Мобилно меню

Близо 200 плувци ще участват в маратона Галата – Варна

83-тото издание на най-старото плувно състезание в България ще е на 6 август
Близо 200 плувци ще участват в маратона Галата – Варна

170 участници от България, Армения, Русия, Великобритания, Германия, Турция и Белгия са се възползвали от ранната регистрация за участие в 83-тото издание на най-старото плувно състезание в България, маратонът Галата – Варна. Организатори на събитието са Община Варна, ВМС на Република България и плувен клуб "Черно море".

Онлайн регистрацията приключи на 3 август, но организаторите всяка година дават възможност и за записване на мястото на старта. Сборният пункт - Рибарско пристанище „Карантината”, отваря в 6.00 ч. на 6 август, а потвърждаването на регистрацията е до 9.00 ч.

Стартът ще бъде даден в 9:30 ч след подробен инструктаж. Победителите в 83-тото издание на международния плувен маратон Галата – Варна ще си поделят награден фонд от 6800 лв.

Призьорите при мъжете и жените ще получат парични награди, разпределени по следния начин: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място –400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв.

С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв. 200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона. Награда - специална купа, ще има и от семейството на великана на българското маратонско плуване Добри Динев.

Финалът е на плаж Буните (Буна 2), където ще се проведе и церемонията по награждаване от 11:30 ч. Главен съдия е Вили Цеков, а съдия по море – ОЗ капитан Първи ранг Камен Кукуров.

По традиция през последните 7 години, ден преди маратона Галата – Варна, на Южния плаж се провежда плувният празник 1000х1000.

2023 © Варна е

Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023
Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Представителите на Астери Джорджия Кадоглу и Богомил Яковчев посетиха Истанбул като официални гости на спортен клуб "Ата Бакъркьой" (Bakırköy Ata).

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023.

На награждаването присъстваха над 300 спортни деятели, журналисти и официални гости. 

По време на церемонията бе подписан протокол за международно сътрудничество между КПС "Астери" и СК "Ата Бакъркьой". Документът за побратимяване бе заявен пред всички гости от Джорджия Кадоглу и Салим Йълмаз от името на президента на СК "Бакъркьой Ата" Мурат Бюлбюл.

Специален плакет получи състезателят от КПС "Астери" - Ясен Бонев.

Саит Бабаоглу, почетен президент на СК "Ата Бакъркьой", обяви, че подписаният с КПС "Астери" протокол е началото на мащабен проект за обединяването на успешни спортни клубове в Алианс на побратимените клубове от всички балкански страни.

Спортен клуб "Ата Бакъркьой" е създаден през 1997 г. и обединява спортистите от един от най-модерните квартали на Истанбул - Бакъркьой. От своето създаване досега, клубът е обучил над 10 хиляди спортисти и е дал над 60 спортисти за националните отбори по плувни спортове на Турция.

От своя страна клуб по плувни спортове „Астери“ само за 10 години от своето съществуване се е доказал като един от най – успешните в плуването. Състезатели на клуба продължават да представят достойно България и да се класират в редица престижни плувни форуми като световни и европейски първенства в басейн, световни и европейски купи по плуване в открити води. Клубът има участие в две поредни младежки олимпийски игри през 2014-а в Нанджин и 2018-а в Буенос Айрес. През годините са подобрени множество национални рекорди и клубът е удостоен със стотици статуетки и плакети за постигнати високи спортни постижения. КПС „Астери“ притежава няколко титли за Отборен шампион на България на 50-метров басейн.

2024 © Варна е