Мобилно меню

С грандиозно честване: Отбелязаха 70 години художествена гимнастика във Варна

Специално приветствие отправи председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева
С грандиозно честване: Отбелязаха 70 години художествена гимнастика във Варна

С тържествена церемония и концерт бе отбелязана 70-годишнината на художествената гимнастика във Варна. Събтието, подкрепено от Община Варна, събра на сцената в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта много световни и олимпийски шампиони, треньори и спортни деятели. По този повод кметът Иван Портних връчи награди за заслуги на изявени спортисти - почетни знака с лента на Филипа Филипова - световен шампион от ансамбъл жени от Сараево 1989 г. и треньор на олимпийската шампионка Симона Дянкова; на Дарина Кирякова -  дългогодишен треньор в СК "Чар", европейски шампион и носител на световната купа от Токио; на Вилиана Николова - технически секретар на СК "ЧАР ДКС" и част от организационния комитет на Европейското първенство от 2021 г. МТ "Руми и Албена" и МТ "Царица Маргарита"; на Мая Максимова – национален състезател, носител на медали и призови класирания от държавни и международни първенства за КХГ "Грация".

Юбилейна монета с реплика на артефакт от най-старото обработено злато от Варненския халколитен некропол откмета получиха Ина Димитрова - треньор в КХГ "Грация";  Здравка Саздова - треньор на СК "Черно море"; Лиляна Димитрова - дългогодишен треньор и съдия в ЖСК "Спартак" и от 2001 г. в СКХГ "Силвия"; Силвия Димитрова - треньор в спортен клуб "Силвия"; Евелина Янчева - треньор в ЖСК "Спартак", след това в КХГ "Грация" и понастоящем директор на Спортното училище "Георги Бенковски".

Кметът Иван портних връчи плакети по повод значимата годишнина на председателите на спортните клубове по художествена гимнастика във Варна. Награди връчи и председателя на Българската федерация по  художествена гимнастика Илиана Раева.

"Никога няма да забравим, че първото Европейско първенство в историята на българската художествена гимнастика беше проведено във Варна, благодарение на активното съдействие на кмета Иван Портних. Направихме едно невероятно състезание, за което нашите колеги от цял свят не спират да говорят и да искат отново да дойдат в морската столица. Варненската школа даде плеяда прекрасни шампиони – световни, европейски, олимпийски. Град Варна даде Весела Димитрова, която е първата треньорка, спечелила олимпийска титла за България. Това исторически момент!  Състезателите от миналото са били мои идоли, от които съм се учила. Младите треньори и състезатели са тези, които продължават в днес да държат варненската школа на олимпийско ниво. Поздравявам Ви, колеги. Благодаря Ви за всичко, което направихме и продължавате да правите за нашия велик спорт!", каза Илиана Раева.

Гост изпълнител на концерта бе българската народна певица Елица Тодорова. На 10 от нейните песни, гимнастичките от варненските спортни клубове представиха своите композиции за 70-годишния юбилей.

2023 © Варна е / снимки: Българска федерация по художествена гимнастика

За 20-и път Варна приема Национален турнир по акробатичен рокендрол

Надпреварата за купа "Морска звезда" ще е на 1 юни
За 20-и път Варна приема Национален турнир по акробатичен рокендрол

На 1 юни, за 20-и пореден път Варна ще бъде домакин на Националния турнир по акробатичен рокендрол за купа "Морска звезда". Официалното откриване на събитието е в 13:30 часа в Многофункционален спортен комплекс "Владислав Варненчик", където ще продължи състезателната програма и финалите. По-рано същия ден, от 12:30 часа, ще се проведе техническата конференция на турнира.

Организатор на събитието е клуб по танци "Стар денс" с главен треньор Радостина Енчева. Турнирът по традиция се провежда със съдействието на Община Варна и Българска федерация по акробатичен рокендрол.

В надпреварата ще участват деца, юноши и младежи от клубовете в София, Пловдив, Ловеч и Варна. Младите таланти ще се състезават в класовете "Соло", "Деца", "Юноши", "Капъл денс шоу", "В", формации "Момичета", формации "Девойки", "Сеньори" и др.

Всички любители на акробатичния рокендрол могат да посетят състезанието и да наблюдават изпълненията на българските изпълнители безплатно.

2024 © Варна е / снимка: клуб по танци "Стар денс"