Мобилно меню

Бивш състезател на КПС Варна в елита на Испания по водна топка

Александър Велков през следващия сезон ще е част от отбора на Каталуня, който 7 пъти е ставал шампион на Испания и 6 пъти е носител на Купата на краля
Бивш състезател на КПС Варна в елита на Испания по водна топка
739

Бившият състезател на КПС Варна Александър Велков през новия сезон ще играе за Каталуня - клуб, който е част от елитната дивизия на Испания във водната топка. След категоричните си изяви за варненския клуб, в който треньорът Найден Найденов му предрече блестящо бъдеще, Велков изкара няколко сезона в испанските втородивизионни отбори Сан Фелиу, Гранойерс и Орта, но през новия сезон за първи път ще бъде част от клуб в Почетнa Дивизия.

През сезон 2022/23 отборът на Каталуня е на 9 място, но клубът има славна история. Бил е 7 пъти шампион на Испания по водна топка и 6 пъти носител на Купата на краля. Освен това е печелил КЕШ през 1995 и Купата на ЛЕН 1992. В него са играли легенди в испанската водна топка, олимпийски и световни шампиони като Мануел Естиарте, Хесус Роян, Педро Гарсия, Сержи Педрерол, Жорди Пайа, Абарка и др. В Каталуня са играли и българите Свилен Пиралков и Ивайло Пачалиев.

2023 © Варна е / снимка: КПС Варна

Варненецът Александър Григоров спечели Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г.

Състезателят на СК "Черно море - Бриз кану-каяк" беше безапелационен на 500 м, а по-малко от четири стотни го разделиха от втора за него световна титла на 200 метра
Варненецът Александър Григоров спечели Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г.

Състезателят на варненския клуб "Черно море - Бриз кану-каяк" Александър Григоров е световен шампион след участието си в Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г. На гребния канал в Пловдив, варненецът стана безапелационен победител в дисциплината едноместно кану на 500 м. с време 1:59:540, като остави на повече от шест секунди след себе си втория - поляка Симон Цайбъл. Бронза грабна украинецът Олександър Гълъбов.

В дисциплината едноместно кану на 200 м. след невероятно оспорвана битка и фотофиниш Григоров е световен вицешампион, като по-малко от четири стотни го разделиха от втора за него световна титла.

СК "Черно море - Бриз кану-каяк" имаше още един представител на световното първенство в Пловдив - Стелян Железов, който спечели два бронзови медала в едноместния каяк на 200 м. и на 500 м. след безупречно изпълнени тактически пробягвания.

2024 © Варна е