Мобилно меню

Близо 200 плувци ще участват в маратона Галата – Варна

83-тото издание на най-старото плувно състезание в България ще е на 6 август
Близо 200 плувци ще участват в маратона Галата – Варна

170 участници от България, Армения, Русия, Великобритания, Германия, Турция и Белгия са се възползвали от ранната регистрация за участие в 83-тото издание на най-старото плувно състезание в България, маратонът Галата – Варна. Организатори на събитието са Община Варна, ВМС на Република България и плувен клуб "Черно море".

Онлайн регистрацията приключи на 3 август, но организаторите всяка година дават възможност и за записване на мястото на старта. Сборният пункт - Рибарско пристанище „Карантината”, отваря в 6.00 ч. на 6 август, а потвърждаването на регистрацията е до 9.00 ч.

Стартът ще бъде даден в 9:30 ч след подробен инструктаж. Победителите в 83-тото издание на международния плувен маратон Галата – Варна ще си поделят награден фонд от 6800 лв.

Призьорите при мъжете и жените ще получат парични награди, разпределени по следния начин: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място –400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв.

С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв. 200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона. Награда - специална купа, ще има и от семейството на великана на българското маратонско плуване Добри Динев.

Финалът е на плаж Буните (Буна 2), където ще се проведе и церемонията по награждаване от 11:30 ч. Главен съдия е Вили Цеков, а съдия по море – ОЗ капитан Първи ранг Камен Кукуров.

По традиция през последните 7 години, ден преди маратона Галата – Варна, на Южния плаж се провежда плувният празник 1000х1000.

2023 © Варна е

Варненецът Александър Григоров спечели Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г.

Състезателят на СК "Черно море - Бриз кану-каяк" беше безапелационен на 500 м, а по-малко от четири стотни го разделиха от втора за него световна титла на 200 метра
Варненецът Александър Григоров спечели Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г.

Състезателят на варненския клуб "Черно море - Бриз кану-каяк" Александър Григоров е световен шампион след участието си в Мастър световното първенство по кану-каяк за 2024 г. На гребния канал в Пловдив, варненецът стана безапелационен победител в дисциплината едноместно кану на 500 м. с време 1:59:540, като остави на повече от шест секунди след себе си втория - поляка Симон Цайбъл. Бронза грабна украинецът Олександър Гълъбов.

В дисциплината едноместно кану на 200 м. след невероятно оспорвана битка и фотофиниш Григоров е световен вицешампион, като по-малко от четири стотни го разделиха от втора за него световна титла.

СК "Черно море - Бриз кану-каяк" имаше още един представител на световното първенство в Пловдив - Стелян Железов, който спечели два бронзови медала в едноместния каяк на 200 м. и на 500 м. след безупречно изпълнени тактически пробягвания.

2024 © Варна е