Мобилно меню

С грандиозно честване: Отбелязаха 70 години художествена гимнастика във Варна

Специално приветствие отправи председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева
С грандиозно честване: Отбелязаха 70 години художествена гимнастика във Варна

С тържествена церемония и концерт бе отбелязана 70-годишнината на художествената гимнастика във Варна. Събтието, подкрепено от Община Варна, събра на сцената в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта много световни и олимпийски шампиони, треньори и спортни деятели. По този повод кметът Иван Портних връчи награди за заслуги на изявени спортисти - почетни знака с лента на Филипа Филипова - световен шампион от ансамбъл жени от Сараево 1989 г. и треньор на олимпийската шампионка Симона Дянкова; на Дарина Кирякова -  дългогодишен треньор в СК "Чар", европейски шампион и носител на световната купа от Токио; на Вилиана Николова - технически секретар на СК "ЧАР ДКС" и част от организационния комитет на Европейското първенство от 2021 г. МТ "Руми и Албена" и МТ "Царица Маргарита"; на Мая Максимова – национален състезател, носител на медали и призови класирания от държавни и международни първенства за КХГ "Грация".

Юбилейна монета с реплика на артефакт от най-старото обработено злато от Варненския халколитен некропол откмета получиха Ина Димитрова - треньор в КХГ "Грация";  Здравка Саздова - треньор на СК "Черно море"; Лиляна Димитрова - дългогодишен треньор и съдия в ЖСК "Спартак" и от 2001 г. в СКХГ "Силвия"; Силвия Димитрова - треньор в спортен клуб "Силвия"; Евелина Янчева - треньор в ЖСК "Спартак", след това в КХГ "Грация" и понастоящем директор на Спортното училище "Георги Бенковски".

Кметът Иван портних връчи плакети по повод значимата годишнина на председателите на спортните клубове по художествена гимнастика във Варна. Награди връчи и председателя на Българската федерация по  художествена гимнастика Илиана Раева.

"Никога няма да забравим, че първото Европейско първенство в историята на българската художествена гимнастика беше проведено във Варна, благодарение на активното съдействие на кмета Иван Портних. Направихме едно невероятно състезание, за което нашите колеги от цял свят не спират да говорят и да искат отново да дойдат в морската столица. Варненската школа даде плеяда прекрасни шампиони – световни, европейски, олимпийски. Град Варна даде Весела Димитрова, която е първата треньорка, спечелила олимпийска титла за България. Това исторически момент!  Състезателите от миналото са били мои идоли, от които съм се учила. Младите треньори и състезатели са тези, които продължават в днес да държат варненската школа на олимпийско ниво. Поздравявам Ви, колеги. Благодаря Ви за всичко, което направихме и продължавате да правите за нашия велик спорт!", каза Илиана Раева.

Гост изпълнител на концерта бе българската народна певица Елица Тодорова. На 10 от нейните песни, гимнастичките от варненските спортни клубове представиха своите композиции за 70-годишния юбилей.

2023 © Варна е / снимки: Българска федерация по художествена гимнастика

Олимпийска шампионка по художествена гимнастика проведе Мастър клас във Варна

Гостуването на Линой Ашрам е по покана на главния треньор на СК "Чар ДКС" Филипа Филипова
Олимпийска шампионка по художествена гимнастика проведе Мастър клас във Варна

Мастър клас с Олимпийската шампионка по художествена гимнастика от Токио 2020 Линой Ашрам беше проведен в Двореца на културата и спорта във Варна. Тя пристигна в морската столица по покана на главния треньор на СК "Чар ДКС" Филипа Филипова.

"Мастър класа на Ашрам беше направен много професионално и се видя защо тя е станала олимпийска шампионка! Прецизна, мислеща, ведра, всяко следващо движение натоварваше и усложняваше зададената задача. След приключването на Мастър класа всички участници имаха възможност да и зададат въпроси на които тя отговори много по човешки топло. Разказа на децата за пътя който е извървяла, за трудностите, за упоритостта си да се готви след тренировка дори у дома, защото не само не са виждали бъдеще в нея треньорите, но тя самата е виждала, че я превъзхождат деца с вродени данни за гимнастика, които тя не е притежавала. Даде сила и вяра на децата, че те могат да постигнат всичко ако го желаят и работят върху себе си за да постигат целите си бавно, спокойно и стъпка по стъпка. Линой още веднъж показа, че истинския шампион е човек здраво стъпил на земята, на когото са му чужди самосъжаление и звездомания", разказват от СК "Чар ДКС".

Всяка малка гимнастичка получи диплома за участието си в Мастър класа и подаръци с автограф от Ашрам. На срещата с голямата шампионка присъстваха общо 68 състезателки между 8-17 г. от клубовете "Чар ДКС", "Грация", "Черно море", "Черноморец",  "Олимпия",  "Етър", "Акро" и Германия. На Мастър класа присъства и Кристияна Генчева, член на УС на БФХГ, президент на СК "Грация".

Организаторите отправят благодарност към родители, треньори и състезатели затова, че участваха в този престижен Мастър клас. В края на проявата директорът на Двореца на културата и спорта, Варна - Минко Христов поднесе цветя и златна юбилейна значка по повод 55 години от създаването на ДКС на Линой Ашрам. Той поздрави и световната шампионка, съдия международна категория Браве и главен треньор на СК "Чар ДКС" Филипа Филипова

2023 © Варна е / снимки: Сашо Костадинов, за Клуб "Чар ДКС” Варна