.

През тази седмица започват състезанията, с надпревара по боулинг на 11 април в Гранд МОЛ Варна от 16 часа. 

В събота, 13 април в Морската градина ще се проведе Лекоатлетически крос за мъже и жени, където с масов старт започва бягането от на дистанция 2000 м. за мъже и 1000 м. за жени. В бягането няма ограничения на броя участници, така че всички желаещи студенти могат да се включат.

Пълният график на състезанията е следният:

Боулинг: 11.04.2024 г. /четвъртък/ от 16.00 ч. - „Playground“, Гранд МОЛ Варна 

Лекоатлетически крос: 13.04.2024 г. /събота/  от 11.00 ч. - Морска градина, Летен  театър 

Волейбол: 15-18.04.2024 г. /понеделник-четвъртък/ от 13.00 ч. - зала на Медицински Университет

Стирийтбол 3х3: 16.04.2024 г. /вторник/ от 17.00 ч. зала на Икономически Университет

Тенис на маса: 17.04.2024 г. /сряда/ от 10.00 ч.– зала на Икономически Университет – отборно и индивидуално

Шахмат: 19.04.2024 г. /петък/ от 14.00 ч.– зала Юнашки салон

Плуване: 20.04.2024 г. /събота/ от 10.30 ч. - Плувен комплекс „Приморски” 

Мини Футбол: 22-24.04.2024 г. /понеделник-сряда/ от 15.00 ч. ОСРК „Младост“

Тенис на корт: 24-25.04.2024 г. /сряда и четвъртък / от 09.30 ч. - ТК “Чайка”

Подробни програми и наредби може да намерите ТУК.

2024 © Варна е / снимки: Пресцентър Дирекция Спорт - Община Варна