Мобилно меню

Маратон Варна 2024 - с рекорден брой участници

До 11 май желаещите могат да се запишат чрез късната регистрация за състезанието
Маратон Варна 2024 - с рекорден брой участници

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на надпреварата наложи организаторите да подготвят допълнителни стартови номера.
 
Участниците могат да избират между три дистанциикласическата от 42,195 км, полумаратон на 21 км и по-кратката - на 10,5 км, което дава възможност да се включат повече любители на бягането. За най-малките и за начинаещите е предвиден градски крос с дистанция от 2 км. Регистрация за него може да се направи ТУК.

Стартът и тази година е точно в 9:30 ч. от площад „Независимост“. Първи потеглят участниците в класическия маратон и в полумаратона. В 9:40 ч. ще стартират бегачите на 10,5 км, а в 9:50 ч. ще бъде даден стартът на най-кратката надпревара на 2 км.
 
За втора поредна година Маратон Варна посреща участниците с обновено трасе. След старта бегачите се отправят по централната пешеходна зона и навлизат от главния вход в Морската градина, а след това се включват за кратко по пътя Варна – КК „Златни пясъци“. Вижте анимирана карта на трасето:

Подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени по стандартите на Световната атлетическа асоциация на всеки 5 км и на старт-финала.
 
Контролно време на маратона е 5 часа. Рекордите от предишни години са притежание на кенийски атлети: при мъжете Осеа Тюей с 2.16:35 ч. от 2019 г., а при жените - Джабет Наом, която бяга преди три години за 2.33:08 ч. Последните шампиони от миналата година са Лабан Черийот при мъжете с 2.20:49 ч. и Маринела Нинева, която с 2.46:08 ч. защити титлата си от 2022 г.
 
Награждаванията в неделя се очакват от 11:30 до 12:00 ч. за 10.5 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени около 13:00 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите две дистанции – на полумаратон и на 10.5 км. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г.


 
Тази година в Маратон Варна се включват елитни атлети от Кения и Мароко. При мъжете на класическата дистанция участва Шадрак Кимайо с личен резултат 2.12:52 ч. от надпреварата в Найроби. До него ще застане сънародникът му Кенеди Кипкемой Роно, който пристига като шампион на 10 000 м от състезанието в Момбаса (Кения), а преди седмица бяга полумаратон в Пардубице (Чехия) за 1.03:30 ч. Очаква се потвърждение и от двама класни маратонци от Мароко.
 
При жените във Варна пристига 27-годишната Шейла Чебет, победителка от Сплит преди два месеца с 2.40:43 ч. Тя вече има и призово място в България с бронза си от тази година в Стара Загора. Конкуренция ще й бъде Рут Нанди, която преди месец грабна златото на полумаратона в Загреб (Хърватия) с 1.16:56 ч.
 
Авторитетно участие ще има в полумаратона на 21 км. Във Варна ще бяга световният шампион от 2017 г. на крос в смесената кенийска щафета Бернар Корос, който е с личен рекорд 1.04:15 ч. от Дювил (Франция) преди две години. Тази година сред записалите се отново има редица бегачи от Германия, Румъния, Украйна, Англия, Унгария, Турция.
 
В надпреварата са поканени лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. В организацията се включват много спортни клубове и туристически дружества на територията на община Варна. За безопасността на бегачите по трасето ще се разчита на подкрепата на СТД „Академик Варна“, ТД „Родни Балкани“, IRun, както и на стотиците доброволци на „Доброволци с Устрем“. За поредна година доброволците от БМЧК-Варна ще участват с пунктове по маршрута за оказване на първа долекарска помощ. Желаещите да участват като доброволци все още могат да се включат чрез специалната регистрация в сайта на Маратон Варна.
 
Емблематичното за града събитие е съпътствано от спортен празник с демонстрации и томболи с награди в зоната на старт-финала. От 9:00 ч. на площад „Независимост“ желаещите могат да се включат в демонстративни тренировки по художествена гимнастика, карате, йога за деца, табата, баскетбол, футбол, брейк, балет и други с помощта на треньори от варненските клубове и школи. На място ще се тегли и томбола с награди.
 
