Мобилно меню

Рекорден брой участници и ново трасе в Маратон Варна

На старта ще застанат над 900 атлети от страната и чужбина
Рекорден брой участници и ново трасе в Маратон Варна
236

Рекорден брой участници ще стартират в Маратон Варна, който ще се проведе тази неделя - 14 май. Досега са се регистрирали над 900 атлети, има многобройни заявки от чужбина - Германия, Румъния, Англия, и др. 

Участниците могат да избират между три дистанции - класическа (42.195 км), полумаратон (21 км) и по-кратка (10.5 км). Предвидено е и бягане на 2.5 км, за което вече има над 500 заявки.

Стартът е в 9.30 часа на площад "Независимост". Първи ще потеглят участниците в класическия маратон, след тях, през пет минути, ще тръгнат и желаещите да се включат в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км.

Точно в 10 ч. в зоната на старт-финала ще бъде дадено началото на Деня на предизвикателството, което включва демонстрации на различни видове спорт и ще завърши с томбола с награди.

Тази година Маратон Варна е с ново трасе, което включва част от Морската градина и за кратко част от пътя Варна - Златни пясъци. Маршрутът представлява 2 обиколки с дължина на всяка от 21 км и е следният - от старта на площад "Независимост", централна пешеходна зона по бул. "Княз Борис I", покрай храм Свети Николай, по бул. "Сливница" към входа на Морската градина, Слънчевия часовник под "Морско казино", тихата алея, амфитеатъра под Пантеона, алеята на олимпийските спортове, Делфинариум, бул. "Княз Борис I" в посока Икономическия университет и от там до спирка Стамболийски, КПП Делфинариум, Станчова алея, завой на почивка към Алея Първа, Алея Първа до басейн "Приморски", бул. "Приморски", ул. "Михаил Колони", финал на площад "Независимост". По трасето организацията е подпомогната от много доброволци и служители на реда.

За първи път в историята Маратон Варна ще определи държавните шампиони в тази атлетическа дисциплина. Поканени са лекоатлетически клубове и бегачески организации от цялата страна, а контролно време на маратона е 5 часа и 30 минути.  

Награждаванията се очакват между 11.00 ч. до 11.20 ч. за 10 км и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени след 12.30 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред "ветераните“ над 45 г.

Маратон Варна е част от инициативата "Бягането като начин на живот". Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 9-и април, след това във Варна на 8-и май, а традиционният финал в София ще бъде на 8-и октомври.

2023 © Варна е

70 състезатели се включват в национален параолимпийски турнир във Варна

Надпреварата ще е в "Спортпалас"
70 състезатели се включват в национален параолимпийски турнир във Варна
20

Около 70 състезатели от страната ще участват в националния параолимпийски турнир “Варна 2023”, който ще се проведе в периода 26 - 28 май. Събитието се организира от спортния клуб за интеграция "Атлет" към СУ за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" съвместно с Община Варна, Българската параолимпийска асоциация и с подкрепата на варненските спортни клубове за хора с увреждания.

Състезанията ще се проведат в Националната спортна база край Варна "Спортпалас". Участниците ще премерят сили в дисциплините шоудаун и тенис на маса.

В рамките на параолимпийски турнир "Варна 2023" надпревара ще има и на 17 - 18 юли. Тогава състезанията ще са по шоудаун и стрелба с лък, а домакин отново ще е НСБ "Спортпалас".

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна