Мобилно меню

Божидар Златанов играе на три уреда в домакинската световна купа във Варна

Бронзовият олимпийски медалист Артур Давтян пристига за състезанието по спортна гимнастика в морската столица, което ще се проведе от 25 до 28 май в ДКС
Божидар Златанов играе на три уреда в домакинската световна купа във Варна
61

Божидар Златанов и Еди Пенев ще играят на три уреда на световната купа по спортна гимнастика, която ще се проведе от 25 до 28 май във Варна, съобщават от родната федерация. Решението за разпределението на уредите от страна на ръководството на Българската федерация по спортна гимнастика и на треньорския щаб на националния е взето след последното контролно на тима. Представителят на варненския клуб „Интерком груп Черноморски юнак“ Божидар Златанов ще се бори за отличията на халки, прескок и успоредка, а Еди Пенев, който живее и тренира в САЩ ще се изяви на земна гимнастика, кон с гривни и висилка.

В надпреварата страната ни ще бъде представена от 8 състезатели, като двама ще участват извън класирането. Регламентът на световните купи по спортна гимнастика позволява на уред да участват само по двама гимнастици от държава.

Разпределение на уредите:  

Еди Пенев – земя, кон с гривни и висилка

Кевин Пенев – земя и кон с гривни

Димитър Димитров – прескок

Йордан Александров – успоредка и висилка

Божидар Златанов – халки, прескок и успоредка

Христос Маринов – халки

Майкъл Дунев – земя – извън класирането

Мартин Мишев – халки – извън класирането

100 състезатели от 22 държави са подали заявка за участие в турнира. В заявките фигурира и Артур Давтян. Арменецът е бронзов медалист от олимпийските игри в Токио през 2020 година, световен шампион на прескок от шампионата в Ливърпул през 2022 година, двукратен европейски шампион – на кон с гривни от първенството в Базел през 2021 и на прескок в Анталия през тази година. Има още два сребърни и два бронзови медала от континентални шампионати.

При жените страната ни ще има само една състезателка - Никол Стоименова, която ще играе и на четирите уреда.

Официалното откриване на световната купа ще се проведе на 27 май от 12:45 минути в зала „Конгресна“.

2023 © Варна е / снимка: Българска федерация по гимнастика

Нови два медала за България от Световната купа по гимнастика във Варна

Йордан Александров спечели сребро във финалите на успоредка и на висилка
Нови два медала за България от Световната купа по гимнастика във Варна
72

Нови два медала за България донесе вторият ден от финалите на Световната купа по гимнастика във Варна. Йордан Александров спечели сребро във финалите на успоредка и на висилка. Както ВАРНА Е ви информира, ден по-рано Еди Пенев завоюва златото на земя.

На крачка от медалите остана големият талант на варненския ГСК „Интерком груп Черноморски юнак“ Божидар Златанов. Той се нареди четвърти във финалите на прескок и на успоредка.

Димитър Димитров и Еди Пенев се наредиха шести съответно във финалите на прескок и на висилка.

Единствената представителка на България във финалите при дамите - Никол Тодорова завърши осма на греда.

От Българската федерация по гимнастика благодариха на всички състезатели, треньори, съдии, на щабовете на състезателите, на доброволците, спонсорите и домакините от Двореца на културата и спорта във Варна за високото ниво на организацията и провеждането на тази седма световна купа у нас.

2023 © Варна е / снимки: Българска федерация по гимнастика