Подробности, последни новини, детайлно трасе и начин за участие в Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com.

2024 © Варна е / снимки: Маратон Варна

Кенийски бегачи триумфираха в Маратон Варна

Българи се пребориха за бронзовите медали при дамите и при мъжете
Кенийски бегачи триумфираха в Маратон Варна

Рекорден брой 1200 атлети от 33 държави се включиха в Маратон Варна, като 180 от тях стартираха в класическата дистанция от 42 км. На старта застанаха бегачи от България, Кения, Германия, Румъния, Украйна, Англия, Унгария, Турция и др.

В най-дългата дистанция от 42 км призьор при мъжете стана Шедрик Кимайо (Кения) с време 2:24.02 часа. Втори се нареди друг кениец – Кенеди Роно с време 2:24.20 часа, а трети финишира българинът Николай Кауфман с 2:38.12 часа.

Победителка при дамите е Шейла Чебет с време от 2:40.35 часа. Втора се класира отново състезателка от Кения – Рут Мбата, с време 2:40.16 часа. Българката Маринела Нинева завърши на трето място с 2:49.29 часа.

В полумаратона при мъжете челната тройка заемат Мохамед Чабу от Мароко, (1:07.50 часа), представителят на Кения Бернар Корос с време 1:07.59 часа и Стоян Владков  (1:13.16 часа).

В 21-километровата отсечка първа при жените е Валерия Димитрова с време 1:33.13 часа. На второ място се класира Емел Махмуд с резултат 1:40.12 часа, а трета се нареди Тереза Гемен с време 1:40.32 часа.

Янислав Тодоров и Памела Ени спечелиха бягането на 10,5 километра. Те финишираха съответно за 34.53 минути и 38.09 минути. При мъжете втори остана Илия Куцаров с време 35.14 минути, а трети се нареди Валентин Вълканов с време 36.23 минути. При дамите Мая Русева зае второто място с време 41.57 минути, а трета се нареди Кремена Ковачева с 44.42 минути.

Най-младият участник по състезателните трасета днес бе 9-годишният Димитър Георгиев, а най-възрастен - 77-годишният Ремзи Нарлъ от Турция – и двамата участваха на 10.5 км. На кратката дистанция имаше участник на 82 години, а три 2-годишни бебета преминаха разстоянието в детски колички информира Радио Варна. Георги Гаврилов и Владимир Пановски бягаха класическия маратон на 68-годишна възраст. За втора поредна пролет Маратон Варна посрещна участниците с обновено трасе, което бе перфектно подготвено. Парични премии бяха осигурени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и първите трима в другите две дистанции – на полумаратон и на 10.5 км. Бонуси заслужиха и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г. Организацията бе подпомогната от десетки доброволци.

Хиляди варненци и гости на града проследиха многобройните съпътстващи събития, които отново превърнаха зоната на старт-финала в огромна спортна арена. Колоритният празник „Спортувай с Декатлон“, включваше спортни активности чрез демонстративните тренировки по художествена гимнастика с треньори от СКХГ „Черно Море", карате с треньори от СК „Ичи Геки", йога за деца, табата, баскетбол с треньори от БК „Шоутайм", футбол с треньори от ДФК „ Динамо", брейк, балет и др. Всеки включил се в проявата получи талон за участие в томбола с много спортни награди, която бе теглена на място. Училищата с най–активно участие бяха отличени със спортни пособия, осигурени от Декатлон. 

Маратон Варна продължи днес веригата от атлетически състезания в деветата година от инициативата под мотото „Бягането като начин на живот“. Учредена през 2016 г, за няколко сезона тя бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български града. Тази пролет веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 31 март, следвана от днешното състезание във Варна, а традиционният финал в София е насрочен за 13 октомври.

2024 © Варна е / снимка: Маратон Варна, Яков Шустов