Мобилно меню

Рекорден брой участници и ново трасе в Маратон Варна

На старта ще застанат над 900 атлети от страната и чужбина
Рекорден брой участници и ново трасе в Маратон Варна
530

Рекорден брой участници ще стартират в Маратон Варна, който ще се проведе тази неделя - 14 май. Досега са се регистрирали над 900 атлети, има многобройни заявки от чужбина - Германия, Румъния, Англия, и др. 

Участниците могат да избират между три дистанции - класическа (42.195 км), полумаратон (21 км) и по-кратка (10.5 км). Предвидено е и бягане на 2.5 км, за което вече има над 500 заявки.

Стартът е в 9.30 часа на площад "Независимост". Първи ще потеглят участниците в класическия маратон, след тях, през пет минути, ще тръгнат и желаещите да се включат в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км.

Точно в 10 ч. в зоната на старт-финала ще бъде дадено началото на Деня на предизвикателството, което включва демонстрации на различни видове спорт и ще завърши с томбола с награди.

Тази година Маратон Варна е с ново трасе, което включва част от Морската градина и за кратко част от пътя Варна - Златни пясъци. Маршрутът представлява 2 обиколки с дължина на всяка от 21 км и е следният - от старта на площад "Независимост", централна пешеходна зона по бул. "Княз Борис I", покрай храм Свети Николай, по бул. "Сливница" към входа на Морската градина, Слънчевия часовник под "Морско казино", тихата алея, амфитеатъра под Пантеона, алеята на олимпийските спортове, Делфинариум, бул. "Княз Борис I" в посока Икономическия университет и от там до спирка Стамболийски, КПП Делфинариум, Станчова алея, завой на почивка към Алея Първа, Алея Първа до басейн "Приморски", бул. "Приморски", ул. "Михаил Колони", финал на площад "Независимост". По трасето организацията е подпомогната от много доброволци и служители на реда.

За първи път в историята Маратон Варна ще определи държавните шампиони в тази атлетическа дисциплина. Поканени са лекоатлетически клубове и бегачески организации от цялата страна, а контролно време на маратона е 5 часа и 30 минути.  

Награждаванията се очакват между 11.00 ч. до 11.20 ч. за 10 км и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени след 12.30 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред "ветераните“ над 45 г.

Маратон Варна е част от инициативата "Бягането като начин на живот". Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 9-и април, след това във Варна на 8-и май, а традиционният финал в София ще бъде на 8-и октомври.

2023 © Варна е

80 състезатели от цялата страна пристигнаха във Варна за параолимпийски турнир

Надпреварата е от 31 май до 2 юни в национална спортна база "Спортпалас"
80 състезатели от цялата страна пристигнаха във Варна за параолимпийски турнир

Близо 80 състезатели от цялата страна вземат участие в поредното издание на параолимпийски турнир "Варна 2024". Събитието ще се проведе от 31 май до 2 юни в национална спортна база "Спортпалас". 

Организатори на събитието са Спортен клуб за интеграция "Атлет" към Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. Д-р Иван Шишманов", Община Варна и Българска параолимпийска асоциация.

Състезанията включват дисциплините спортна табла, тенис на маса, шоудаун и стрелба с лък. В тях ще вземат участие парасъстезатели от спортни клубове в цялата страна -  София, Пловдив, Варна, Русе, Дряново, Силистра, Пазарджик и Ямбол.

ПРОГРАМА:

  • Турнирът по спортна табла ще се проведе на 31 май от 15:00 до 20:00 часа;  
  • Турнирът по тенис на маса ще се проведе на 1 юни от 9:00 до 16:00 часа;
  • Турнирът по шоудаун ще се проведе на 1 юни г. от 9:00 до 20:30 часа;
  • Турнирът по стрелба с лък ще се проведе на 2 юни г. от 9:00 до 12:00 часа.

 

2024 © Варна е снимка: Пресцентър Община Варна