Мобилно меню

Историческа титла за България в шахмата

Националките ни станаха европейски шампионки за първи път
Историческа титла за България в шахмата

Националният отбор на България за жени е европейски шампион по шахмат за пръв път в историята, съобщава БНТ.

На първенството на Стария континент в Будва - Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния девети кръг българките постигнаха паметна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия.

Победи за България постигнаха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като успехът на Пейчева осигури титлата и дойде от позиция, в която българката бе съвсем близо до загубата.

Мачът между българките и грузинките започна с много бързо реми на втора дъска. На 18-ия ход партията между Нино Бациашвили и Нургюл Салимова завърши реми след трикратно повторение.

Около два часа и половина по-късно двата тима си размениха по една победа в рамките на няколко минути. Първо на първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова се наложи над Бела Хотенашвили за 31 хода. Стефанова имаше предимство още в дебюта и методично успя да го развие. Тя получи офицер в повече в ендшпила и това накара Хотенашвили да се предаде само няколко минути след това.

На четвърта дъска обаче Саломе Мелия изравни резултата за 1,5:1,5 с победа с белите фигури над Белослава Кръстева. Грузинката успя да изненада Кръстева във варианта на Сицилианска защита с четирите коня и въпреки опитите на българката за изравняване на играта, те не се оказаха успешни и Мелия спечели след 36 хода.

Така изходът на двубоя между България и Грузия трябваше да се реши между играещите на трета маса Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили.

Двете разиграха вариант Нимцович в Новоиндийска защита и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, но и много сложна. На 30-ия ход Джавахишвили успя да спечели пешка, което ѝ даде леко предимство. Шест хода по-късно Пейчева възстанови материалното равенство на дъската, но инициативата остана у играещата с черните фигури грузинка.

Партията продължи да бъде много вълнуваща, а Пейчева изглеждаше загубила.

Българката обаче показа изключителна непримиромост и в крайна сметка не само изравни играта, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.

2023 © Варна е / снимка: European Chess Union, шахматен консултант Тодор Тодоров

Варна приема Европейско първенство по плажен хандбал и догодина

Морската столица ще е домакин и на квалификация за ЕВРО 2025 за мъже и жени
Варна приема Европейско първенство по плажен хандбал и догодина

Европейската хандбална централа повери на Българската федерация по хандбал организацията на две топ събития от календара на плажния хандбал през 2024 година. Изпълнителното бюро на Европейската хандбална федерация одобри представената от БФХ кандидатура и следващото лято страната ни ще бъде домакин на Европейското първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години и квалификация за ЕВРО 2025 за мъже и жени.

Двете прояви ще се състоят на южния плаж в град Варна в първите две седмици на месец юли.

"Изпълнителния комитет на EHF изразява своето задоволство от факта, че БФ Хандбал изрази готовност за бъде домакин на двете прояви, за да промотира отново плажния хандбал в България след много позитивното Евро 2021. Условията на плажа във Варна обещават една чудесна обстановка и атмосфера за прояви на високо ниво през 2024-а", пише в писмото на президента на EHF Майкъл Видерер до БФХ, с което страната ни получи официално домакинството на двете прояви.

През 2021-ва изключително успешно във Варна се проведоха Европейските шампионати за мъже и жени, юноши и девойки до 17 години. Те предизвикаха огромен интерес както в страната, така и в Европа. Участие в двете прояви взеха над 1200 състезатели, треньори и официални лица и над 200 доброволци.

Отзвукът сред всички за град Варна и организацията на събитията бяха страхотни. Огромна бе и рекламата на България в света на хандбала, тъй като шампионатите се излъчваха в 44 държави не само от Европа, но и в страни от Северна Америка, Азия и Океания.

2023 © Варна е / снимки: Пресцентър Европейска хандбална федерация