Мобилно меню

3 златни и 3 сребърни медала за България от световното по художествена гимнастика за девойки

Отборът ни зае първото място в класирането по медали
3 златни и 3 сребърни медала за България от световното по художествена гимнастика за девойки

Отборът на България окупира първото място в класирането по медали на световното първенство по художествена гимнастика за девойки, което се проведе в Румъния.

Форумът, който събра най-добрите състезателки на възраст между 13 и 15 години, се проведе за втори път в историята, а в Клуж-Напока българките се окичиха с общо 6 медала - 3 златни и 3 сребърни.

България спечели титлата в отборната надпревара. Златни медали заслужиха също момичетата от ансамбъла ни в многобоя и Елвира Краснобаева във финала на топка.

Ансамбълът ни в състав Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова и Ванеса Емилова се окичи и с още две сребърни отличия - във финалите на пет топки и пет въжета.

На крачка от титлата остана и Никол Тодорова, която завърши втора във финала на лента.

По този начин България изпревари отборът на Израел, който също спечели общо 6 медала, от които 3 златни. Предимството на родните грации обаче дойде от повечето завоювани сребърни отличия - 3 срещу 2. Израелките прибавиха към колекцията си и един бронз.

2023 © Варна е / източник: БНТ, снимка: Анна Недкова за Българска федерация художествена гимнастика

Олимпийска шампионка по художествена гимнастика проведе Мастър клас във Варна

Гостуването на Линой Ашрам е по покана на главния треньор на СК "Чар ДКС" Филипа Филипова
Олимпийска шампионка по художествена гимнастика проведе Мастър клас във Варна

Мастър клас с Олимпийската шампионка по художествена гимнастика от Токио 2020 Линой Ашрам беше проведен в Двореца на културата и спорта във Варна. Тя пристигна в морската столица по покана на главния треньор на СК "Чар ДКС" Филипа Филипова.

"Мастър класа на Ашрам беше направен много професионално и се видя защо тя е станала олимпийска шампионка! Прецизна, мислеща, ведра, всяко следващо движение натоварваше и усложняваше зададената задача. След приключването на Мастър класа всички участници имаха възможност да и зададат въпроси на които тя отговори много по човешки топло. Разказа на децата за пътя който е извървяла, за трудностите, за упоритостта си да се готви след тренировка дори у дома, защото не само не са виждали бъдеще в нея треньорите, но тя самата е виждала, че я превъзхождат деца с вродени данни за гимнастика, които тя не е притежавала. Даде сила и вяра на децата, че те могат да постигнат всичко ако го желаят и работят върху себе си за да постигат целите си бавно, спокойно и стъпка по стъпка. Линой още веднъж показа, че истинския шампион е човек здраво стъпил на земята, на когото са му чужди самосъжаление и звездомания", разказват от СК "Чар ДКС".

Всяка малка гимнастичка получи диплома за участието си в Мастър класа и подаръци с автограф от Ашрам. На срещата с голямата шампионка присъстваха общо 68 състезателки между 8-17 г. от клубовете "Чар ДКС", "Грация", "Черно море", "Черноморец",  "Олимпия",  "Етър", "Акро" и Германия. На Мастър класа присъства и Кристияна Генчева, член на УС на БФХГ, президент на СК "Грация".

Организаторите отправят благодарност към родители, треньори и състезатели затова, че участваха в този престижен Мастър клас. В края на проявата директорът на Двореца на културата и спорта, Варна - Минко Христов поднесе цветя и златна юбилейна значка по повод 55 години от създаването на ДКС на Линой Ашрам. Той поздрави и световната шампионка, съдия международна категория Браве и главен треньор на СК "Чар ДКС" Филипа Филипова

2023 © Варна е / снимки: Сашо Костадинов, за Клуб "Чар ДКС” Варна