Мобилно меню

Турнир в памет на Живко Господинов и Стефан Найденов събра футболни легенди във Варна

В надпреварата се включиха ветерани на "Спартак", "Черно море", "Белослав" и "Суворово"
Турнир в памет на Живко Господинов и Стефан Найденов събра футболни легенди във Варна

Ветераните на "Спартак" спечелиха турнира в памет на две от най-ярките имена от историята на "соколите" и варненския футбол - Живко Господинов и Стефан Найденов. Надпреварата се проведе на СК "Локомотив", на игрището, носещо името на клубната легенда Живко Господинов. В турнира се включиха отборите на "Спартак", "Черно море", "Белослав" и "Суворово".

"Спартак" спечели надпреварата след два успеха. В полуфинала "соколите" се наложиха над тима на Суворово с 3:0, а в другия мач отборът на Белослав победи Черно море. Във финалната среща ветераните на "Спартак" се наложи над отбора на Белослав с 4:0. Любопитното е, че да уважи надпреварата от София пристигна бившият вратар на "соколите" Радо Станев, който се включи като полеви играч и отбеляза последното попадение в турнира за крайния резултат във финала. Състезанието беше организирано от бившия съотборник на Господинов и Найденов в "Спартак" - Пламен Казаков и ветераните на клуба, с активното съдействие на дирекция „Спорт“ към Община Варна.

Наградите на победителите връчиха кметът на Община Варна Иван Портних, директорът на Дирекция "Спорт" Кристиан Димитров и легендите на "Спартак" Красимир Зафиров и Пламен Казаков. Да почетат паметта на незабравимите Жиката и Найденов, дойдоха куп легенди на варненския футбол, бивши треньори и футболисти. Сред тях бяха Стефан Богомилов, Иван Петров, Илиан Илиев, Пламен Михов, Людмил Горанов, Антон Фажев, Тодор Йорданов – вятъра, Георги Мирчев, Боян Илиев, Бисер Стоянов – Биско и други.

Живко Господинов и Стефан Найденов сформират един от най-добрите футболни тандеми в България през 80-те години на миналия век в силния период на "соколите". През 1983 г. Спартак е финалист за Купата на страната и 1/8-финалист за КНК, а през 1984 г. "соколите" са бронзови медалисти.

Господинов има 306 мача и 101 гола за варненския тим, 39 мача и 6 гола за националния отбор и е осминафиналист с трикольорите в Мексико’86, а Найденов с 56 гола в 193 срещи е рекордьор по брой отбелязани голове в "А" група за "Спартак".

2023 © Варна е / снимка: Пресцентър ФК Спартак Варна

Организират изложба посветена на 130 години футбол във Варна

Призовават се клубове и фенове да допринесат за инициативата, като предоставят интересни артикули, които ще им бъдат върнати след края на експозицията в Археологическия музей
Организират изложба посветена на 130 години футбол във Варна

През май 2024 г. се навършиха 130 години от изиграването на първия футболен мач не само във Варна, но и в България. По този случай отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей – Варна подема инициатива за организиране на изложба, посветена на 130 години футбол във Варна.

"Специално каним ръководствата на футболните клубове "Черно море" и "Спартак", като основоположници на варненския футбол, да се включат в инициативата. Призоваваме също така и техните фенове да допринесат за изложбата с ретро фланелки, снимки, картички, медали, чаши и други клубни артикули и принадлежности от преди 2000-ната година."

Артикулите ще бъдат събирани от 15 до 26 юли, в сградата на Археологическия музей. Датата на изложбата ще бъде обявена малко след изтичане на периода на набавяне на експонатите.

Събраните артикули ще бъдат описани с приемо-предавателен протокол и след изложбата ще бъдат върнати на техните собственици, уверяват организаторите.

Нека заедно покажем каква роля е играл футболът в живота на нашия град и да съберем ценните спомени, които съхраняват историята на варненския футбол, призовават от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей – Варна.

Повече информация за инициативата може да получите от: Траян Димитров - 0883403371; Кристина Спасова - 0884924327

Понеделник - петък от 9:00 до 17:00 в сградата на Археологическия музей.

2024 © Варна е