Мобилно меню

Български кайтсърфист втори на международен турнир

Кристиан Манев се представи забележително в Пан-американския шампионат Formula Kite Open Pan American
Български кайтсърфист втори на международен турнир
56

Исторически успех за родния кайт сърф постигна състезателят на Яхтклуб "Черноморец Бургас" Кристиан Манев. То се класира на второ място в Пан-американския шампионат Formula Kite Open Pan American. Кристиан се състезава в олимпийския клас Кайт Фойл и взе среброто в Кабарете, Доминиканска република, в едно от най-силните състезания на американския континент. Успехът дойде в изключителна конкуренция на над 30 състезатели от 13 държави

При много трудни условия и бързопроменяща се сила на вятъра, опитният Кристиян Манев се пребори с предизвикателствата и демонстрира по категоричен начин добрата си форма. 

В първия състезателен ден Кристиан се състезава на слаб вятър, което не е предпочитано за него. Въпреки това успява за спечели първата гонка за деня, тъй като основният му конкурент Михаил Новиков, който е един от най добрите състезатели в света в тази дисциплина, пада на една от маневрите в рамките на дистанцията. Въпреки че скоростта му в тези условия е по-ниска от тази на Новиков, Манев успява да компенсира с остри ъгли на качване срещу вятъра и пълни ъгли на пускане по вятъра. 

Във втората и третата гонка Кристиан завършва на второ място, плътно зад състезаващия се под флага на Вануату руски състезател Михаил Новиков. 

Българският състезател прави перфектен старт в четвъртата гонка и повежда флотилията, удържайки челното място до края при значително по-силен вятър. Малшанс бележи следващите стартове, тъй като Кристиан е оплетен от друг състезател, но все пак успява да задържи второто си място във временното класиране. 

В първата гонка на последващия ден финишира 3-ти, което е най-лошият му резултат на завършена гонка по време на цялото състезание, пропуска следващата поради проблеми с кайта, за да поведе отново флотилията в последната гонка на състезанието, поради вятър падащ под 6 възела.

Годината на квалификациите за Олимпиадата в Париж 2024г. е изключително важна за даровития български национал. Подготовката му, координирана по план от ММС и БФВ, продължава с участието на Европейското първенство за младежи до 21 години в Торе Гранде Италия.

2023 © Варна е / снимки: Българска федерация по ветроходство

Над 100 състезатели участват в международната регата "Варна"

Неделя е последният състезателен ден
Над 100 състезатели участват в международната регата "Варна"
62

Над 100 състезатели участват в международната регата "Варна", която се провежда от 12 до 14 май в акваторията на Варненския залив. Организатори на събитието са яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна", със съдействието на Община Варна и спонсори. Надпревари се провеждат в класовете Оптимист, ILCA 4, ILCA6 и ILACA 7, 420 и Finn. Главен съдия е Пламен Георгиев.

Неделя е последният състезателен ден за международната регата "Варна". Гонки в залива ще се провеждат от 11 до 16 ч. и може да бъдат наблюдавани от брега.

Награждаването на победителите ще се проведе в 18 часа. Тогава ще бъде и официалното закриване на регатата.

2023 © Варна е