Мобилно меню

Вход свободен за международно състезание по спортно катерене в зала Владислав

Освен катерачи от България, ще се включат и състезатели от Македония и Румъния, надпреварата е на 29 и 30 април
Вход свободен за международно състезание по спортно катерене в зала Владислав
76

Над 100 състезатели от България ще вземат участие в откритото състезание по спортно катерене за деца, юноши и девойки, което ще се проведе в периода 29-ти – 30 ти април във Варна, съобщиха от дирекция "Спорт" към Община Варна.

За целта е осигурена изкуствена стена в зала "Владислав" в СК "Черно море" на ул. Никола Вапцаров №5. В надпреварата са заявили участие и спортисти от Македония и Румъния. Дисциплините ще бъдат две - скорост и трудност, като и двете ще носят точки на участниците за определяне на носителите на Купа България в края на годината.

Входът за зрители е свободен, като най-атрактивното зрелище се очаква да бъдат финалите в трудността - в часовете след 15:30 в двата състезателни дни.

Събитието се организира от  Клуба по спортно и скално катерене "Варнаклайминг", съвместно с Българската федерация по катерене и алпинизъм, с подкрепата на Община Варна и спонсори.

Организаторите си поставят за цел събитието да бъде крачка към провеждане на Балканското първенство  във Варна през 2023 година, а в последващите години - и на Европейското първенство по спортно катерене, обясниха от дирекция „Спорт“.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна

Кметът Портних изпрати варненския представител в игрите Спешъл Олимпикс

Велико Великов ще се бори за отличие в конната езда
Кметът Портних изпрати варненския представител в игрите Спешъл Олимпикс
28

Състезателят по конна езда Велико Великов е единственият варненец, който ще участва на Световните летни игри Спешъл Олимпикс, които ще се проведат в периода 17-25 юни в Берлин. Той е един от атлетите с интелектуални затруднения, които България изпраща на игрите. Спортистът беше официално изпратен от кмета Иван Портних, който му подари знамето на Варна.

"С вълнение изпращаме за пореден път Велико на Спешъл олимпикс! Благодарение на него Варна има "запазено място" на този елитен спортен форум! Благодаря на Велико, на неговите треньори за упоритата работа. Вярвам, че той отново ще се върне с отличия, защото всички помним емоциите от последните 2 олимпиади, когато Велико, Ваня и Таня ни радваха със своите награди!", заяви кметът.

"Участвам за трети път в този форум и съм все по-амбициран да покажа не 100, а 1000 % от себе си. Благодаря на Община Варна и на всички хора, които ме подкрепят, на Слънчевата къща, на моето семейство и на моя треньор, който ме подготви за много кратко време“, каза Велико Великов. Той е носител на два златни медала по конна езда от Световните летни игри в Лос Анджелис през 2015 и сребърен медал от Световните летни игри в Абу Даби през 2019. Негов личен треньор е Веселин Петров. Велико тренира много активно в „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда ”. Състезател е на спортен клуб по конен спорт „Варна“.

Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта. 20 000 доброволци ще помагат в организацията. Спешъл Олимпикс България получи квота от 45 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис, ролкови кънки и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол.

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър Община Варна