Мобилно меню

Evil Woman спечели регатата Varna Channel Cup в най-бързия клас

Деветото издание на регата Varna Channel Cup поднесе много емоция, красота и спортна страст, състезанието се проведе от 8-и до 11-и юни в акваторията на Варненския залив и каналът към Варненското езеро
Evil Woman спечели регатата Varna Channel Cup в най-бързия клас
532

Тазгодишните шампиони при най-бързите яхти (Клас ORC A) на Varna Channel Cup са екипажът на Evil Woman. Те показаха стабилно представяне във всички 9 гонки и вдигнаха купата в своя клас за втори път след успехa си от 2019. На моменти слаб и променлив вятър подложи за изпитание всички екипажи, сред които най-добре се представиха Петър Стефанов, Ина Илиева, Симеон Стоилов, Валентин Иванов, Бранимир Йовчев и шкипер Петър Димитров.

Втори остана отборът домакин – LZ Yachting 1991 с шкипер Лъчезар Братоев.

Третото място остана за миналогодишния шампион – яхта Шоколад на швейцареца Франсоа Боп, чието представяне заплиташе спортната интрига до последния момент. Те водеха почти до финала, но след подаден протест за предизвикаване на ситуация за сблъскване, бяха декласирани в последната гонка. Председател на протестната комисия беше международният съдия по ветроходство Георги Паунов-Джони. Така Шоколад останаха с третото място при най-бързите яхти – клас ORC A, а екипажът на Evil Woman вдигна купата.

Сезонът за киловите яхти тепърва предстои и фактът, че в българската флотилия вече има три почти еднакви яхти, всички Grand Soleil 42 (LZ Yachting 1991, Petra и ARROUTADO), обещава да направи конкуренцията при бързите лодки още по-ожесточена. Очаква се това да отнеме още няколко регати, в които екипажите да се напаснат с новите за тях технически възможности на лодките.

Тройката в клас ORC B затвориха Шимазен с шкипер Станислав Попчев, Теодора с шкипер Мирослав Шопов и Маугли с шкипер Деян Кръстев.

В клас ORC P, шампиони станаха Mint Milk на Калин Георгиев, следвани от UK Sailmakers с шкипер Михаил Копанов и трето място за Metch с шкипер Боян Костов.

Класовете се затварят с ORC C и следното временно класиране: Проксима (Свилен Дойков), Тера Дулор (Ивайло Вълчев), Уайт Уинг (Калоян Симеонов).

Общото класиране за всички ORC класове беше спечелено от Mint Milk (Калин Георгиев), следвани от LZ Yachting 1991 (Лъчезар Братоев) и Evil Woman (Петър Димитров).

Varna Channel Cup e една от малкото в света регати с гонка канал-езеро. Друга подобна регата е известната Босфорус Къп или Купата за Босфора, чиито основател Орхан Горбон тази година лично посети варненската регата, за да покани всички участници да се включат в тяхното 22-ро издание.

Varna Channel Cup се организира от яхт-клуб LZ Yachting 1991 в партньорство с Община Варна и корпоративни спонсори.

2023 © Варна е / снимки: Varna Channel Cup

Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023
Навръх 11-ия си рожден ден: Варненският клуб Астери се побратими с турски плувен клуб

Представителите на Астери Джорджия Кадоглу и Богомил Яковчев посетиха Истанбул като официални гости на спортен клуб "Ата Бакъркьой" (Bakırköy Ata).

Посещението бе в рамките на проведената от СК "Ата Бакъркьой" церемония "Best of Sports" за връчване на отличия на най-изявените свои спортисти за 2023.

На награждаването присъстваха над 300 спортни деятели, журналисти и официални гости. 

По време на церемонията бе подписан протокол за международно сътрудничество между КПС "Астери" и СК "Ата Бакъркьой". Документът за побратимяване бе заявен пред всички гости от Джорджия Кадоглу и Салим Йълмаз от името на президента на СК "Бакъркьой Ата" Мурат Бюлбюл.

Специален плакет получи състезателят от КПС "Астери" - Ясен Бонев.

Саит Бабаоглу, почетен президент на СК "Ата Бакъркьой", обяви, че подписаният с КПС "Астери" протокол е началото на мащабен проект за обединяването на успешни спортни клубове в Алианс на побратимените клубове от всички балкански страни.

Спортен клуб "Ата Бакъркьой" е създаден през 1997 г. и обединява спортистите от един от най-модерните квартали на Истанбул - Бакъркьой. От своето създаване досега, клубът е обучил над 10 хиляди спортисти и е дал над 60 спортисти за националните отбори по плувни спортове на Турция.

От своя страна клуб по плувни спортове „Астери“ само за 10 години от своето съществуване се е доказал като един от най – успешните в плуването. Състезатели на клуба продължават да представят достойно България и да се класират в редица престижни плувни форуми като световни и европейски първенства в басейн, световни и европейски купи по плуване в открити води. Клубът има участие в две поредни младежки олимпийски игри през 2014-а в Нанджин и 2018-а в Буенос Айрес. През годините са подобрени множество национални рекорди и клубът е удостоен със стотици статуетки и плакети за постигнати високи спортни постижения. КПС „Астери“ притежава няколко титли за Отборен шампион на България на 50-метров басейн.

2024 © Варна е